Ψυχρολουσία στον Ζελένσκι από τις ΗΠΑ: Φύγε από το Μπαχμούτ!

Εκτενές αφιέρωμα στο CNN, αποκαλύπτει ότι Δυτικοί αξιωματούχοι προτρέπουν το Κίεβο να παραδώσει την πόλη στους Ρώσους

Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι προτρέπουν την Ουκρανία να απεμπλακεί από τη βάναυση, πολύμηνη μάχη στο Μπαχμούτ και να δώσει προτεραιότητα σε μια πιθανή επίθεση στο νότο, χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό στυλ μάχης ώστε να εκμεταλλευτεί τα …δισεκατομμύρια δολάρια νέο στρατιωτικό υλικό που διατέθηκε πρόσφατα από δυτικούς συμμάχους, όπως αποκαλύπτουν στο CNN αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ουκρανίας.

Για σχεδόν έξι μήνες, οι ουκρανικές δυνάμεις συγκρούονται με τους Ρώσους σε περίπου 36 μίλια εδάφους στο Μπαχμούτ, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στις πόλεις Ντόνετσκ και Λουχάνσκ που ελέγχονται από τους αυτονομιστές. Οι σφοδροί βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει την πόλη σχεδόν ολοσχερώς.

«Είναι ένας βάναυσος και σκληρός αγώνας», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος των δυτικών μυστικών υπηρεσιών την περασμένη εβδομάδα, με κάθε πλευρά να μάχεται σε 100-400 μέτρα γης και να ανταλλάσσει αρκετές χιλιάδες βολές πυροβολικού σχεδόν καθημερινά. Μιλάμε πραγματικά για μάχες σώμα με σώμα.

Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι προβλέποντας ότι την άνοιξη θα υπάρξει νέα μεγάλη ρωσική επίθεση, καλούν τον Ζελένσκι να αλλάξει τακτική. Τις τελευταίες εβδομάδες άρχισαν να προτείνουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν τις απώλειές τους στο Μπαχμούτ, το οποίο υποστηρίζουν ότι έχει μικρή στρατηγική σημασία για την Ουκρανία, και να επικεντρωθούν στον σχεδιασμό μιας επίθεσης στο νότο.

Αυτό ήταν μέρος ενός μηνύματος που παρέδωσαν τρεις κορυφαίοι αξιωματούχοι του Μπάιντεν που ταξίδεψαν στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα.

Σε μια συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Jon Finer, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Wendy Sherman και ο υφυπουργός Άμυνας για θέματα πολιτικής Colin Kahl, δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν την Ουκρανία να απομακρυνθεί από το αυτό το είδος της σκληρής μάχης φθοράς, εγκαταλείποντας το Bakhmut και αντ’ αυτού να επικεντρωθεί σε μια μορφή  μηχανοποιημένου πολέμου ελιγμών που χρησιμοποιεί γρήγορες, απρόβλεπτες κινήσεις κατά της Ρωσίας.

Με δεκάδες χιλιάδες απώλειες όμως, και την αναμφισβήτητη στρατηγική σημασία της πόλης, μία τέτοια υποχώρηση από τον Ζελένσκι θα ισοδυναμεί με μεγάλη ήττα που θα πλήξει το ηθικό του στρατού του.

loading...