Χατζηδάκης: Στο τέλος Φεβρουαρίου και τα αναδρομικά του Ιανουαρίου στους συνταξιούχους – Τι προβλέπεται για τις επικουρικές

«Στο τέλος Φεβρουαρίου θα δοθούν στους συνταξιούχους και τα αναδρομικά του Ιανουαρίου για τις αυξήσεις των συντάξεων», τόνισε ο υπουργός Εργασίας , Κωστής Χατζηδάκης.


Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το επίδομα προσωπικής διαφοράς, ανέφερε ότι «σε 1.700.000 συνταξιούχους δόθηκαν αυξήσεις. Μιλάμε με το υπουργείο Οικονομικών για το περιθώριο που υπάρχει στον κρατικό προϋπολογισμό. Στόχος είναι να καλύψουμε αυτούς που δεν πήραν αυξήσεις. Δίνοντας προτεραιότητα σε αυτούς που δεν πήραν καθόλου, που είναι περίπου 140.000 συνταξιούχοι, δηλαδή 5% των συνταξιούχων.
Νομίζω θα δοθεί μια εφάπαξ ενίσχυση, η οποία δεν θα αφαιρεθεί στο μέλλον. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να πω πόσο θα είναι το επίδομα. Προσπαθούμε να είναι σε επαφή η ΑΑΔΕ με τον ΕΦΚΑ για να λειτουργήσουν γρήγορα τα συστήματα και αρχές Μαρτίου να έχουμε τελειώσει».
Σχετικά με τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «επικουρικές σήμερα μπορούν να βγουν 80.000. Από αυτές μου λένε από τον ΕΦΚΑ και το τσέκαρα και χθες, ότι οι 40.000 θα εκδοθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου και θα μείνουν άλλες τόσες που θα βγουν τους επόμενους μήνες. Μέσα σε αυτές είναι και μερικές που περιμένουν 2-3 χρόνια. Επειδή το σύστημα δεν ξέρει ποιες είναι αυτές, είπα για να μην περιμένουν, να δώσουμε 100 ευρώ σε όλους αυτούς και 50 στην επικουρική ΑμεΑ και χηρείας».
Υπενθύμισε πως «καταθέσαμε νομοσχέδιο που λέει ότι έως τις 15/3 όσων συνταξιούχων έχει βγει η κύρια και δεν έχει βγει η επικουρική, θα λάβουν 100 ευρώ καθαρά για κάθε μήνα που υπάρχει καθυστέρηση. Αυτό θα γίνεται χωρίς αίτηση, αυτόματα. Έως τις 15 Μαρτίου, αν κάποιος π.χ. περιμένει έναν χρόνο, θα πάρει 1.200 ευρώ καθαρά, 2 χρόνια 2.400 ευρώ καθαρά κλπ.».
Πρόσθεσε ότι «από το 2021 έχουν μείνει 5.000 κύριες συντάξεις που δεν έχουν βγει γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολες και πλέον, βγάζουμε τις συντάξεις πιο γρήγορα από τη Γερμανία και τη Γαλλία».

Για νέα αύξηση κατώτατου μισθού από 1/4

Μιλώντας για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, ο υπουργός υπογράμμισε πως «η αύξηση θα είναι σημαντική και γενναία, αλλά μέσα στα πλαίσια μου πας επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος». Σε ότι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανέφερε πως «θα πάμε σε περαιτέρω μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών μετά τις εκλογές».
Τέλος, για την ψηφιακή κάρτα εργασίας εξήγησε ότι «θα μας βοηθήσει γιατί θα εντοπίζονται τα προβλήματα στις ψευδείς δηλώσεις στο ωράριο εργασίας. Έτσι, θα δηλώνονται κανονικά τα ωράρια, θα πληρώνονται κανονικά οι εισφορές και θα μπορούμε να κάνουμε πιο σωστά τις μειώσεις στις εισφορές, όπως πρέπει».

loading...

Leave a Reply