Θρήνος σε Τουρκία, Συρία – Πάνω από 24.200 οι νεκροί των σεισμών – Εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων

Περίπου 6.500 κτήρια έχουν καταρρεύσει, ολόκληρες περιοχές πόλεων έχουν ισοπεδωθεί

Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τους ισχυρούς σεισμούς που συγκλόνισαν τη Δευτέρα τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, ξεπερνώντας συνολικά τους 24.200 στις δύο χώρες.
Στην Τουρκία, μέχρι στιγμής τα θύματα έχουν υπερβεί τα 20.655 και οι τραυματίες φτάνουν τις 80.088. Οι σεισμοί έπληξαν πάνω από 13 εκατ. άτομα σε 10 επαρχίες.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Fuat Oktay, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, πάνω από 1,05 εκατ. άνθρωποι φιλοξενήθηκαν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, το τελευταίο 24ωρο διασώθηκαν μέσα από τα ερείπια 67 άτομα , ενώ συνολικά 190.000 άτομα απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες περιοχές και περίπου 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται.
Σημειώνεται ότι στις 10/1 η Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (ΑFAD) ανακοίνωσε πως έχουν επιβεβαιωθεί 20.655 θάνατοι από τους σεισμούς στην Τουρκία και 3.500 στη Συρία.
Στο μεταξύ, μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες για τον εντοπισμό και ανάσυρση ζωντανών μέσα από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν, αν και όσο περνούν οι ώρες, εξανεμίζονται οι ελπίδες.Σύμφωνα με την ΑFAD, τουλάχιστον 159.146 διασώστες επιχειρούν,αλλά και 7.716 άτομα , μέλη αποστολών από ξένες χώρες.
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, συνολικά 97 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια, ενώ εξακολουθούν να συνεχίσουν τις προσπάθθεις ομάδες διάσωσης από 61 χώρες.
Στη Συρία, πάνω από 3.500 είναι οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι και ως εκ τούτου, ο απολογισμός των θυμάτων στις δύο χώρες ανέρχεται σε τουλάχιστον 24.210.
Εξίσου δραματικές όμως είναι οι συνθήκες και για εκατομμύρια πολίτες που έχουν μείνει άστεγοι, αβοήθητοι, χωρίς τροφή, χωρίς χρήματα και υπό δριμύ ψύχος με θερμοκρασίες που κυμαίνονται πολύ κάτω από το μηδέν. Μάλιστα, ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τον κίνδυνο να υπάρξουν περισσότερα θύματα αν δεν υπάρξει άμεσα βοήθεια σε όλες εκείνες τις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που διαμένουν στην ύπαιθρο χωρίς τα στοιχειώδη για την επιβίωση της όπως τροφή, νερό και θέρμανση.
Η τραγωδία δεν έχει προηγούμενο στη βόρεια Συρία, η οποία για περισσότερο από μια δεκαετία, βιώνει τα αδιέξοδα του πολύνεκρου εμφύλιου πολέμου, αλλά και στην Τουρκία όπου η οργή και ο θυμός για τον πρόεδρο Erdogan ξεχειλίζουν, κυρίως λόγω της αδυναμίας του τουρκικού κράτους να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα την φυσική αυτή καταστροφή.

Παράλληλα,  στην Τουρκία συνελήφθη και ο πρώτος κατασκευαστής 12όροφου κτιρίου, που κατέρρευσε στην επαρχία Χατάι, ενώ ο ίδιος προσπαθούσε να διαφύγει στο εξωτερικό με μεγάλο χρηματικό ποσό.
t2.JPG
t4.JPGt3.JPG
Συνελήφθη κατασκευαστής

Συνελήφθη κατασκευαστής Κατασκευαστής ενός 12ώροφου κτιρίου, που κατέρρευσε από τον σεισμό στην Τουρκία,  ενώ προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.
Εκτιμάται ότι 800 άνθρωποι παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια του συγκροτήματος Ρένεσανς, το οποίο αποτελείτο από 250 διαμερίσματα, στην επαρχία Χατάι, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ο επιχειρηματίας συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, έχοντας επάνω του ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Ετοιμαζόταν να φύγει από τη χώρα με προορισμό το Μαυροβούνιο. Το πολυτελές συγκρότημα, που το διαφήμιζε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ως «μια γωνιά του Παραδείσου», γκρεμίστηκε ολοσχερώς.
Από τη Δευτέρα (6/2/2023), πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης καταγγέλλουν τις ευθύνες ορισμένων κατασκευαστών που χρησιμοποίησαν υλικά κακής ποιότητας ή δεν τήρησαν τους κανονισμούς στην οικοδόμηση κτιρίων. Το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι NTV ανέφερε ότι στις 10/2/2023 κατατέθηκε στο Ντιγιαρμπακίρ μια πρώτη μήνυση και αναμένεται πως θα ακολουθήσουν και άλλες. «Οι έρευνες για τα κτίρια που κατέρρευσαν είναι σε εξέλιξη. Οι υπεύθυνοι θα βρεθούν και θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Bekir Bozdağ.

Νέα αυτοκριτική από Erdogan και δεσμεύσεις για ανοικοδόμηση σε 1 έτος

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, παραδέχτηκε εκ νέου την Παρασκευή (10/2/2023) ότι η ανταπόκριση των τουρκικών αρχών στους φονικούς σεισμούς δεν είναι τόσο γρήγορη όσο ήθελε η κυβέρνηση.
«Τόσα πολλά κτήρια υπέστησαν ζημιές που δυστυχώς δεν μπορέσαμε να επιταχύνουμε τις επεμβάσεις μας όσο γρήγορα θέλαμε», τόνισε χαρακτηριστικά, τη στιγμή που ο τουρκικός λαός έχει ξεχειλίσει από οργή τόσο για την απουσία του κρατικού μηχανισμού αλλά και για τα «χάρτινα» κτήρια. Μιλώντας από την επαρχία Adiyaman, μία από τις πληγείσες περιοχές από τους καταστροφικούς σεισμούς στην νοτιοανατολική Τουρκία, πρόσθεσε ότι κάποιοι άνθρωποι λεηλατούν καταστήματα και επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στην επαρχία θα επιτρέψει στο κράτος να επιβάλει τα αναγκαία τιμωρητικά μέτρα. Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύθηκε για την ανοικοδόμηση της Τουρκίας σε… ένα έτος. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στις επαρχίες μας χωρίς να αφήσουμε κτίρια γεμάτα ανθρώπους. Θα ξαναχτίσουμε τα κατεστραμμένα κτίρια μέσα σε 1 έτος και θα τα παραδώσουμε στους ιδιοκτήτες τους» τόνισε.
t8.JPG

 t9.JPG
 t10.JPG
 Πάνω από 24.00 οι νεκροί

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, οι νεκροί ανέρχονται σε περισσότερους από 24.200 αριθμός που μόλις 5 ημέρες μετά τους σεισμούς έχει ξεπεράσει τις αρχικές εκτιμήσεις του ΠΟΥ που έκανε λόγο για συνολικά 20.000 νεκρούς.
Συγκεκριμένα, στην Τουρκία οι νεκροί υπολογίζονται σε 20.665 και στη Συρία σε 3.500.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν δραματικά τις επόμενες ημέρες, καθιστώντας το σεισμό αυτό έναν από τους πιο πολύνεκρους στην παγκόσμια ιστορία.

Εκτιμήσεις για 184.000 εγκλωβισμένους

Ενδεικτικό άλλωστε του τι θα πρέπει να περιμένουμε είναι οι εκτιμήσεις του Τούρκου σεισμολόγου Övgün Ahmet Ercan, ο οποίος υποστήριξε πως τουλάχιστον 184.000 άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια.
«Περίπου 6.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει. Αυτό αντιστοιχεί σε 48.000 διαμερίσματα σε τέσσερις ορόφους, 8 διαμερισμάτων (κάθε όροφος). Αυτό αντιστοιχεί σε 192.000 άτομα κάτω από τα ερείπια διά 4 ατόμων (σε κάθε διαμέρισμα). Περίπου 8.000 άτομα έχουν διασωθεί. Κάπου 184.000 (περισσότεροι) άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Φοβάμαι» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter o Ercan, ο οποίος σε σειρά αναρτήσεων του από την ημέρα των σεισμών στη νοτιοανατολική Τουρκία παραθέτει στοιχεία για τους φονικούς σεισμούς.

Συγκεκριμένα, ο Ercan αναφέρει ότι 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι και 4 εκατομμύρια κτήρια έχουν επηρεαστεί από τους σεισμούς, επισημαίνοντας πως η διάρκεια του πρώτου σεισμού που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία ήταν 47 δευτερόλεπτα ενώ ο δεύτερος διήρκεσε 45 δευτερόλεπτα.
 t12.JPG
t13.JPG
Οι κρίσιμες 72 ώρες
Όπως λέει ο Τούρκος σεισμολόγος, οι πρώτες 72 ώρες από το σεισμό είναι οι «χρυσές ημέρες», η τρίτη και τέταρτη ημέρα περιγράφονται ως «ασημένιες ημέρες» ενώ μετά την 9η ημέρα όλοι περιμένουν για ένα θαύμα, καθώς τα συντρίμμια αρχίζουν να μεταφέρονται.
Σύμφωνα με τον Ercan, μέσα στις δύο πρώτες ημέρες μπορεί να απεγκλωβιστεί κάποιος άνθρωπος με τα ελάχιστα δυνατά τραύματα. Όπως επισημαίνει, το ποσοστό επιβίωσης όσων παραμένουν στα ερείπια στο τέλος της πρώτης ημέρας είναι μόλις 5%, ποσοστό που μειώνεται στο 2,5% στο τέλος της δεύτερης ημέρας και υποχωρεί στο 1% στο τέλος της 4ης ημέρας.
Το ποσοστό επιβίωσης την 6η ημέρα είναι μόλις 0,2% και στο τέλος της ένατης ημέρας είναι πλέον 0,01%.
1.509 μετασεισμοί
Είναι χαρακτηριστικό πως τις πρώτες τέσσερις ημέρες μετά τους φονικούς σεισμούς, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 1.500 μετασεισμοί, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο το έργο των σωστικών συνεργείων.
Εκτιμάται πως ήδη περίπου 8.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί και ανασυρθεί ζωντανοί από τα συντρίμμια καθώς και ότι περισσότεροι από 121.000 εργάζονται στις επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής βοήθειας στους πληγέντες.
Οργή για Erdogan
Παρά τις δεσμεύσεις του ότι σε έναν χρόνο από σήμερα όλοι οι άστεγοι στις 10 πληγείσες από το σεισμό επαρχίες θα έχουν καινούρια κατοικία και παρά το επίδομα των 10.000 τουρκικών λιρών (494 ευρώ) σε κάθε οικογένεια, η οργή κατά του προέδρου Erdogan ξεχειλίζει.

Οι αντιδράσεις εστιάζουν κυρίως στην αργοπορία των τουρκικών αρχών να συνδράμουν και να βοηθήσουν τους πληγέντες, καθώς είναι χιλιάδες οι καταγγελίες ότι 34 ώρες μετά το σεισμό, δεν υπήρχε καμία οργάνωση και κανείς κρατικός αξιωματούχος να συνδράμει στις προσπάθειες διάσωσης.
Ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχθηκε πως τις πρώτες ώρες υπήρξαν προβλήματα, ωστόσο τα απέδωσε στους κατεστραμμένους δρόμους και αεροδρόμια.

Ισοπεδώθηκαν πόλεις

Η καταστροφή δεν έχει προηγούμενο.
Εκτιμάται ότι πάνω από 6.500 πολυκατοικίες και κτήρια έχουν καταρρεύσει στην Τουρκία, αν και υπάρχουν πληροφορίες για 11.342 κτήρια που έχουν καταρρεύσει ή που φέρουν σοβαρότατες ζημιές.
Μόνο στην πόλη Kahramanmaras, όπου ήταν και το επίκεντρο του σεισμού, υπολογίζεται ότι έχει καταστραφεί το 40% των κτηρίων ενώ και στην Αντιόχεια αναφέρεται πως έχουν καταστραφεί περίπου τα τρία πέμπτα της πόλης.
Αντίστοιχη η κατάσταση και στη Συρία όπου αναφέρεται πως έχουν καταρρεύσει τουλάχιστον 244 κτήρια, ενώ άλλα 325 έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.
Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, τουλάχιστον 3.400 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε τρένα, που χρησιμοποιήθηκαν για να ικανοποιηθούν ανάγκες στέγασης.
Εκτιμάται πως περίπου 380.000 άνθρωποι διαμένουν προσωρινά σε ξενοδοχεία και σε κυβερνητικά κτήρια ενώ άλλοι έχουν βρει καταφύγιο σε στάδια, εμπορικά κέντρα, τζαμιά και άλλους ασφαλείς χώρους καθώς και ότι περίπου 76.000 έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές.
Δεκάδες χιλιάδες όμως παραμένουν στους παγωμένους δρόμους, μέσα σε αυτοκίνητα ή σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς όπου καίνε ακόμα και παγκάκια για να ζεσταθούν.
Εκτιμάται πως το ύψος των καταστροφών στην Τουρκία μόνο, θα ξεπεράσει σε κόστος τα 51 δισεκατομμύρια δολάρια.
t20.JPG

www.bankingnews.gr

loading...