Yellen: Το ρολόι της «χρεοκοπίας» μετρά αντίστροφα, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους

 

Η ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Yellen, είπε ότι είναι «κρίσιμο το Κογκρέσο να ενεργήσει έγκαιρα για να αυξήσει ή να αναστείλει το όριο του χρέους».

Στο νόμιμο όριο χρέους φτάνουν την ερχόμενη Πέμπτη (19/1) οι ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Janet Yellen στο Κογκρέσο την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου.
Μετά την παρέλευση της εν λόγω ημερομηνίας, το υπουργείο Οικονομικών θα αρχίσει να «λαμβάνει έκτακτα μέτρα για να αποτρέψει την αθέτηση υποχρεώσεων» έγραψε η Yellen σε επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Kevin McCarthy, R-Calif.
Ενώ το Υπουργείο Οικονομικών, «δεν είναι επί του παρόντος σε θέση» να εκτιμήσει πόσο καιρό αυτές οι έκτακτες ενέργειες θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να πληρώσουν για τις κρατικές υποχρεώσεις,
«Είναι απίθανο τα μετρητά και τα έκτακτα μέτρα να εξαντληθούν πριν από τις αρχές Ιουνίου», έγραψε.
Η Yellen είπε ότι είναι «κρίσιμο το Κογκρέσο να ενεργήσει έγκαιρα για να αυξήσει ή να αναστείλει το όριο του χρέους».
«Η αποτυχία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της κυβέρνησης θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία των ΗΠΑ, στην ευημερία των Αμερικανών και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα», προειδοποίησε η Yellen.
«Προτρέπω το Κογκρέσο να ενεργήσει άμεσα για να προστατεύσει την πίστη των Ηνωμένων Πολιτειών».
Η επιστολή της Yellen ουσιαστικά είναι ένα ρολόι που μετρά αντίστροφα για πόσο καιρό η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να καταβάλει τόκους για το χρέος της.
Το Κογκρέσο τον περασμένο μήνα αύξησε το ομοσπονδιακό όριο χρέους σε περίπου 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Το όριο είναι το συνολικό χρηματικό ποσό που επιτρέπεται νόμιμα να δανειστεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να πληρώσει για τις υπάρχουσες υποχρεώσεις της, «συμπεριλαμβανομένων των παροχών Κοινωνικής Ασφάλισης και Medicare, στρατιωτικών μισθών, τόκων επί του εθνικού χρέους, επιστροφών φόρων και άλλων πληρωμών» σημείωσε η Yellen.
Τα λεγόμενα έκτακτα μέτρα που διαθέτει ο υπουργός Οικονομικών μπορούν να απελευθερώσουν δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν δεσμευτεί τεχνικά για άλλους σκοπούς, αλλά δεν έχουν δαπανηθεί ακόμη.
Επίσης, στην επιστολή της προς τον McCarthy την Παρασκευή, η Yellen έγραψε: «Πράγματι, στο παρελθόν, ακόμη και οι απειλές ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενδέχεται να αποτύχει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προκάλεσαν πραγματικές βλάβες, συμπεριλαμβανομένης της μοναδικής υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας στην ιστορία του έθνους μας το 2011».
Η Yellen πρόσθεσε: «Η αύξηση ή η αναστολή του ορίου χρέους δεν επιτρέπει νέες δεσμεύσεις δαπανών ούτε κοστίζει χρήματα στους φορολογούμενους.
Επιτρέπει απλώς στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τις υφιστάμενες νομικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο παρελθόν».
Το ανώτατο όριο
Το ανώτατο όριο χρέους θέτει ένα πλαφόν στο πόσα μπορεί να δανειστεί το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρώσει για κρατικές δαπάνες.
Μόλις επιτευχθεί το ανώτατο όριο, οι νομοθέτες πρέπει να αυξήσουν το όριο ή να διακινδυνεύσουν την χρεοκοπία της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Τον περασμένο Νοέμβριο οι αγορές τοποθετούσαν την επόμενη πιστωτική κρίση το τρίτο τρίμηνο του 2023, ωστόσο αυτό ήρθε αρκετά νωρίτερα.
Οι προειδοποιήσεις της Υellen σηματοδοτούν ουσιαστικά την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης, για πόσο καιρό ακόμα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να καταβάλλει τόκους για το χρέος της.
Τα λεγόμενα έκτακτα μέτρα που διαθέτει ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών μπορούν να απελευθερώσουν δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν δεσμευτεί τεχνικά για άλλους σκοπούς, αλλά δεν έχουν δαπανηθεί ακόμη.
Αυτό μπορεί να παρατείνει το ρολόι για εβδομάδες ή μήνες, ενώ το Κογκρέσο συνεχίζει να απορρίπτει ένα νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου δανεισμού.
Το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ πρακτικά απαγορεύεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων αξιογράφων για τη χρηματοδότησή του αν το τρέχον όριο δεν αυξηθεί.
Η αύξηση του πλαφόν δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους γίνεται συχνά αντικείμενο πολιτικών μπραντεφέρ στο Κογκρέσο. Από τη δεκαετία του ’60, έχει αυξηθεί ή παγώσει κάπου ογδόντα φορές.
Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε στο CNBC ότι ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να προσπαθήσει να συνάψει συμφωνία με το Κογκρέσο για να αυξήσει το ομοσπονδιακό ανώτατο όριο χρέους μετά τη λήξη της προθεσμίας στα μέσα Απριλίου για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Ο αξιωματούχος είπε ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα έχει αρκετές λεπτομέρειες για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία μέχρι να δει το επίπεδο των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος.
Ωστόσο, η συζήτηση για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονη φέτος υπό το φως της νέας πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Πάντως, η εικόνα σήμερα αναβιώνει μέρες του 2021 όταν και πάλι οι ΗΠΑ είχαν βρεθεί μια ανάσα από τη στάση πληρωμών, εξαναγκάζοντας το Κογκρέσο σε μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής για βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου του χρέους.
www.bankingnews.gr
loading...