ΜΕΛΕΤΗ ΓΑΛΛΟΥ ΕΙΔΗΜΟΝΑ: «ΟΙ ΑΛΑΟΥΙΤΕΣ ΗΤΑΝ ΡΟΥΜ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ / RUM ORTHODOX!» ΡΩΜΙΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ!!!

ΕΤΣΙ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ ΣΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΕΪΝΤΑΝΑΓΙΑ

Μελέτη ”Οι Αλαουίτες ήταν Ρουμ Ορθόδοξοι Χριστιανοί/Rum Orthodox!” Ρωμιοί Ορθόδοξοι χριστιανοί!

Οι ομοιότητες μεταξύ των Αλαουιτών και των Ρουμ Ορθοδόξων Χριστιανών ώθησαν τον οριενταλιστή και μελετητή Henri Lammens (1862-1937) να γράψει μια έρευνα με τίτλο «Οι Αλαουίτες: ήταν Χριστιανοί»; 

Τη δημοσίευσε στην επιθεώρηση L’ORIENT CHRÉTIEN το 1901 και την έγραψε στα γαλλικά στη Βηρυτό στις 22 Δεκεμβρίου 1900. (1)

Και καταλήγει ότι «οι Αλαουίτες ήταν προηγουμένως χριστιανοί που έκρυβαν τη θρησκεία τους και προσποιούνταν ότι ήταν μουσουλμάνοι για να μην υποστούν θρησκευτικές διώξεις». (2)

Ο Lammens βασίζει τη θεωρία του σε πολλά χριστιανικά έθιμα και παραδόσεις που έχουν παραμείνει στους Αλαουίτες, όπως: Δεν απαγορεύουν το αλκοόλ, και αφηγείται ότι επισκέφτηκε το “Mariamin” στις 4 Σεπτεμβρίου 1899, όπου διαπίστωσε ότι ο σεΐχης τη θρησκείας των Αλαουιτών είχε «αλείψει ένα παιδί μπροστά του με λάδι στο στήθος» και παρατήρησε ότι έβαζε λάδι σε σχήμα σταυρού. 

Ο σεΐχης του είπε ότι αυτό το έθιμο ήταν κοινό στην πόλη και ότι συνήθιζαν να αλείφουν όλα τα μωρά με λάδι λίγους μήνες μετά τη γέννησή τους. Και ο Lammens θεωρεί ότι αυτή η συνήθεια έχει μείνει στους Αλαουίτες από τη χριστιανική τους κληρονομιά, καθώς οι Χριστιανοί της Ανατολής συνήθιζαν να «αλείφουν το παιδί με λάδι στο χρίσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ




loading...