Η γνωστή οργάνωση Greenpeace απαιτεί να σταματήσουν οι έρευνες και να μην γίνουν εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος!

Αναλυτικά:

Τι συμβαίνει

Αυτή τη στιγμή, η HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) και η Energean οργώνουν το Ιόνιο ανενόχλητες! Εδώ και 2 εβδομάδες, έχουν ξεκινήσει σεισμικές εκρήξεις στην περιοχή βορειοδυτικά της νήσου Κέρκυρας και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, στα οικόπεδα που τους έχουν παραχωρηθεί για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, όπου ξεκίνησαν στα κρυφά και χωρίς καμία ανακοίνωση!

 

Ταυτόχρονα, η HelleniQ Energy με την ExxonMobil έχουν στείλει ερευνητικό σκάφος στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, το οποίο πιθανότατα θα ξεκινήσει σεισμικές εκρήξεις στα οικόπεδα εκεί.

 

Η μυστικοπάθεια για τις έρευνες και εξορύξεις αερίου παραμένει: για το Ιόνιο, η ενημέρωση ήρθε από… δημοσιεύματα, ενώ στην Κρήτη το ερευνητικό σκάφος βρισκόταν εκεί τουλάχιστον 10 μέρες πριν ο Πρωθυπουργός ανακοινώσει τις έρευνες. Όταν ρωτήσαμε σχετικά την ΕΔΕΥ, δεν λάβαμε καμία απάντηση.

 

Οι πετρελαϊκές επιμένουν στο καταστροφικό τους πλάνο για εξορύξεις αερίου και πετρελαίου, ακόμα και σε ευάλωτες περιοχές όπως η Ελληνική Τάφρος, την ώρα που βρισκόμαστε σε κλιματική κρίση, η βιοποικιλότητα χάνεται με ταχύτατους ρυθμούς και κινδυνεύει όχι μόνο η υγεία του πλανήτη και της θαλάσσιας ζωής, αλλά και η δική μας!

 

Στην έρευνα πεδίου που πραγματοποιήσαμε μεταξύ Αυγούστου-Σεπτεμβρίου ‘21 και Φεβρουαρίου-Μαρτίου ‘22, διαπιστώσαμε τη σημαντική παρουσία θαλάσσιων θηλαστικών και τους χειμερινούς μήνες. Το επιχείρημα των εταιρειών λοιπόν ότι οι έρευνες γίνονται χειμώνα για να “προστατευθούν” τα θαλάσσια θηλαστικά, είναι αβάσιμο!

Τι απειλείται

Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος είναι η πιο σημαντική περιοχή ωοτοκίας της απειλούμενης χελώνας Caretta Caretta στη Μεσόγειο. Το Ιόνιο Πέλαγος και η Ελληνική Τάφρος είναι πολύ σημαντικά οικοσυστήματα της Μεσογείου, που φιλοξενούν πολλά ευάλωτα είδη, όπως ζιφιούς, φυσητήρες, ζωνοδέλφινα, σταχτοδέλφινα, μεσογειακές φώκιες Monachus monachus και άλλα.

 

Το Ιόνιο Πέλαγος με τα κρυστάλλινα νερά, οι μοναδικές θάλασσές μας που τόσοι επισκέπτονται κάθε χρόνο, πρέπει να μείνουν ανέγγιχτες και καθαρές! Πάρε θέση, πρόσθεσε κι εσύ το όνομά σου και απαίτησε μαζί μας από τις εταιρείες και την κυβέρνηση να μην προχωρήσουν οι σεισμικές έρευνες και οι εξορύξεις στη χώρα

Θέλουμε θάλασσες γεμάτες ζωή και μοναδικά είδη, προστατευμένες, καθαρές, και όχι με τον βυθό τους σκαμμένο, με τρυπάνια και πλατφόρμες.

ΠΗΓΗ: directus.gr

loading...