Πάπας: «Έγκλημα κατά του Θεού και της ανθρωπότητας» ο πόλεμος στην Ουκρανία

 

Ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε σήμερα πως οι πόλεμοι, όπως αυτός στην Ουκρανία, όπου περιοχές αμάχων υπόκεινται σε αυτό που αποκάλεσε “καταστροφή αδιακρίτως” είναι “έγκλημα κατά του Θεού και της ανθρωπότητας”.

Η Φραγκίσκος έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την ετήσια ομιλία του προς τους διαπιστευμένους διπλωμάτες στο Βατικανό, σε μια επισκόπηση της κατάστασης σε όλο τον κόσμο η οποία είναι γνωστή ανεπίσημα ως η ομιλία “για την κατάσταση του κόσμου”.

Ο Φραγκίσκος μίλησε για “τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον συνεπαγόμενο θάνατο και την καταστροφή, με τις επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές που προκαλούν απώλειες ζωών όχι μόνο από πυρά όπλων και πράξεις βίας, αλλά και από πείνα και θερμοκρασίες υπό το μηδέν”.

Παρέθεσε αμέσως στη συνέχεια ένα εδάφιο από το Σύνταγμα του Βατικανού το οποίο λέει πως “κάθε πράξη πολέμου που στοχεύει την καταστροφή αδιακρίτως ολόκληρων πόλεων ή τεράστιων περιοχών με τους κατοίκους τους είναι ένα έγκλημα κατά του Θεού και της ανθρωπότητας το οποίο απαιτεί μια σκληρή και αδιαμφισβήτητη καταδίκη”.

Αναφερόμενος στην κρίση με τους πυραύλους στην Κούβα το 1962, είπε: “Δυστυχώς, σήμερα επίσης, η πυρηνική απειλή έχει αυξηθεί και ο κόσμος αισθάνεται για άλλη μια φορά φόβο και αγωνία”.

loading...