Καρότα – σπιτικό σιρόπι καρότων που διαλύει τα φλέγματα, και ανακουφίζει από το βήχα

Καρότα, μέλι και τζίντζερ για το βήχα και τα φλέματα

Ένα σπιτικό σιρόπι με καρότα που διαλύει τα φλέγματα, και ανακουφίζει από το βήχα.
Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε ο βήχας με φλέγματα είναι μια πολύ-πολύ συνηθισμένη ενόχληση και τις περισσότερες φορές είναι άμεσο επακόλουθο του κρυολογήματος.
Και όταν είμαστε κρυωμένοι ένα πιάτο ζεστής αρωματικής σούπας με πρωταγωνιστή το καρότο τονώνει και αναζωογονεί τον οργανισμό μας.
Και εάν το κρυολόγημά μας το ακολουθεί βήχας με φλέγματα, τότε, μπορούμε να ετοιμάσουμε και ένα σιρόπι, πάλι με πρώτο συστατικό το καρότο.
Σίγουρα έχουμε ακούσει πολλά για τα καρότα – π.χ πώς τα καρότα είναι ιδανικά για τα μάτια μας, αλλά πιθανότατα δεν έχουμε ακούσει ότι είναι ιδανικά για την αντιμετώπιση και την ίαση του βήχα.
Ναι, τα καρότα έχουν την ιδιότητα να αφαιρούν το φλέγμα και να ανακουφίζουν από το βήχα, ειδικά όταν συνδυάζονται με άλλα συστατικά όπως το μέλι.
Ένα σπιτικό, λοιπόν, σιρόπι που διαλύει τα φλέματα, και μας ανακουφίζει από το βήχα είναι το σιρόπι καρότων σε συνδυασμό με μέλι και τζίντερ.
Πως το ετοιμάζω:
Θα χρειαστώ:
– Μισό κιλό καρότα
– 3-4 κουταλιές της σούπας μέλι
– 2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
Και:
– Πλένω πολύ καλά τα καρότα μου και τα καθαρίζω.
– Τα βάζω σε μιά μικρή κατσαρόλα όπως είναι , χωρίς να τα κόψω ή να τα τρίψω*, και προσθέτω τόσο νερό όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν τα καρότα μου.
– Βάζω την κατσαρόλα στη φωτιά και περιμένω μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
– Μόλις αρχίζει ο βρασμός προσθέτω το τζίντζερ και σιγοβράζω μέχρι τα καρότα μου να μαλακώσουν και να μείνουν με λίγο νεράκι.
– Σε ένα γυάλινο μπολ σουρώνω με τη βοήθεια ενός σουρωτηριού και κρατάω το δυναμωτικό ζωμό στο μπολ
– Τα καρότα με το τζίντζερ τα λιώνω στο μπλέντερ
– Δοκιμάζω το ζωμό μου, που έχω στο μπολ και όταν έχει κρυώσει αρκετά, προσθέτω το μέλι και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί
– Προσθέτω τα πολτοποιημένα καρότα και το τζίντζερ και ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποηθούν τα υλικά μου και να έχω ένα παχύρρευστο σιρόπι.
Πώς διαχειρίζομαι το σιρόπι μου:
Όταν χρειάζεται τρώμε 3 με 4 κουταλιές της σούπας την ημέρα.
Μετά από 1 με 2 ημέρες αρχίζει η διαφορά.
Ο βήχας θα έχει κατευνάσει και τα φλέματα θα έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από τους πνεύμονες.

*Δεν τεμαχίζουμε τα καρότα για να τα βράσουμε, γιατί οι θρεπτικές τους ουσίες είναι πιο ισχυρές αν αυτά είναι ολόκληρα και όχι τεμαχισμένα κατά διάρκεια του βρασμού.
Τα βρασμένα ολόκληρα καρότα περιέχουν 25% περισσότερη από την ισχυρότατη αντικαρκινική ουσία καροτοξίνη – carotatoxin, η οποία έχει το επίσημο όνομα φαλκαρινόλη – falcarinol και βέβαια ποτέ δεν πετάμε το ζουμί τους.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

loading...