Γερμανικό «κόλπο» για να αποσπάσει άρματα μάχης από τον Ελληνικό Στρατό

Απόφαση της Γερμανίας να παραδώσει και Leopard 1 στην Ουκρανία – Πρόκριμα και για τα ελληνικά Leopard

Με μία απόφαση που θεωρείται πρόκριμα και για τα ελληνικά Leopard 1, η Γερμανία έδωσε το «πράσινο φως» στην εξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard 1 προς την Ουκρανία όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung.

Η απόφαση αυτή «ανοίγει» την πόρτα και για την Ελλάδα να στείλει Leopard 1 στην Ουκρανία καθώς για τα Leopard 2 υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις ειδικά τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται υπό καθεστώς προεκλογικής περιόδου.

Τα Leopard 1 υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό από το 1980.

Ακόμα διαθέτει ο ΕΣ 501 Leopard 1A5 και 19 Leopard 1GR τα οποία απομένουν από 103 (Τα 8 μετατράπηκαν σε γεφυροφόρα Leguan και τα δύο είναι στατικά εκθέματα όλα τα υπόλοιπα έχουν καταστραφεί στο 304 ΠΕΒ).

Tα Leopard 1Α5 έχουν σχετικά σύγχρονα ηλεκτροπτικά και διαθέτουν πυροβόλο των 105 χλστ.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι Γερμανοί αποδεσμεύον τα συγκεκριμένα άρματα είναι για να «απελευθερώσουν» παρτίδες Leopard 1 χώρες που τα διαθέτουν όπως η Ελλάδα και ο Καναδάς.

Η κυβέρνηση στην Ελλάδα «φρέναρε» το ζήτημα με τα Leopard 2 αλλά για τα Leopard 1 δεν υπάρχουν αντιρρήσεις καθώς θα ισχυριστεί ότι υπάρχουν «αρκετά» και είναι «παλιά».

Το συγκεκριμένο άρμα είναι συγκρίσιμο με το ρωσικό Τ-64 το οποίο έχει πυροβόλο των 125 χλστ.

Τα Leopard 1 δεν έχουν το ίδιο επίπεδο θωράκισης με τα Leopard 2 αλλά το πυροβόλο τους μπορεί να διατρήσει όλους τους θώρακες των ρωσικών αρμάτων πλην του Τ-90, ενώ το Leopard 1A5 είναι ο πολυπληθέστερος τύπος άρματος μάχης που υπηρετεί σε Μονάδες Τεθωρακισμένων του Ελληνικού Στρατού

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξέδωσε άδεια εξαγωγής για άρματα μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ. Τα άρματα θα προέλθουν από την αμυντική βιομηχανία. Λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των αρμάτων και τον χρόνο παράδοσής τους στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, θα δοθούν «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», ανέφερε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της SZ, οι εταιρίες Rheinmetall και Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG) προτίθενται να επισκευάσουν δεκάδες άρματα Leopard 1, προκειμένου να παραδοθούν στην Ουκρανία. Η πρώτη ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να παραδώσει συνολικά 139 άρματα μάχης Leopard 1 και 2, εκ των οποίων τα 22 Leopard 2 εντός του έτους, από το δικό της απόθεμα.

Ωστόσο προβλήματα διαπιστώνονται στην εξασφάλιση των απαιτούμενων πυρομαχικών 105 χιλιοστών. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας, η οποία έχει προμηθευτεί 250 Leopard από τη Γερμανία, μέχρι τώρα έχει αρνηθεί να παραδώσει τα αντίστοιχα πυρομαχικά, όπως και στην περίπτωση των αρμάτων Gepard.

Την περασμένη εβδομάδα η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποστολή 14 αρμάτων μάχης Leopard 2.

https://www.pronews.gr/

loading...