Σκούπες iRobot Roomba της Amazon συνελήφθησαν να κατασκοπεύουν χρήστες, να τους βγάζουν φωτογραφίες στην τουαλέτα και να τις δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Οι πραγματικοί ανθρώπινοι υπάλληλοι στις πολλές κατασκοπευτικές εταιρείες της Amazon παρακολουθούν τους χρήστες στις τουαλέτες τους μέσα από τις σκούπες iRobot;

Οι εικόνες δεν τραβήχτηκαν από άνθρωπο, αλλά από εκδόσεις ανάπτυξης του ρομπότ της σειράς Roomba J7 της iRobot. Στη συνέχεια στάλθηκαν στην Scale AI, μια startup που αναθέτει συμβάσεις σε εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο για να επισημάνουν δεδομένα ήχου, φωτογραφίας και βίντεο που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης…

Πηγές: Natural news & Infowars

Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση

Το MIT Technology Review δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση που αναφέρεται στο γεγονός ότι οι ηλεκτρικές σκούπες iRobot Roomba της Amazon είναι στην πραγματικότητα μυστικές κατασκοπευτικές συσκευές που χαρτογραφούν τα σπίτια των χρηστών και ακόμη και τραβούν ιδιωτικές φωτογραφίες των οικογενειών τους χωρίς τη γνώση ή την άδειά τους.

Καθώς αυτά τα ρομπότ με ηλεκτρική σκούπα σκουπίζουν τα σπίτια των ανθρώπων αναζητώντας ψίχουλα και τρίχες κατοικίδιων, τραβούν κρυφά φωτογραφίες χρηστών στις τουαλέτες τους, σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι φωτογραφίες, με ανησυχητικό τρόπο, κατέληξαν μυστηριωδώς σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Facebook και το Discord.

Η συγγραφέας του άρθρου του MIT , Eileen Guo, ανάρτησε στο Twitter σχετικά με τα ευρήματα, λέγοντας ότι ερεύνησε την προέλευση 15 στιγμιότυπων βίντεο που καταγράφηκαν μέσα στα σπίτια από ρομπότ και κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ορισμένα από αυτά, ανακάλυψε, παρουσιάζουν ανθρώπους «σε πολύ ευθείς θέσεις, με πρόσωπα ευδιάκριτα».

«Οι εικόνες δεν τραβήχτηκαν από άτομο, αλλά από εκδόσεις ανάπτυξης του ρομπότ της σειράς Roomba J7 της iRobot», γράφει η Guo. Στη συνέχεια στάλθηκαν στην Scale AI, μια startup που αναθέτει συμβάσεις σε εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο για να επισημάνουν δεδομένα ήχου, φωτογραφίας και βίντεο που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης».

«Ήταν τα είδη των σκηνών που οι συσκευές συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο καταγράφουν τακτικά και στέλνουν πίσω στο cloud – αν και συνήθως με αυστηρότερους ελέγχους αποθήκευσης και πρόσβασης. Ωστόσο, νωρίτερα φέτος, το MIT Technology Review απέκτησε 15 στιγμιότυπα οθόνης αυτών των ιδιωτικών φωτογραφιών, οι οποίες είχαν αναρτηθεί σε κλειστές ομάδες κοινωνικών μέσων.

Δείτε μια από τις εικόνες από το άρθρο της Guo παρακάτω:

(Σχετικά: Η Amazon αγόρασε το iRobot και τις ηλεκτρικές σκούπες Roomba της ειδικά με σκοπό την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων ).
Οι πραγματικοί ανθρώπινοι υπάλληλοι στις πολλές κατασκοπευτικές εταιρείες της Amazon παρακολουθούν τους χρήστες στις τουαλέτες τους;

Οι 15 εικόνες που έλαβε και ανέλυσε ο Guo είναι απλώς μια σταγόνα στον ωκεανό των δύο και πλέον εκατομμυρίων εικόνων που έχουν τραβήξει το iRobot Roombas και έχουν αποθηκευτεί από την Scale AI. Και αυτά τα εκατομμύρια των εικόνων είναι μόνο ένα κλάσμα από τα πολλά επιπλέον εκατομμύρια που καταγράφονται από άλλες παρόμοιες συσκευές κατασκοπείας στο σπίτι.

Μεταξύ ηχείων Alexa, Ring doorbells και τώρα του iRobot Roombas, η Amazon επεκτείνει πραγματικά το τεχνολογικό της χαρτοφυλάκιο με προφανή σκοπό να καταγράψει και την τελευταία λεπτομέρεια της ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων. Η Amazon έχει γίνει ο πιο ανατριχιαστικός και πιο επεμβατικός Τομ που κρυφοκοιτάζει, με άλλα λόγια.

«Δεν είναι απλώς ένα ρομπότ με ηλεκτρική σκούπα που σε παρακολουθεί στην τουαλέτα – ένα άτομο μπορεί να κοιτάζει επίσης», έγραψε στο Twitter η Carissa Véliz, συγγραφέας και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης .

Καθώς συνεχίζουν να διαδίδονται νέα σχετικά με το iRobot Roombas που κατασκοπεύει τους χρήστες στις πιο ιδιωτικές τους στιγμές, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Colin Angle δήλωσε στο MIT Technology Review ότι «τερματίζει τη σχέση της με τον πάροχο υπηρεσιών που διέρρευσε τις εικόνες». Ο Angle πρόσθεσε ότι η εταιρεία του «διερευνά ενεργά το θέμα και λαμβάνει μέτρα για να βοηθήσει στην αποτροπή παρόμοιας διαρροής από οποιονδήποτε πάροχο υπηρεσιών στο μέλλον».

Στα σχόλια, κάποιος επεσήμανε ότι δεν είναι μόνο η Amazon που παρακολουθεί τους ανθρώπους στις πιο ιδιωτικές τους στιγμές. Όλες οι «έξυπνες» συσκευές, εξήγησε αυτό το άτομο, είναι συσκευές κατασκοπείας σε κάποια ιδιότητα.

«Επίσης, υπάρχουν τηλεοράσεις με κάμερες και ακόμη και smartphone μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία των ιδιοκτητών τους», πρόσθεσε ένας άλλος. «Ίσως κάποιος θα μπορούσε να κάνει καριέρα αφαιρώντας αυτά τα παρεμβατικά χαρακτηριστικά από αυτοκίνητα και συσκευές; Ίσως ακόμη και να αφαιρέσετε τα όρια του θερμοστάτη control freak στα κλιματιστικά και τις θερμάστρες;»

Ένας άλλος έγραψε ότι τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν καν δυνατό αν δεν υπήρχε το γεγονός ότι οι άνθρωποι σήμερα «είναι τόσο απίστευτα τεμπέληδες, έμπιστοι και ανόητοι».

«Θα γελούσα», πρόσθεσε αυτό το άτομο, «αλλά είναι ανησυχητικό περισσότερο από οτιδήποτε άλλο».

«Διακινδύνευση αρχείων για όλους: αυτός είναι ο στόχος», έγραψε ένας άλλος σχετικά με το διαρκώς διευρυνόμενο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) που καταλαμβάνει τον κόσμο.

loading...