Κι άλλη «ΡΟΥΚΕΤΑ»: Η παραλλαγή Omicron XBB.1.5 θα μπορούσε να είναι πιο πιθανό να μολύνει ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ

 

Η παραλλαγή Omicron XBB.1.5 του  COVID-19 είναι πιο πιθανό να μολύνει άτομα που έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της Νέας Υόρκης .

«Η υποπαραλλαγή του Omicron XBB.1.5 αντιπροσωπεύει πλέον το 73 τοις εκατό όλων των κρουσμάτων COVID-19 με αλληλουχία στην Νέα Υόρκη. Το XBB.1.5 είναι η πιο μεταδοτική μορφή του COVID-19 που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα και μπορεί να είναι πιο πιθανό να μολύνει άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή είχαν ήδη COVID-19», έγραψε στο Twitter το Τμήμα Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής της Νέας Υόρκης.

Παρόλα αυτά, το τμήμα προέτρεψε τους Νεοϋορκέζους να εμβολιαστούν και να λάβουν το ενημερωμένο αναμνηστικό εμβόλιο για τον COVID-19, δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο «είναι ακόμα ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από νοσηλεία και θάνατο από COVID-19, συμπεριλαμβανομένων αυτών των νέων παραλλαγών».

Η παραλλαγή XBB.1.5 γίνεται γρήγορα η κυρίαρχη υποπαραλλαγή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα δεδομένα  από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δείχνουν ότι το XBB.1.5 αντιπροσώπευε περίπου το 43 τοις εκατό των περιπτώσεων COVID-19 στην χώρα για την εβδομάδα που έληξε στις 14 Ιανουαρίου.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η υπομεταβλητή αυξάνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη και έχει πλέον εντοπιστεί σε περισσότερες από 25 χώρες.

Η υποπαραλλαγή έχει πλέον ξεπεράσει την υποπαραλλαγή BQ.1.1, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου διαρκεί μόνο 3 μήνες

Το 15,9 τοις εκατό του πληθυσμού των ΗΠΑ ηλικίας 5 ετών και άνω έχει λάβει το ενημερωμένο δισθενές ενισχυτικό εμβόλιο.

Σε συνέντευξή του στο Science News στις 13 Ιανουαρίου, ο ειδικός μολυσματικών ασθενειών Peter Chin-Hong από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι οι εμβολιασμοί είναι πιθανό να παρέχουν μόλις τρεις μήνες προστασίας έναντι της παραλλαγής XBB.1.5 του COVID-19.

«Τα νέα ενημερωμένα ενισχυτικά γενικά λειτουργούν λίγο καλύτερα από τα παλιά εμβόλια όσον αφορά τη συνολική αποτελεσματικότητα και την πρόληψη της μόλυνσης. Αλλά με αυτές τις νέες ολισθηρές παραλλαγές όπως το XBB.1.5… αν θέλετε να αποτρέψετε λοιμώξεις, ακόμη και μια ήπια λοίμωξη, τα εμβόλια θα διαρκέσουν πιθανώς ίσως τρεις μήνες», είπε ο Chin-Hong.

loading...