Ουκρανός ΥΠΑΜ: «Έχουμε γίνει “de facto” μέλος του ΝΑΤΟ – Τώρα έχουμε δυτικά όπλα»

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι στέλνει μία ίλη αρμάτων στον ουκρανικό στρατό

Η Ουκρανία έχει γίνει «ντε φάκτο» μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα στο BBC ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ, του οποίου ο στρατός ηττάται στην πόλη Σολεντάρ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Και αυτές οι δηλώσεις ουσιαστικά δίνουν πλήρη πολιτική κάλυψη στην Μόσχα που δηλώνει σε κάθε επίπεδο ότι δεν πολεμά την Ουκρανία αλλά ολόκληρο το ΝΑΤΟ.

Για τέτοιου επιπέδου όμως δηλώσεις θα πρέπει να πάρουν θέση ξεκάθαρα οι κυβερνήσεις καθώς μια γενίκευση του πολέμου θα μπορούσε να αρχίσει ακόμα και από τέτοιους επιπέδου δηλώσεις – κινήσεις.

Σε αυτή τη συνέντευξη, ο Ουκρανός υπουργός εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην προμήθεια από τη Δύση προς την Ουκρανία τεθωρακισμένων και μαχητικών αεροσκαφών, παρά την απροθυμία κάποιων εν μέσω φόβων για κλιμάκωση της σύγκρουσης.

«Αυτή η ανησυχία για το επόμενο επίπεδο κλιμάκωσης, για μένα, είναι ένα είδους πρωτοκόλλου», δήλωσε, απορρίπτοντας τους φόβους ότι η προμήθεια νέων όπλων μπορεί να θεωρηθεί πρόκληση από τη Ρωσία.

«Η Ουκρανία και οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν γίνει μέλη του ΝΑΤΟ. ‘De facto’, όχι ‘de jure” (εκ του νόμου), δήλωσε, «διότι έχουμε τα όπλα και τη γνώση για το πώς να τα χρησιμοποιήσουμε».

«Είναι αλήθεια. Είναι γεγονός», πρόσθεσε, χωρίς να βλέπει «για ποιο λόγο» οι δηλώσεις αυτές μπορεί να είναι αμφιλεγόμενες. «Είμαι σίγουρος ότι, στο άμεσο μέλλον, θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ de jure», δήλωσε.

Την ίδια στιγμή ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ φέρεται να συμφώνησε να στείλει ίλη αρμάτων μάχης στην Ουκρανία για να βοηθήσει τη χώρα να ανακαταλάβει εδάφη που έχει χάσει από τις ρωσικές δυνάμεις.

Τέσσερα τεθωρακισμένα άρματα Challenger 2 του βρετανικού στρατού θα σταλούν άμεσα στην ανατολική Ευρώπη, ενώ λίγο αργότερα θα ακολουθήσουν άλλα οκτώ.

Σύμφωνα με τη βρετανική ταμπλόιντ The Sun, κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι ο Σούνακ θα ενημερώσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα.

loading...