Σφίγγει ο ρωσικός κλοιός γύρω από το Bakhmut – Οι Wagner κατέλαβαν τον οικισμό Krasnaya Gora, στριμωγμένος ο Zelensky

Λίγο πριν κλείσει χρόνος από την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία (24/2), συνεχίζεται αμείωτη η ρωσική προέλαση
Την ώρα που η Δύση εξακολουθεί να εστιάζει στην υποταγή της Ρωσίας με την επίτευξη ειρήνης κομμένης και ραμμένης στα μέτρα της, και βάση του ειρηνευτικού σχεδίου του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ουκρανός πρόεδρος πολεμά σε τρία μέτωπα: το στρατιωτικό, επί του πεδίου όπου γνωρίζει ήττες, με πιο πρόσφατη την κατάληψη από την ομάδα Wagner του οικισμού Krasnaya Gora, την Κυριακή 12/2.
Ένα δεύτερο πεδίο, είναι το διπλωματικό, όπου ζητά μεγαλύτερη βοήθεια και ένα τρίτο εσω-κυβερνητικό, που έχει να κάνει με την διαφθορά και την αντικατάσταση προσώπων, όπου μόλις απέλυσε ηγετικό στέλεχος στον τομέα ασφάλειας.

Επί του πεδίου μαχών… Συνεχίζεται η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων

Μετά το σοβαρό χτύπημα στις Ουκρανικές δυνάμεις στο Bakhmut ή Artyomovsk από τον ρωσικό στρατό, ένα ακόμη σημείο περνά στον έλεγχο της ομάδας Wagner, του χωριού Krasnaya Gora κατά την προέλαση προς το Ugledar.
«Σήμερα, ο οικισμός Krasnaya Gora καταλήφθηκε από αποσπάσματα επίθεσης του Wagner PMC», ανακοίνωσε ο επικεφαλής των Wagner του ιδιωτικού μισθοφορικού στρατού της Ρωσίας Yevgeny Prigozhin, στο κανάλι του στο Telegram.
Το χωριό Krasnaya Gora, που βρίσκεται κοντά στο Artyomovsk στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk (DPR), καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της DPR, Denis Pushilin, δήλωσε ότι οι μάχες διεξάγονται ήδη στα περίχωρα του Artemovsk, απευθείας στις συνοικίες που πρόσφατα κατείχαν ο ουκρανικός στρατός.
Επίσης, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν τη θέση διοίκησης του ουκρανικού στρατού στο Artyomovsk ή Bakhmut στο Donetsk (DPR) και μια αποθήκη όπλων στην περιοχή Zaporozhye κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, τις τελευταίες 24 ώρες.
Συνολικά οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν 89 μονάδες πυροβολικού των Ουκρανών και στρατιωτικό υλικό σε 122 περιοχές.
Το διοικητήριο της 93ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας καταστράφηκε στην περιοχή του Bakhmut.
Τα ρωσικά στρατεύματα απελευθέρωσαν πλήρως την κοινότητα Dvurechnoye στην περιοχή Kharkίv.
«Στην κατεύθυνση Kupyansk, η κοινότητα Dvurechnoye στην περιοχή Kharkiv απελευθερώθηκε πλήρως ως αποτέλεσμα επιθετικών επιχειρήσεων από μονάδες της δυτικής ομάδας μάχης των ρώσων».
«Στην κατεύθυνση Krasny Lyman, επιχειρησιακά-τακτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη και πυροβολικό προκάλεσαν ζημιές στους Ουκρανούς στους οικισμούς Chervonaya Dibrova, Chervonopopovka και Stelmakhovka στο Luhansk

Τουλάχιστον 100 ουκρανοί στρατιώτες, τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, ένας εκτοξευτής πολλαπλών ρουκετών Grad, ένας οβιδοφόρος D-20 και ένα αμερικανικό ραντάρ AN/TPQ-50 καταστράφηκαν.
Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις εξαφάνισαν μια ουκρανική αποθήκη πυρομαχικών κοντά στον οικισμό Borovaya στην περιοχή Kharkiv.

Οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν περισσότερους από 140 Ουκρανούς στρατιώτες και κατέστρεψαν δύο αμερικανικής κατασκευής οβιδοβόλα M777 και ένα πολωνικό Krab κοντά στο Donetsk ανέφερε το Σάββατο (11/2/2023) ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αντιστράτηγος Igor Konashenkov.

«Οι απώλειες των Ουκρανών στην περιοχή του Ugledar τις τελευταίες 24 ώρες ανήλθαν συνολικά σε πάνω από 60.
Επίσης ένα άρμα μάχης, δύο οχήματα μάχης πεζικού, τέσσερα φορτηγά, τρία συστήματα πυροβολικού M777 αμερικανικής κατασκευής, ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο πυροβόλο Gvozdika και ένα D-20 καταστράφηκαν.

Οι Ρώσοι επέφεραν σημαντική ήττα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή Krasny Liman.
Ο ρωσικός στρατός εξολόθρευσε «έως και 120 ουκρανούς στρατιώτες και κατέστρεψε ένα όχημα πεζικού, τέσσερα οπλισμένα οχήματα μάχης, έναν εκτοξευτήρα πολλαπλών ρουκετών Grad και δύο οβίδες D-20».

Εσωτερικές διεργασίες πάταξης της διαφθοράς

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky εξέδωσε το Σάββατο 11/2 διάταγμα με το οποίο απέλυσε ένα ανώτερο στέλεχος ασφαλείας και είπε χωριστά ότι η προσπάθειά του να εκκαθαρίσει την κυβέρνηση θα συνεχιστεί.
Οι αρχές έχουν αποπέμψει δεκάδες αξιωματούχους τις τελευταίες εβδομάδες και άνοιξαν έρευνες ως μέρος μιας εκτεταμένης προσπάθειας κατά των αδικημάτων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ των 27 μελών.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ;

Ένα ψήφισμα καταδίκης της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία και την επίτευξη ειρηνευτικής διευθέτησης αναμένεται να υποβληθεί προς ψηφοφορία από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 24 Φεβρουαρίου 2023, ημέρα επετείου από την έναρξη της επιχείρησης, όπως δήλωσαν στο TASS το Σάββατο πηγές του ΟΗΕ.
Επίσης μία πρόταση που θα βασίζεται στη λεγόμενη φόρμουλα ειρήνης 10 σημείων του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, όπως την παρουσίασε σε πρόσφατη συνεδρίαση της G20, έχει προγραμματιστεί για συζήτηση στις 23 Φεβρουαρίου, με την συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, της Ουκρανίας Dmitry Kuleba, του κορυφαίου διπλωμάτη της ΕΕ Josep Borrell και άλλων Ευρωπαίων Αξιωματούχων.
Επιπλέον, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει συνεδρίαση των υπουργών για την κατάσταση στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, στην οποία θα συμμετάσχουν οι Blinken, Borrell, Kuleba και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών μελών της ΕΕ ή αναπληρωτών τους.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova δήλωσε ότι η πρόταση του καθεστώτος του Κιέβου για διεξαγωγή ειρηνευτικής συνόδου κορυφής στον ΟΗΕ είναι μια ανόητη ιδέα και ένα κόλπο δημοσίων σχέσεων από την Ουάσιγκτον.

Οι Ουκρανοί κατασκευάζουν νέες αμυντικές γραμμές πίσω από το Ugledar

Οι ουκρανικές δυνάμεις χτίζουν νέες γραμμές άμυνας πίσω από τον Ugledar που είναι ένας σημαντικός κόμβος υλικοτεχνικής υποστήριξης και ότι ο έλεγχος της θα καταστήσει δυνατή τη διακοπή των προμηθειών στην ομάδα των ουκρανικών δυνάμεων στην κατεύθυνση Maryinka
Έχουμε πληροφορίες για οχυρώσεις, για νέες αμυντικές γραμμές που ο εχθρός επιδιώκει να δημιουργήσει έξω από το Ugledar ανέφερε ο αναπληρωτής αρχηγός του Donetsk Denis Pushilin.
Το Ugledar βρίσκεται νοτιοδυτικά του Donetsk.
Οι ρώσοι θέλουν να καταλάβουν το Ugledar για να αποδυναμώσουν το Ουκρανικό πυροβολικό που χτυπάει την πόλη του Donetsk.

Οι ΗΠΑ απέτυχαν να επιφέρουν στρατηγική ήττα στην Ρωσία

Ολόκληρος ο δυτικός κόσμος έχει στραφεί εναντίον της Ρωσίας, αλλά είναι ήδη προφανές ότι τα σχέδια να προκαλέσουν στρατηγική ήττα στην Ρωσία απέτυχαν, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες Anatoly Antonov.
«Η πατρίδα μας βρίσκεται ξανά σε κίνδυνο, όπως και κατά τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.
Οι ένοπλες δυνάμεις υπερασπίζονται την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του ρωσικού κράτους σε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Εμείς, όντας χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα μας, υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της Ρωσίας σε συνθήκες υβριδικού πολέμου», είπε ο πρέσβης.

«Όλος ο δυτικός κόσμος έχει στραφεί εναντίον μας.
Αλλά είναι ήδη ξεκάθαρο σήμερα ότι τα σχέδια για να προκαλέσουν στρατηγική ήττα στη Ρωσία έχουν αποτύχει.
Η Ρωσία, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, έχει αναδιαρθρώσει την οικονομία, ενίσχυσε τη στρατιωτική της δύναμη και εντείνει τη συνεργασία με τα περισσότερα κράτη».

Οι δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ θα πάνε στην Ουκρανία;

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εάν έστελνε τις δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων στην Ουκρανία θα εμπλεκόταν άμεσα στον πόλεμο με την Ρωσία…
Σε μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ έχει αναφερθεί το ενδεχόμενο επανέναρξης της δραστηριότητας των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ουκρανία, όπως ανέφερε η Washington Post.
«Εάν η ηγεσία των ΗΠΑ αποφασίσει να επαναλάβει τις δραστηριότητες των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων στο ουκρανικό έδαφος, θα σήμαινε απροκάλυπτη συμμετοχή του τακτικού στρατού στην τρέχουσα σύγκρουση», ανέφερε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην παρατηρούν τις θηριωδίες του καθεστώτος της Ουκρανίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αγνοούν μια ακόμη εκτέλεση Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου που διαπράχθηκαν από Ουκρανούς.
Το αίμα κρυώνει όταν βλέπουμε τέτοια εγκλήματα.
Οι ΗΠΑ κλείνουν τα μάτια στον καθημερινό βομβαρδισμό των ειρηνικών πόλεων των περιοχών Donbass, Zaporozhye και Kherson», έτσι επιτρέπουν στους Ουκρανούς να συνεχίζουν τις θηριωδίες.

Σύμφωνα με το άρθρο της Washington Post, το Πεντάγωνο καλεί το Κογκρέσο να επαναλάβει τη χρηματοδότηση για τουλάχιστον δύο «άκρως απόρρητων» προγραμμάτων στην Ουκρανία που ανεστάλησαν στις αρχές του 2022.
Ειδικότερα, αφορά τον συντονισμό από τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ ορισμένων ενεργειών της ουκρανικής πλευράς σχετικά με την επιτήρηση των κινήσεων των Ρώσων στρατιωτικών και τις εργασίες στον τομέα της ενημέρωσης.

Το 90% των προμηθειών όπλων προς την Ουκρανία από την Δύση περνάει μέσω Πολωνίας

Περίπου το 90% όλων των δυτικών στρατιωτικών αποστολών στην Ουκρανία περνούν μέσω της Πολωνίας που λειτουργεί ως ένα είδος διαμετακομιστικού διαδρόμου.
«Σύμφωνα με Πολωνούς και Ουκρανούς αξιωματούχους, το 90% όλης της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχεται στην Ουκρανία από τη Δύση διέρχεται από το πολωνικό έδαφος.
Η Πολωνία λειτουργεί ως ένα είδος διαμετακομιστικού διαδρόμου, ως κόμβος για τη μεταφορά αυτής της βοήθειας, καθώς και ως ενθάρρυνση της μεταφοράς μισθοφόρων»
Επιπλέον, εγκαταστάσεις επισκευής δυτικών οχημάτων και σοβιετικής κατασκευής οχημάτων που στάλθηκαν στην Ουκρανία λειτουργούν στην Πολωνία.
Έτσι, η Πολωνία εκτελεί κάθε είδους λειτουργίες για να παρέχει δυτική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ξένοι μισθοφόροι από 40 χώρες στο πλευρό της Ρωσίας

Χιλιάδες ξένοι εθελοντές είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Αυτοί δεν είναι μόνο άνθρωποι από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, αλλά υπάρχουν πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής», ισχυρίζεται ο ηγέτης του κινήματος Είμαστε Μαζί με τη Ρωσία Vl. Rogov.
Εάν αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση στη Ρωσία μετά από απαραίτητους ελέγχους, πολλές χιλιάδες εθελοντές μπορούν να συμμετάσχουν στην ειδική επιχείρηση σύντομα.

«Το κίνητρό τους είναι αρκετά ισχυρό, θα ήθελαν να διατηρήσουν την παραδοσιακή κοινωνία και να βοηθήσουν τη Ρωσία, θέλουν να πολεμήσουν τους Ουκρανούς».
Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ανθρώπων έχει κάποια εμπειρία μάχης και έχει άδεια οπλοφορίας και η συμμετοχή τους μπορεί να υπονομεύσει το ηθικό των Ουκρανών.
Ο Rogov τόνισε ότι εθελοντές από περισσότερες από 40 χώρες επιδιώκουν να συμμετάσχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση και να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας.

Ο Biden στην Πολωνία 20-22 Φεβρουαρίου

Ο αμερικανός Πρόεδρος Biden θα μεταβεί στην Πολωνία μεταξύ 20 έως τις 22 Φεβρουαρίου.
Στην Πολωνία, ο Biden θα συναντήσει τον Πολωνό Πρόεδρο Andrzey Duda και μέλη των «Bucharest Nine», μια ένωση εννέα χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία).
«Ο Biden θα μιλήσει για τη σημασία της ενότητας και της αποφασιστικότητας» ενόψει της πρώτης επετείου του πολέμου στην Ουκρανία και θα διαβεβαιώσει τους Ουκρανούς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δίπλα τους.

Συνομιλίες ΗΠΑ – Βραζιλίας για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Βραζιλιάνος ομόλογός Lula συνομίλησαν για μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη» στην Ουκρανία και υποστήριξαν επίσης την «πλήρη λειτουργία» της συμφωνίας για τα σιτηρά.
Οι πρόεδροι «συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος».
«Εξέφρασαν τη λύπη τους» για την υποτιθέμενη «παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία και την προσάρτηση μέρους των εδαφών της».

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής Διεθνούς Οργανισμού Ενέργεια: Η κρίση δεν έχει τελειώσει

Στο μέτωπο του φυσικού αερίου, «η κρίση δεν έχει τελειώσει» προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ο οποίος έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για τις 15 Φεβρουαρίου 2023 με τους υπουργούς περίπου 40 χωρών για να «μελετήσουν την κατάσταση της αγοράς» και να συζητήσουν «τις ενέργειες για την ενίσχυση της ασφάλειας
«Υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν – εξηγεί ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού – ιδίως για να είμαστε έτοιμοι για τον επόμενο χειμώνα.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 «προκάλεσε μια ενεργειακή κρίση, της οποίας οι διαδοχικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία εξακολουθούν να γίνονται αισθητές από τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις».

www.bankingnesws.gr