Η χρήση φυτών για κλιματισμό στην αρχαία Ελλάδα!

Τα σπίτια στην αρχαία Ελλάδα είχαν να αντιμετωπίσουν πολλά από τα προβλήματα που έχουμε σήμερα τα δικά μας, ειδικά τη ζέστη και το κρύο. Ας δούμε όμως τι έκαναν σοφά οι αρχαίοι Έλληνες, και συνήθως δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να αντιγράψουμε.

Πράσινα δέντρα, όπως οι ελιές, φυτεύονταν συνήθως στη βόρεια πλευρά του σπιτιού, ώστε τα φύλλα τους να εμποδίσουν τον χειμωνιάτικο κρύο βοριά να φυσάει απευθείας στο σπίτι.

Στη νότια πλευρά, υπήρχαν συνήθως δέντρα χωρίς φύλλα, τα οποία δεν εμπόδιζαν τον ήλιο να ζεστάνει το σπίτι τον χειμώνα και προσέφεραν πλήρη σκιά το καλοκαίρι. Συναντιόμαστε με τις παλιές ιδέες φυσικής δροσιάς στα κτίρια με τη βοήθεια φυτών, αλλά και σε κάποια σχέδια, πολλές φορές για βελτίωση της ηχομόνωσης από περιβαλλοντικούς θορύβους.

Αλλά οι αρχαίοι Έλληνες δεν σταμάτησαν να χρησιμοποιούν φυτά για κλιματισμό. Χρησιμοποίησαν μια προσεκτικά σχεδιασμένη επέκταση οροφής πάνω από τις νότιες πόρτες και παράθυρα. Το μέγεθος αυτής της επέκτασης υπολογίστηκε για να μην πέσει ο ήλιος στο σπίτι το καλοκαίρι, αλλά με χαμηλότερη πορεία το χειμώνα αυτή η παράταση δεν το εμπόδισε να ζεσταίνει το εσωτερικό του σπιτιού.

Μια άλλη έξυπνη εναλλακτική τους ήταν να χρησιμοποιήσουν γραβάτες αμπέλου συγκεκριμένου ύψους και πλάτους. Πήραν σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα και έφαγαν σταφύλια!

Και φυσικά το χρώμα έμεινε λευκό, όπως είδατε μέχρι τώρα στα περισσότερα παραδοσιακά ελληνικά σπίτια! Βρίσκεται συνήθως σε ηλιόλουστα νησιά και χρησιμοποιείται για την ελαχιστοποίηση της ζέστης από τον ήλιο.

Επιπλέον, το ασβέστιο που χρησιμοποιείται για τη λευκανση των τοιχων, ειδικά στα νησιά του Αιγαίου, χρησιμοποιείται και για ψεκασμό και απορρόφηση υγρασίας, εντομοκτόνο κλπ. Έχει πολλά χρήσιμα χαρακτηριστικά

Φάνης Αμπατζής

loading...