Και το όνομα αυτού… «Γρύπας»! Tο ελληνικό οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος μπήκε στα σκαριά

 

«Υπάρχει υποδομή, ταλέντο, συνεισφορά των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και νομίζω υπάρχουν οι προϋποθέσεις με την αρωγή των Ενόπλων Δυνάμεων να έχουμε ένα τελικό προϊόν».

Οι υπογραφές έπεσαν και πλέον ξεκινά η διαδικασία για τον σχεδιασμό και την μαζική παραγωγή του ελληνικού οπλισμένου μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Θα λέγεται «Γρύπας» θα φέρει οπλισμό και θα μπορεί να εκτελεί αποστολές και σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ίσως και μέχρι την Κύπρο αναφέρουν κάποιες πηγές. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Οικονομικών υπέγραψαν το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, προκειμένου να διατεθούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια και προσωπικό.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Εμείς, ως Υπουργείο Άμυνας, καταρχάς παρέχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις επιχειρησιακές αποστολές και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι διάφορες οι αποστολές του ενός Κλάδου από τον άλλον, αλλά ασφαλώς όλοι θα συνεισφέρουν όσον αφορά τις δικές τους απαιτήσεις.

Θα προσδιορίσουμε τα χαρακτηριστικά του προσχεδίου UCAV έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις των αποστολών. Θα διαθέσουμε εξειδικευμένο προσωπικό, ήδη κάποιος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας έχει διατεθεί σ’ αυτό το project ώστε με την ειδική του γνώση να συνεισφέρει, όπως άλλωστε το ζήτησε η ΕΑΒ. Επομένως, θα συμμετέχουμε στην ανάπτυξη και τον σχεδιασμό του UCAV.

Θα συνεισφέρουμε στην πιστοποίηση των εξωτερικών φορτίων, στη συγγραφή των επιχειρησιακών προδιαγραφών ασφαλώς και των απαιτήσεων των διαφόρων χρηστών. Θα παρέχουμε διά του εξειδικευμένου προσωπικού, ειδικές συμβουλευτικές υπηρεσίες ασφαλώς και θα συμμετάσχουμε στην εκτέλεση των τυπικών και υπηρεσιακών δοκιμών.

Θα συμμετάσχουμε στη συγγραφή των εγχειριδίων πτήσεως, τόσο για εκπαίδευση, όσο και χρήση από τους μελλοντικούς χειριστές, θα εκτελέσουμε τους επιχειρησιακούς ελέγχους και ειδικές δοκιμές, μια σειρά από εργασίες που είναι απαραίτητες στην ανάπτυξη αυτού του προϊόντος και είναι δεδομένη η συνεισφορά ασφαλώς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων φυσικά υπό την προτροπή, τη σύμφωνη γνώμη, την αρωγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Επομένως, τονίζω ότι σήμερα είναι μια σημαντική μέρα διότι σήμερα, δημοσιοποιείται αυτό το project με τη συνυπογραφή από τους συμβαλλομένους αυτού του μνημονίου. Δεν θα ληφθεί, ούτε θα προκύψει τελικό αποτέλεσμα σε ένα χρόνο ή μερικούς μήνες. Ξέρετε ότι οι γειτονικές μας χώρες δαπάνησαν αρκετό χρόνο, πάνω από δέκα χρόνια, προκειμένου να αναπτύξουν τα δικά τους προϊόντα. Εμείς όμως μπορούμε, νομίζω, να πάμε γρηγορότερα αρκεί να γίνει μια οργανωμένη και συντεταγμένη αρχή. Υπάρχει υποδομή, ταλέντο, συνεισφορά των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και νομίζω υπάρχουν οι προϋποθέσεις με την αρωγή των Ενόπλων Δυνάμεων να έχουμε ένα τελικό προϊόν».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο «Γρύπας» θα φέρει ως επι το πλείστον αντιαρματικό οπλισμό και θα πλησιάζει ή ίσως και να έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με το αμερικανικό MQ-9 Reaper. Σε κάθε περίπτωση τα ελληνικά πανεπιστήμια που θα εμπλακούν στο σχεδιασμό και η ΕΑΒ, έχουν βάλει στο τραπέζι και αναλύουν τα χαρακτηριστικά όλων των υπαρχόντων οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και θα προχωρήσουν ανάλογα με τα κεφάλαια που θα είναι διαθέσιμα και τις τεχνικές δυνατότητες που θα υπάρχουν διαθέσιμες όταν έρθει η ώρα για την μαζική παραγωγή. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας θα διαθέτουν ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια τους, ικανό να αλλάξει προς όφελος της χώρας τις ισορροπίες και σε αυτό το κομμάτι των επιχειρήσεων.

https://www.pentapostagma.gr/

loading...