Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΡΟΧΗ ΕΠΟΧΗ.

Γράφει η Μίndy Μakridi Απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και η Μaria Kom (δασκάλες της Tantric Yoga Team).  
Από τς διδαχες των Φιλοσόφων που με την σκέψη και το έργο τους χάραξαν βαθιά την ιστορία του Πολιτισμού και επέδρασαν στη διαμόρφωσή του χιλιάδες χρόνια μετά την εποχή τους, ξεχωρίζει ως ο ποιό σημαντικός ο Πλάτωνας.

Στο έργο του συναντάμε τις ηθικές-φιλοσοφικές του διδασκαλίες για την ζωή, τον άνθρωπο, την ηθική, την γεναιότητα, την τιμιότητα και την ισότητα των δυο φύλων κλπ .

Ο Πλάτωνας δίνει μέσα από την Πολιτεία του, στις γυναίκες θέσεις που είναι ισάξιες με αυτές των Ανδρών.

Δίδαξε ότι οι γυναίκες μπορούν να κυβερνήσουν εξίσου καλά με τους άνδρες, επειδή η σωφροσύνη, η λογική, η ανδρεία, η αρετή δεν είναι θέμα φύλου, αλλά ψυχής, εκπαίδευσης και μόρφωσης. Ενδεικτικά ανεφερί ότι μία πολιτεία που δεν δίνει παιδεία στις γυναίκες της, μοιάζει με τον άνθρωπο που δεν εξασκεί και δε γυμνάζει παρά μονάχα το δεξί του χέρι.

Το Πλατωνικό εκπαιδευτικό σύστημα στηρίζεται στην ισότιμη παιδεία και στην πνευματική κατάρτιση των ατόμων αλλά και την ηθική διάπλασή τους που διαμορφώνεται από το ιδεώδες της ανδρείας, της τιμής, του σεβασμού και αφοσίωσης στην πατρίδα, και την υπακοή στους νόμους. Τότε μόνο η Πολιτεία λειτουργεί ως αρωγός της κοινωνικής ευδαιμονίας ενώ οι άνθρωποι δεν πέφτουν θύματα της κακοδαιμονίας ένεκα της αμάθειας τους.

Βασικοί στόχοι στο Πλατωνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι η ύπαρξη δημόσιας εκπαίδευσης. Η κοινή εκπαίδευση για άνδρες και γυναίκες, με σκοπο την ισότητα των δύο φύλων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η διαμόρφωση ακμαίου πνεύματος αλλά και σώματος, η ηθική αναμόρφωση του πολίτη ενισχύοντας μέσα του τις αρετές της δικαιοσύνης, δηλαδή τη σοφία, την ανδρεία και τη σωφροσύνη, καθώς και η απομάκρυνση από κάθε είδους μονομέρεια.

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν άνθρωποι οι οποίοι ζούσαν το παρόν. Απολάμβαναν τις ηδονές της ζωής και του έρωτα Οι ανθρώπινες κοινωνίες δεν ήταν εξ αρχής δομημένες με βάση την υπεροχή του άνδρα και την πατριαρχική κληρονομική διαδοχή. Είναι η περίοδος που οι άνθρωποι αγνοούν τον αναπαραγωγικό ρόλο του άνδρα, που δεν υπάρχει αιτιακή σύνδεση ανάμεσα στην σεξουαλική επαφή και τη γέννηση του παιδιού. Στις κοινωνίες αυτές επικρατεί το καθεστώς του ελευθεύρου σεξ. Η γυναίκα έρχεται σε σεξουαλική επαφή με πολλούς άνδρες και τα παιδιά που γεννιούνται ξέρουν πολύ καλά από μια μητέρα γεννήθηκαν, αγνοούν όμως τον πατέρα.

Για αυτό και ο προσδιορισμός της διαδοχής είναι μητρογραμμικός. Την θεωρία αυτή ανέπτυξε πρώτος ο Πλάτωνας στην Πολιτεία. Σημαντικό ρόλο στην φιλοσοφία του Πλάτωνα αποτελεί η έννοια της κοινοκτημοσύνης. Ο μεγαλύτερος φιλόσοφος όλων των εποχών επεκτείνει την έννοια της κοινοκτημοσύνης σε σχέση με το οικογενειακό δiκαιο. Ο Πλάτωνας αναφέρει ότι οι δεν πρέπει οι Έλληνες να έχουν προσωπική ατομική ιδιοκτησία και οικογένεια. Κατά τον φιλόσοφο όσοι εκπαιδεύονται για να προστατεύουν την πολιτεία, κάποιοι από τους οποίους θα κληθούν αργότερα να κυβερνήσουν, δεν μπορούν να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία ούτε να σχηματίζουν οικογένειες με τον παραδοσιακό τρόπο.

Όλοι οι Έλληνες είναι υποχρεωμένοι να τρώνε και να ζούνε μαζί όπως ζούνε οι στρατιώτες σε ένα στρατόπεδο, ενώ για την ανατροφή των παιδιών τους θα φροντίζουν δημόσια ιδρύματα. Η κοινή αυτή ζωή όπως και η κοινή κατοχή και χρήση των υλικών αγαθών συνιστά ένα βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη και την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και γενικότερα της αλληλεγγύης στα πλαίσια της πολιτείας. Αντίθετα, η ατομική ιδιοκτησία δημιουργεί ανισότητες και αντιθέσεις που καταστρατηγούν την αρμονία της πολιτείας.

Γράφει η Maria kom. Στην σύγχρονη εποχή συνδυάζουμε άριστα την Απολλώνια παιδεία και αρμονία μέσα από τον Πλάτωνα και την Tantrc Yoga.

Οι σκέψεις του φιλοσόφου είναι καινοτόμες και φυσικά πολύ πιο μπροστά από τη εποχή του.

Η παραδοσιακή τάντρα χωρίζεται σε κόκκινη και λευκή τάντρα. Το λευκό ταντρά είναι η σόλο πρακτική, η οποία περιλαμβάνει γιόγκα και διαλογισμό. Στον πυρήνα του, το tantra είναι να συνδεθείτε με τη δική σας ενέργεια για να δημιουργήσετε μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού σας. ΈΝΑ μέρος αυτής της ενέργειας είναι σεξουαλική, δεν είναι όλη. Όπως και το μυστικό συστατικό τηςσυνταγής μηλόπιτας, η ακριβής προέλευση του Τάντρα είναι δύσκολο να εντοπιστεί.

Αμέτρητα ταντρικά κείμενα χάθηκαν κατά τη διάρκεια πολλών χρόνων κατά τη διάρκεια της ιστορίας, όταν η τάντρα οδηγήθηκε υπόγεια. Και άλλες διδασκαλίες Τάντρα δεν δεσμεύτηκαν ποτέ να γράψουν καθόλου και μεταδόθηκαν μόνο από στόμα σε στόμα. ” Τι σχέση έχει αυτό με τη γιόγκα και άλλες πρακτικές διαλογισμού Η γιόγκα είναι σανσκριτική για την «ενότητα» και είναι οτιδήποτε σας συνδέει με τον εαυτό σας. Επειδή η tantra έχει να κάνει με την επίγνωση και την ολοκλήρωση με τον εαυτό του, η tantra μπορεί να είναι γιόγκα, λέει.

Η ταντρική γιόγκα συνδυάζει πολλές πρακτικές γιόγκας και διαλογισμού για να σας βοηθήσει να αποκτήσετε όσο το δυνατόν βαθύτερη κατανόηση του εαυτού σας, ώστε να μπορείτε να αποδεχτείτε αυτόν τον εαυτό. Η γιόγκα Τάντρα μπορεί να περιλαμβάνει: ψάλλοντας εργασία αναπνοής γιόγκα θέτει εργασία τσάκρα Διαλογισμός Σε τι διαφέρει αυτό από την τάντρα στη σεξουαλική δραστηριότητα

Η ταντρική γιόγκα και το ταντρικό σεξ προέρχονται από δύο διαφορετικούς κλάδους του ταντρά. Η παραδοσιακή τάντρα χωρίζεται σε κόκκινη και λευκή τάντρα. Το λευκό ταντρά είναι η σόλο πρακτική, η οποία περιλαμβάνει γιόγκα και διαλογισμό. Το κόκκινο tantra είναι η σεξουαλική πρακτική. Ενώ και οι δύο χρησιμοποιούν σεξουαλική ενέργεια, ο στόχος των δύο πρακτικών είναι διαφορετικός. Ο στόχος του κόκκινου τάντρα είναι να δημιουργήσει έναν βαθύτερο δεσμό με έναν σύντροφο, ενώ το λευκό τάντρα αφορά τη δημιουργία ενός βαθύτερου δεσμού με τον εαυτό σου. Η ταντρική γιόγκα μπορεί ακόμα να σας κάνει έναν καλύτερο εραστή, η οποία έχει χρησιμοποιήσει ταντρική γιόγκα για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν την εξάρτηση από πορνό ή ερωτική, πρόωρη εκσπερμάτωση και στυτική δυσλειτουργία

Η Λευκή Τάντρα είναι η απλούστερη μορφή της Tantra Yoga. Μπορείς να την κάνεις μόνος ή με σύντροφο. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένας άδειος, ήσυχος χώρος χωρίς περισπασμούς. Μπορείς να διαλογιστείς σε οποιαδήποτε θέση σε βολεύει – βεβαιώσου μόνο ότι η σπονδυλική σου στήλη είναι ευθεία, ώστε η ενέργεια να ρέει ελεύθερα στο σώμα σου.

Ξεκίνησε αναπνέοντας βαθιά, εστιάζοντας στην εκπνοή όλης της αρνητικότητας (ανησυχίες, φόβοι, άγχος). Στη συνέχεια, επικεντρώσου στο να φέρεις θετική ενέργεια καθώς εισπνέεις και φαντάσου την να γεμίζει πλήρως το μυαλό, το σώμα και την ψυχή σου. Συνέχισε να το κάνεις αυτό μέχρι κάθε κύτταρο του σώματός σου να λάμπει από ζεστασιά και θετικές δονήσεις. Τέλος, χαμογέλασε απαλά – γιατί οι γιόγκι της Τάντρα πιστεύουν πως ένα χαμόγελο κάνει τον κόσμο να σου χαμογελάσει πίσω.

Τρεις στάσεις Γιόγκα Τάντρα για να δοκιμάσεις

Ξεκίνα με τη στάση του βουνού (tadasana/urdhva hastasana), όρθιος στο στρώμα σου. Μπορείς να εξασκηθείς μπροστά από έναν ολόσωμο καθρέφτη ή, αν γυμνάζεσαι με σύντροφο, μπορείτε να την εκτελέσετε αντικρίζοντας ο ένας τον άλλον ή πλάι-πλάι.

Φέρε τις παλάμες σου στο κέντρο της καρδιάς, σε anjali mudra (προσευχή) ή τοποθέτησε το ένα χέρι στην καρδιά σου και το άλλο στην καρδιά του συντρόφου σου. Πάρε πέντε βαθιές αναπνοές. Τέντωσε τα χέρια πάνω από το κεφάλι σου, σε στάση βουνού. Στη συνέχεια υποκλίσου, κρατώντας την καρδιά σου ανοιχτή και το βλέμμα σου προς τα εμπρός, αφήνοντας παράλληλα το κεφάλι σου να γύρει (uttanasana).

Φέρε τα χέρια στις κνήμες ή τους μηρούς σου και επιμήκυνε τη σπονδυλική σου στήλη για μια μισή ανύψωση (ardha uttanasana). Επανάλαβε τρεις φορές.
H τέλεια χαλάρωση, με σύντροφο (Entwined Sukhasana)

Καθίστε σε στάση σουκασάνα “τέλεια χαλάρωση” αντικρίζοντας ο ένας τον άλλο. Επιμήκυνε τη σπονδυλική σου στήλη και άνοιξε την καρδιά σου για να συναντήσεις το βλέμμα του συντρόφου σου. Επιλογή 1: Στρίψε προς τα δεξιά και πιάσε με το αριστερό σου χέρι την εξωτερική πλευρά του δεξιού σου αστραγάλου, πίσω από την πλάτη σου. Πλέξε τα δάχτυλα γύρω του και τραβήξε το πόδι σου απαλά προς τον κορμό σου. Κοίταξε πάνω από τον δεξιό σου ώμο και επιμήκυνε τη σπονδυλική σου στήλη μακριά από τον αφαλό σου.

Επιλογή 2: Στρίψε προς τα αριστερά και πιάσε τον αριστερό αστράγαλο πίσω από την πλάτη σου με το δεξί σου χέρι. Πλέξε τα δάχτυλα γύρω του και τραβήξε το πόδι σου απαλά προς τον κορμό σου. Κοίταξε πάνω από τον δεξιό σου ώμο και επιμήκυνε τη σπονδυλική σου στήλη μακριά από τον αφαλό σου. Μείνε στη θέση σου για πέντε αναπνοές πριν αλλάξεις πλευρά και αγκάλιασε τους αγκώνες καθώς σου ενώ κάθεσαι ξανά σε στάση sukhasana.
Ιερό Άνοιγμα Καρδιάς (Tantric Urdhva Dhanurasana)

Ξάπλωσε μπρούμυτα, λύγισε τα χέρια σου για να δημιουργήσεις γωνία 90 μοιρών μεταξύ του άνω βραχίονα και του αντιβραχίου. Τοποθέτησε τις παλάμες σου τη μία πάνω στην άλλη (οι αντίχειρες να αγγίζουν ή να σταυρώνονται). Πίεσε τα δάχτυλα των ποδιών και σήκωσε το σώμα σου από το πάτωμα, διατηρώντας παράλληλα τα πόδια σου ενεργοποιημένα. Λυγίσε τα γόνατά σου το ένα προς το άλλο μέχρι να βρεθούν κάτω και να πιέζουν το πάτωμα. Κλείσε τα μάτια σου. Κράτησε την αναπνοή σου για πέντε αργές ανάσες και στη συνέχεια εξέπνευσε αργά. Αυτή η στάση προσφέρει πολλαπλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης ροής του αίματος στη καρδιά. Σε προκαλεί επίσης να ενεργοποιήσεις τους μύες γύρω από τους ώμους σου και το πάνω μέρος της πλάτης, βοηθώντας να ξεπεράσεις τα συναισθήματα θλίψης ή απελπισίαςπου σχετίζονται με αυτές τις περιοχές.

Καθώς η Τάντρα γιόγκα συνδυάζει το σωματικό και το πνευματικό στοιχείο, προκαλλεί επίσης την ανταλλαγή ενέργειας με τον σύντροφό σου. Οι ασκούμενοι της Τάντρα απελευθερώνουν τις προσκολλήσεις τους στον πόθο, τον έλεγχο και το φόβο για να τους βοηθήσουν να παραμείνουν προσγειωμένοι στην καθαρή θετική ενέργεια. Οι ασκούμενοι στοχεύουν να αναπτύξουν μια στάση ευγνωμοσύνης για όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους. Το Τάντρα έχει να κάνει με το να μάθεις να εκτιμάς κάθε μικρό πράγμα που έρχεται στη ζωή σου, είτε πρόκειται για κομπλιμέντο είτε για μια αποτυχία.

loading...