Δάφνη – Ευεργετική για την υγεία μας – ΔΑΦΝΗ Ή ΒΑΓΙΑ. Για γρίπη,κρυολόγημα, πεπτικές διαταραχές,αρθριτικά και ρευματισμούς και όχι μόνο!!

 

Δάφνη. Ενα αρωματικό βότανο που χρησιμοποιείται ευρέως σε σούπες και σάλτσες. Η δάφνη είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για ιατρικούς σκοπούς αλλά και για τη γεύση της. Η δάφνη έχει κάποια εντυπωσιακά οφέλη στην υγεία, όπως η μείωση των αερίων του εντέρου και του φουσκώματος και η καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι βοηθά στην καταπολέμηση της πιτυρίδας, των πόνων στους μύες και στις αρθρώσεις και στις λοιμώξεις στο δέρμα.

Οφέλη δάφνης

Υγεία της καρδιάς

Το κύριο πλεονέκτημα της δάφνης είναι ότι κάνει καλό στην καρδιά. Αυτό οφείλεται στον πανίσχυρο συνδυασμό του καλίου, των αντιοξειδωτικών και του σιδήρου που περιέχει. Το κάλιο είναι ζωτικό για την υγεία της καρδιάς, βοηθά στον καρδιακό ρυθμό καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση. Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τη φλεγμονή και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης νοσημάτων του καρδιαγγειακού. Ο σίδηρος είναι σημαντικός για την υγεία της καρδιάς καθώς προστατεύει από τα καρδιακά νοσήματα και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαβήτης

Η δάφνη φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2.  Βοηθά στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης και της χοληστερόλης στους ανθρώπους με διαβήτη. Αυτή η δράση οφείλεται στις πολυφαινόλες , οι οποίες είναι πανίσχυρα αντιοξειδωτικά.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Η δάφνη περιέχει βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης περιέχει βιταμίνη Α η οποία συμβάλλει στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα φύλλα δάφνης έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και για αυτό συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων.

Πεπτικό σύστημα

Η δάφνη πριν το φαγητό διεγείρει και βοηθά το πεπτικό σύστημα. Βοηθά στα αέρια του εντέρου και στο φούσκωμα και αποτελεί μια φυσική θεραπεία.

Η δάφνη επιδρά στο γαστρεντερικό σύστημα προλαμβάνοντας την γαστρική βλάβη και  προάγοντας την ούρηση, μέσω της οποίας απελευθερώνονται οι τοξίνες από το σώμα και έτσι παραμένουν υγιείς οι νεφροί.

Τα φύλλα της δάφνης περιέχουν συγκεκριμένες οργανικές ενώσεις που περιλαμβάνουν ένζυμα που μειώνουν τις στομαχικές διαταραχές, προστατεύουν από τις πέτρες στους νεφρούς και μειώνουν τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, όπως το φούσκωμα και τα αέρια.

Σε κάποιες περιπτώσεις η δάφνη μειώνει τα συμπτώματα που παρατηρούνται στο έλκος του στομάχου. Η δάφνη γενικά ανακουφίζει το στομάχι βοηθώντας την πέψη, καταπολεμώντας συγκεκριμένα βακτήρια που συμβάλλουν στην εμφάνιση του έλκους όπως το H.pylori και βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση

Η δάφνη, τα φύλλα της και το αιθέρια έλαιά της έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η δάφνη περιέχει πάνω από 80 ενώσεις, που περιλαμβάνουν τις πολυφαινόλες, την ευκαλυπτόλη, την κινεόλη, την σαβεβίνη και την λιναλοόλη.

Το αιθέριο έλαιο της δάφνης προστατεύει από επικίνδυνα βακτήρια όπως αυτό της σαλμονέλας και το  E. coli.

Η δάφνη μπορεί να καταπολεμήσει πολλά προβλήματα υγείας εξαιτίας των φυτοχημικών συστατικών που περιέχει όπως τα φλαβονοειδή, οι ταννίνες, οι σεσκιτερπενικές αλκοόλες και τα αλκαλοειδή.

Οι μελέτες δείχνουν ότι μειώνει την έκφραση προφλεγμονωδών κυτοκινών που συμβάλλουν στα χρόνια νοσήματα.

Δάφνη για το άγχος

Η λιναλοόλη υπάρχει στον βασιλικό, στο θυμάρι και στη δάφνη. Αυτή η ουσία βοηθά στη μείωση των ορμονών του στρες, ειδικά όταν εφαρμόζεται στην αρωματοθεραπεία. Η υπερβολική αύξηση των ορμονών του στρες είναι επικίνδυνη όταν παρατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, για αυτό η δάφνη βοηθά να χαλαρώσετε και να παραμείνετε ήρεμοι όταν αντιμετωπίζετε έντονο στρες.

loading...