«Δεν θα βρείτε ούτε μία ψήφο μας» – Αποδοκιμασίες κατά Α.Γεωργιάδη στο μνημόσυνο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Αποδοκιμάστηκε και γιουχαΐστηκε από το πλήθος που βρέθηκε έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών για το μνημόσυνο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου το μεσημέρι του Σαββάτου ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μάλιστα φώναξαν χαρακτηριστικά προς τον κ. Γεωργιάδη την ώρα της αποχώρησή του από τη Μητρόπολη, «δεν θα βρείτε ούτε μια ψήφο μας».

Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε πως δεν κατάλαβε τίποτα και αναχώρησε κανονικά με τη σύζυγό του.

Η οικογένεια του εκλιπόντος έδωσε σύσσωμη το «παρών», φτάνοντας λίγο πριν από τις 11:00 στη Μητρόπολη.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα, αλλά όχι τόσο υψηλά όσο στην κηδεία, ενώ και πάλι υπήρχε αρκετός κόσμους που βρέθηκε εκεί χειροκροτώντας τα πρόσωπα της οικογένειας του τέως βασιλιά.

Πέρα από τους οικείους του τέως βασιλιά, όμως, στο μνημόσυνο βρέθηκαν και οι αδερφές του, με την Βασίλισσα Σοφία να χειροκροτείται μάλιστα από κάποιους πολίτες.

Η επιλογή της κυβέρνησης Μητοστάκη, να μην ταφεί ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος με τιμές αρχηγού κράτους αλλά ως απλός… συνταξιούχος, που όμως επτά Βασίλεια επέλεξαν να τον τιμήσουν, έχει στοιχίσει πολιτικά καθώς υπάρχει μία μη ευκαταφρόνητη μερίδα των ψηφοφόρων της ΝΔ που εξοργίστηκε από την επιλογή αυτή.

Η κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου έγινε στο Τατόι όπου και τάφηκε δίπλα στους τάφους των προγόνων του προκαλώντας μεγάλο θόρυβο με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία υπέστη μεγάλη πολιτική ήττα.

Όταν ο τέως Βασιλιάς απεβίωσε, η κυβέρνηση κατά ένα μυστήριο λόγο πιάστηκε εντελώς απροετοίμαστη και από μόνη της έβγαλε τα «μάτια της» προχωρώντας στην ακατανόητη απόφαση να ταφεί ο Κωνσταντίνος ως «ιδιώτης».

Απόφαση δίχως λογική αφού ο τέως Βασιλιάς ήταν νόμιμος πρώην αρχηγός του ελληνικού κράτους και δικαιούντο να ταφεί με τις ανάλογες τιμές.

Η απόφαση το μόνο κριτήριο που είχε ήταν να μην «θυμώσουν» οι πάσης φύσεως αριστεροί στην Ελλάδα.

Το μόνο που κατάφεραν ήταν να «θυμώσουν» έτσι κι αλλιώς οι αριστεροί και ταυτόχρονα να εξοργίσουν μία υπολογίσιμη μερίδα των ψηφοφόρων της ΝΔ (τουλάχιστον 20%) οι οποίοι πιθανότατα να μην ψηφίσουν τον Κ.Μητσοτάκη στις εκλογές καθώς έχουν «φορτιστεί» συναισθηματικά.

Αυτό φάνηκε άλλωστε και στην κηδεία κατά την εξόδιο ακολουθία όπου και γιουχαΐστηκαν-αποδοκιμάστηκαν ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Π.Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ο Εθνικός Ύμνος ακούστηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της κηδείας από το πλήθος κόσμου που είχε συρρεύσει από νωρίς.

Αν και η απόφαση της κυβέρνησης ήταν να ταφεί ως ιδιώτης, ιδιαίτερη βαρύτητα είχε το «βασιλέως ημών γενομένου», η εμβόλιμη φράση που χρησιμοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επανειλημμένως κατά τη χοροστασία του στην εξόδιο ακολουθία προς τιμήν του τεθνεώτος.

Ο ίδιος ο πρωτότοκος υιός του Κωνσταντίνου, Παύλος, προσφώνησε το νεκρό πατέρα του ως «Βασιλιά Πατέρα».

Στην κυβέρνηση μπορεί να έκαναν πως δεν το άκουσαν (όπως και στα ΜΜΕ) αλλά όσοι άκουσαν το κατάλαβαν και τουλάχιστον σε αυτή την μερίδα ψηφοφόρων της ΝΔ που είναι φιλοβασιλικοί, έκανε μεγάλη εντύπωση.

Να προστεθεί πως οι φιλοβασιλικοί ψηφοφόροι είναι κατεξοχήν ψηφοφόροι της οικογένειας Μητσοτάκη και το γεγονός ότι κηδεύτηκε ως «ιδιώτης» τους ενόχλησε ιδιαίτερα.

Είναι κάτι που ο Κ.Μητσοτάκης πιθανότατα θα το βρει μπροστά του στις εκλογές.

Συν τοις άλλοις ακόμα και η δικαιολογία «να ταφεί ως ιδιώτης» για να μην κοστίσει η κηδεία στον ελληνικό λαό αποδείχτηκε μεγάλη… αστοχία.

Από την στιγμή που στην κηδεία ήρθαν βασιλείς, πρίγκιπες, διάδοχοι κ.λ.π. τα μέτρα ασφαλείας και η κινητοποίηση της αστυνομίας ήταν τόσο μεγάλη που φυσικά όλα αυτά έγιναν «δημοσία δαπάνη».

Αν τελικά η κηδεία γίνονταν «δημοσία δαπάνη» θα κόστιζε το ίδιο αλλά ταυτόχρονα η Ελλάδα θα αποκόμιζε πολιτικά οφέλη από την παρουσία τόσων «γαλαζοαίματων», θα έρχονταν ακόμα και ο Βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας γιατί τότε θα του το επέτρεπε το πρωτόκολλο.

Τώρα η κηδεία του κόστισε χωρίς να «αποδώσει» αυτά που θα έπρεπε.

Όσο για την κυβέρνηση; Ήθελε να υποβιβάσει την κηδεία και εν τέλει σύρθηκε πίσω από τις αποφάσεις της και έστειλε τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον Π.Πικραμμένο γιατί κάποιος υψηλόβαθμος εν τέλει έπρεπε να συναντήσει αυτούς τους… έρμους τους Βασιλιάδες που θα ερχόντουσαν για να τιμήσουν για τελευταία φορά τον συγγενή τους.

 

 

loading...