Το Charlie Hebdo βάζει στο στόχαστρο τους Μουλάδες του Ιράν: Επιστρέψτε από εκεί που βγήκατε

Με αφορμή το επετειακό τεύχος για τα οχτώ χρόνια από τους 12 νεκρούς της τρομοκρατικής επίθεσης του 2015, η γαλλική σατιρική εφημερίδα βάζει στο στόχαστρο το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης

Mία ολόγυμνη γυναίκα με τα πόδια ορθάνοιχτα και τους μουλάδες να κάνουν ουρά για να μπουν στο σώμα της είναι το εξώφυλλο της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdο που θα κυκλοφορήσει στα περίπτερα στις 7 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για το ειδικό τεύχος με αφορμή τη συμπλήρωση οχτώ ετών από τότε που η σατιρική εφημερίδα δέχτηκε επίθεση τρομοκρατών ως αντίποινα για τις γελοιογραφίες της που θεωρήθηκαν προσβολή για τον προφήτη Μωάμεθ με δώδεκα ανθρώπους να χάνουν τελικά τη ζωή τους και τη Γαλλία να βυθίζεται στο πένθος.

Το πρωτοσέλιδο με τίτλο «Μουλάδες, επιστρέψτε από εκεί που βγήκατε», είναι αφιερωμένο στο μαζικό κύμα διαμαρτυρίας των Ιρανών πολιτών εναντίον του θεοκρατικού καθεστώτος του Αγιατολάχ Χαμενεΐ καθώς το Charlie Hebdo πριν από ένα μήνα προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την καλύτερη γελοιογραφία σε βάρος του ιρανικού καθεστώτος συγκεντρώνοντας τελικά περισσότερα από 300 σκίτσα από διάφορες χώρες – Ιράν, Τουρκία, Ηνωμένες Πολιτείες, Σενεγάλη, Αυστραλία κ.α.

Η γαλλική σατιρική εφημερίδα ήθελε να εκφράσει με τον τρόπο αυτό την υποστήριξή της στους Ιρανούς και κυρίως στις Ιρανές που έχουν ξεχυθεί στους δρόμους τους τελευταίους μήνες για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην σκληρή πολιτική της κυβέρνησης της Τεχεράνης με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, στις 16 Σεπτεμβρίου η οποία συνελήφθη από την «αστυνομία ηθών» της Τεχεράνης για παραβίαση του κώδικα ενδυμασίας που απαιτεί από τις γυναίκες να φορούν μαντίλα σε δημόσιους χώρους.

Μετά τον θάνατο της νεαρής κοπέλας, εκατοντάδες γυναίκες ξεχύθηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην άτεγκτη πολιτική της κυβέρνησης του Ιράν με πολλές από αυτές να καίνε τις μαντίλες τους. Την ίδια ώρα, οι ιρανινές αρχές, στην προσπάθειά τους να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις, επιστράτευσαν όλα τα μέσα που διαθέτουν. Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 503 άμαχοι έχουν χάσει την ζωή τους από τα πυρά των ιρανικών αρχών επειδή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις

Όπως αναφέρει η Le Monde, η εφημερίδα Charlie Hebdo απάντησε στο βάναυσο τρόπο αντιμετώπισης των διαδηλωτών από τις ιρανικές αρχές με διεθνή διαγωνισμό, υπό τον τίτλο «Μουλάδες ξεκουμπιστείτε». Για να επιλεγεί το καλύτερο εξώφυλλο, οι οδηγίες ήταν απλές: η γελοιογραφία που απεικονίζει τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ θα έπρεπε να είναι όσο το δυνατόν πιο «αστεία και κακή».

«Οι σκιτσογράφοι και οι γελοιογράφοι έχουν καθήκον να βοηθήσουν τους Ιρανούς καθώς αγωνίζονται για την ελευθερία τους, γελοιοποιώντας αυτόν τον θρησκευτικό ηγέτη που αντιπροσωπεύει το παρελθόν και ρίχνοντάς τον στον κάδο σκουπιδιών της ιστορίας», ήταν η συμβουλή της διεύθυνσης της εφημερίδας. Σύμφωνα με τον διευθυντή σύνταξης του «Charlie Hebdo», το ιρανικό κίνημα διαμαρτυρίας έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις και η σατιρική εφημερίδα έπρεπε να το καλύψει.

«Θέλαμε σκίτσα από όλο τον κόσμο και να μην εγκλωβιστούμε στη γαλλοκεντρική σκέψη», είπε ο Riss, προσθέτοντας ότι είναι κρίσιμο να δείξουμε «την οπτική ποικιλομορφία της ιρανικής αντιπολίτευσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo» έχει γίνει στόχος τριών τρομοκρατικών επιθέσεων: το 2011, το 2015 και το 2020. Όλες αυτές υποτίθεται ότι ήταν αντίποινα για τις γελοιογραφίες που έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς απεικονίζοντας με αμφιλεγόμενο τρόπο τον προφήτη Μωάμεθ.

loading...