Εσωτερικά πυρά στη Μελόνι λόγω του «ευρωπαϊκού αποκλεισμού» της
Ο αποκλεισμός της ιταλικής κυβέρνησης από δύο σημαντικές συναντήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας με Αμερικανούς αξιωματούχους και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκάλεσε συζήτηση στη Ρώμη για την «απομόνωση από την ΕΕ» της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.
Από την πλευρά της, η ιταλική κυβέρνηση δείχνει το Παρίσι, λέγοντας ότι εμποδίζει την Ευρώπη από μια «ενιαία» γραμμή, ενώ άλλοι στην Ιταλία αναπολούν τις εποχές που ηγείτο ο Μάριο Ντράγκι.
Η Μελόνι δεν προσκλήθηκε σε δείπνο εργασίας την Τετάρτη μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η Ιταλίδα συντηρητική ηγέτης χαρακτήρισε το περιστατικό «ανάρμοστο».
«Πιστεύω ότι η ισχύς μας σε αυτό το θέμα είναι η ενότητα και καταλαβαίνω τις πιέσεις της εσωτερικής πολιτικής […] αλλά υπάρχουν στιγμές που το να προκρίνει κανείς τη δική του εγχώρια κοινή γνώμη κινδυνεύει να αποβεί εις βάρος του σκοπού», είπε.
Ο Μακρόν απάντησε ότι ήθελε να υποδεχθεί τον πρόεδρο Ζελένσκι μαζί με τον καγκελάριο Σολτς.
«Νομίζω ότι ήμασταν στο ρόλο μας. Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο εδώ και οκτώ χρόνια στο θέμα [της σύγκρουσης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας], διότι ηγηθήκαμε από κοινού αυτής της διαδικασίας. Νομίζω ότι εναπόκειται στον Πρόεδρο Ζελένσκι να εκτιμήσει τα πρόσωπα που επιλέγει [για διπλωματικές συνομιλίες]», πρόσθεσε.
Πριν από μία εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομίας της Γαλλίας και της Γερμανίας συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν τις συνέπειες του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού που εισήγαγαν οι ΗΠΑ. Και πάλι, η Ιταλία δεν προσκλήθηκε.
Μιλώντας στην Corriere della Sera, ο υπουργός Οικονομίας Τζανκάρλο Τζορτζέτι (Lega) σχολίασε: «Δεν ενημερωθήκαμε και το πράγμα δεν μας προσβάλλει, μας εκπλήσσει. Αν το είχε κάνει η Ιταλία, αυτή η κυβέρνηση θα είχε κατηγορηθεί ως κυρίαρχη και αντιευρωπαϊκή. Θα καταδικαζόμασταν».
Η νοσταλγία του Ντράγκι
Στην Ιταλία, η αντιπολίτευση άδραξε την ευκαιρία για να επικρίνει τη Μελόνι κατηγορώντας την ότι είναι «απομονωμένη» σε επίπεδο ΕΕ.
«Το να τροφοδοτεί μια διαμάχη με τη Γαλλία την ημέρα που ο Ζελένσκι πηγαίνει στις Βρυξέλλες και η Ευρώπη εμφανίζεται ενωμένη ακριβώς επειδή τον υποδέχεται με μεγαλοπρέπεια είναι ένα πολύ σοβαρό λάθος της Τζόρτζια Μελόνι», δήλωσε ο Κάρλο Καλέντα, επικεφαλής της Azione (Renew Europe).
«Είναι πολύ σοβαρό να το κάνει με λάθος κίνητρα: δηλαδή να στιγματίζει τη γαλλική πρωτοβουλία, η οποία είναι απολύτως φυσιολογική, ως πρωτοβουλία που διασπά την ευρωπαϊκή ενότητα, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που διασπά την ευρωπαϊκή ενότητα είναι μια πολεμική σε λάθος χρόνο και με λάθος τόνο», πρόσθεσε.
Το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας της Μελόνι ανήκει στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), ενώ η Azione πρόσκειται στην ομάδα του Μακρόν, Renew Europe.
Ορισμένα δημοσιεύματα του Τύπου στην Ιταλία προσπάθησαν να συγκρίνουν τη θέση της Ιταλίας στην ΕΕ όταν ο Μάριο Ντράγκι ήταν ηγέτης της χώρας. Δημοσίευσαν ειρωνικά μια φωτογραφία του Ντράγκι, του Σολτς και του Μακρόν να ταξιδεύουν μαζί σε ένα τρένο προς το Κίεβο.
EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT [EPA-EFE/LUDOVIC MARIN]
Ωστόσο, η EURACTIV Ιταλίας αναφέρει ότι ο ίδιος ο Ντράγκι αποκλείστηκε στις 8 Μαρτίου 2022 από μια κλήση Zoom μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, του Σολτς και του Μακρόν, παρά το γεγονός ότι είχε συνάψει ένα χρόνο πριν τη Συνθήκη Κυρηνάλιου με το Παρίσι.
Η ΕΕ «συνθλίβεται» μεταξύ δύο μπλοκ
Σύμφωνα με τον Φραντσέσκο Τζουμπιλέι, πρόεδρο της ιταλικής συντηρητικής δεξαμενής σκέψης Nazione Futura (Future Nation), η γαλλογερμανική οδός να αντιμετωπίσει μόνη της το θέμα της Ουκρανίας αποδυναμώνει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Οι συνέπειες θα είναι αρνητικές για όλους, συμπεριλαμβανομένων των Γάλλων που κατακερματίζουν έτσι την ευρωπαϊκή γραμμή για πολλοστή φορά. Χωρίς την Ιταλία, η οποία διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο σε διάφορα διεθνή σενάρια, η ΕΕ δεν πάει πουθενά», δήλωσε στην ιταλική EURACTIV.
Στην αρχή του πολέμου, ο Μακρόν επικρίθηκε για ορισμένα τηλεφωνήματα που έκανε στη Μόσχα, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους εταίρους του στην ΕΕ.
«Νιώθω ότι αν όλοι του τηλεφωνούν συνεχώς [στον Βλαντίμιρ Πούτιν], δεν παίρνει το μήνυμα ότι είναι απομονωμένος. Έτσι, αν θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι στην πραγματικότητα ‘είσαι απομονωμένος’, μην του τηλεφωνείτε – δεν έχει νόημα», δήλωσε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας στη EURACTIV σε συνέντευξή της τον Μάιο του 2022.
Ο Τζουμπιλέι συνέχισε επικρίνοντας την ΕΕ ότι είναι ανίκανη να χαράξει έναν ισχυρό και αυτόνομο διπλωματικό ρόλο για τον εαυτό της.
«Η Ευρώπη έχει, επομένως, καταλήξει να συνθλίβεται ανάμεσα σε δύο μπλοκ, το αμερικανικό και το ρωσοκινεζικό, και δεν είναι σε θέση να μιλήσει με μία φωνή για να υποστηρίξει την υπόθεση της ειρήνης», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο Ιταλός ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι (Forza Italia/EPP) προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα και επέμεινε ότι η Ιταλία «δεν αισθάνεται απομονωμένη».
«Αισθανόμαστε ότι είμαστε πρωταγωνιστές στον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», είπε, προσθέτοντας ότι ο αγώνας αυτός δεν είναι εναντίον του ρωσικού λαού. Η δέσμευση της κυβέρνησης, είπε ο Ταγιάνι, είναι να εγγυηθεί την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και να επιτρέψει στις ένοπλες δυνάμεις να υπερασπιστούν τη χώρα.
Πριν από τις εκλογές, η Forza Italia είχε προωθηθεί ως φιλοευρωπαϊκή δύναμη που έπρεπε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση για να εγγυηθεί τη φιλοευρωπαϊκή πορεία της Μελόνι.
Από τότε που ανέλαβε την εξουσία στην Ιταλία, η Μελόνι αναζητά συμμάχους στην ΕΕ.
Πρόσφατα έγινε μια προσπάθεια να ξεκινήσει η συζήτηση για την ένωση δυνάμεων με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά αυτό το ενδεχόμενο απορρίφθηκε αμέσως από τα κεντροδεξιά κόμματα του Βερολίνου.