Πανηγυρίζουν Γερμανοί και ΜΚΟ: Ήττα για την κυβέρνηση η αθώωση των ΜΚΟ για κατασκοπεία

Εκτενή αναφορά στη μεταναστευτική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και στις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Μαρντίνι κάνει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Την Παρασκευή 13.01, ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε στην Κομοτηνή, όπου διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει ακλόνητη τα σχέδιά της για την επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων προστασίας των συνόρων με την Τουρκία. “Δυστυχώς η Ευρώπη δεν το χρηματοδοτεί αυτό”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για έναν “μικρό ευρωπαϊκό παραλογισμό”. […] Μάλλον δεν ήταν τυχαίο ότι ο Μητσοτάκης προέβη σε τέτοιες δηλώσεις ειδικά την Παρασκευή”, σχολιάζει το γερμανικό μέσο, καθώς την ίδια ημέρα, δικαστήριο της Λέσβου απέρριψε τις κατηγορίες κατά της Σάρα Μαρντίνι και πολλών συγκατηγορουμένων της», αναφέρει η Deutsche Welle.

Από το 2016 η Μαρντίνι και η αδερφή της είχαν ενταχθεί σε μία οργάνωση που περιέθαλπε πρόσφυγες και το 2018 συνελήφθησαν με κατηγορίες για «συνεργασία με διακινητές ανθρώπων από την Τουρκία, ξέπλυμα χρήματος, κατασκοπεία, παραποίηση εγγράφων» και άλλα. Το δικαστήριο της Λέσβου έκρινε τις κατηγορίες ως «απαράδεκτες για δικονομικούς λόγους».

Η FAZ εξηγεί πως «εκκρεμεί και μία ξεχωριστή δίκη με την κατηγορία της εμπλοκής σε λαθρεμπόριο ανθρώπων και τη σύσταση παράνομης οργάνωσης», επισημαίνοντας όμως πως «αυτή η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί ήττα για την κυβέρνηση».

Εντείνονται δε οι υποψίες πως «η κυβέρνηση δεν προσπαθεί μόνο να ασκήσει πίεση στις οργανώσεις προσφύγων μέσω απειλών και κατηγοριών, αλλά επίσης να εμποδίσει οργανώσεις να καταγράψουν την παράνομη πρακτική των “επαναπροωθήσεων” προσφύγων από την ελληνική ακτοφυλακή».

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης καταλήγει πως «ωστόσο, η τελευταία δικαστική απόφαση δείχνει επίσης ότι, σε αντίθεση με τη γειτονική Τουρκία, η δικαιοσύνη στην Ελλάδα δεν χορεύει στο ρυθμό της κυβέρνησης».

https://www.topontiki.gr

loading...