Καταιγιστικές εξελίξεις: Κάλεσμα της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης: ”Να οριοθετήσουμε θαλάσσια σύνορα με Ελλάδα-Κύπρο & Αίγυπτο”

 

Ο Μοχάμεντ Αούν, υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, είπε ότι υπάρχουν πραγματικές δυνατότητες για εξεύρεση φιλικών λύσεων μεταξύ της χώρας του και ορισμένων άλλων χωρών όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.

Ο Λίβυος αξιωματούχος ανέφερε ότι υπάρχουν ορισμένες χώρες που καταφεύγουν σε μονομερείς λύσεις αντί για διάλογο και συναίνεση, εξηγώντας ότι οι θαλάσσιοι νόμοι έχουν περιορίσει τα χωρικά ύδατα σε 12 ναυτικά μίλια από το πρώτο χερσαίο σημείο της ενδιαφερόμενης χώρας, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένοι μηχανισμοί για μέτρηση και διαχωρισμός της απόστασης μεταξύ οποιωνδήποτε δύο γειτονικών χωρών δια θαλάσσης.

Ο αξιωματούχος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας αποκάλυψε ότι η Λιβύη είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με χώρες που μοιράζονται θαλάσσια σύνορα για την επίλυση των διαφορών με φιλικό τρόπο.

Ο Αούν εξήγησε ότι η Libyan Oil Corporation κατάφερε να φτάσει την παραγωγή ενός δισεκατομμυρίου και 600 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου κατά το έτος 2022. Ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα θα καταναλωθεί για εσωτερικές ενεργειακές ανάγκες, ενώ η πλεονάζουσα παραγωγή θα πωληθεί στις ευρωπαϊκές αγορές , ιδίως στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο στη Λιβύη αυξήθηκαν στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης. Η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη έχει επίσης αυξηθεί στα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αλλά η χώρα προσβλέπει στην επιστροφή στα επίπεδα του 2010 όταν η παραγωγή ήταν 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Η Λιβύη επωφελήθηκε από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, η οποία αναζωογόνησε τις μελλοντικές προσδοκίες της οικονομίας, παρά τις ασφυκτικές κρίσεις που βιώνει η χώρα, όπως η άνοδος των συναλλαγματικών ισοτιμιών και το κόστος των τροφίμων, πέρα από τις συγκρούσεις και τις πολιτικές τμήματα.

Ο Λίβυος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι υπάρχει μια αναμενόμενη επιστροφή διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών για να ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα μετά την αποχώρησή τους το 2011 λόγω ανωτέρας βίας.

«Υπάρχουν περιοχές για εξερεύνηση νέων πετρελαιοπηγών και η κυβέρνηση της Λιβύης είναι υποχρεωμένη να επιταχύνει τις επενδύσεις σε αυτόν τον στρατηγικό τομέα, δεδομένων των ευρωπαϊκών αναγκών και της συνέχισης του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία», είπε.

Πρόσθεσε, «οι επιστημονικές ανασκαφές έχουν ήδη επιβεβαιώσει ότι τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στα νερά της ανατολικής Λιβύης είναι ισοδύναμα με το ίδιο ποσό των αναμενόμενων αποθεμάτων στη δυτική πλευρά».

https://directus.gr/

loading...