Η επιστολή του Αλέξανδρου στον Δαρείο 🇬🇷⚡️

Διάφορες πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξανδρος θεωρούσε τον εαυτό του Μακεδόνα Έλληνα που εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες Σε επιστολή προς τον Δαρείο Αλέξανδρο λέει «Οι πρόγονοί σας ήρθαν στη Μακεδονία και την υπόλοιπη Ελλάδα και μας φέρθηκαν άρρωστα… ”. «τα υπόλοιπα» δείχνει ότι ο Αλέξανδρος θεωρούσε τη Μακεδονία και την υπόλοιπη Ελλάδα ως δύο μέρη μιας ολόκληρης ελληνικής περιφέρειας.

Όταν οι στρατηγοί του διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση του Αλέξανδρου να κάψει το παλάτι και τους ναούς της Περσέπολης «Ο Αλέξανδρος είπε ότι επιθυμούσε να εκδικηθεί τους Πέρσες, ως αντίποινα για τις πράξεις τους στην εισβολή στην Ελλάδα, όταν ισοπέδωσαν την Αθήνα συθέμελα και έκαψαν τους ναούς» μπορεί να ήταν πολιτική δήλωση και όχι ο πραγματικός λόγος που ο Αλέξανδρος κατέστρεψε την Περσέπολη, το είπε σαν να ήταν προσωπική υπόθεση η περσική καταστροφή της Αθήνας, μια παραξενιά αν ο Αλέξανδρος δεν θεωρούσε τον εαυτό του Έλληνα.

Η κατάσταση μπορεί να εξηγηθεί και να κατανοηθεί καλύτερα κοιτάζοντας άλλες ελληνικές τοποθεσίες. Η Σικελική πόλη Συρακούσες ιδρύθηκε ως ελληνική αποικία. Οι Συρακούσοι είχαν μια ξεχωριστή κουλτούρα που ήταν μοναδική στις Συρακούσες, αλλά ήταν και αναμφισβήτητα Έλληνες. Μιλούσαν ελληνικά· λάτρευαν παρόμοιους θεούς, και πολέμησαν με ελληνικό στυλ. Είχαν αναμφισβήτητα ελληνική κουλτούρα. Το ίδιο ισχύει και για τη Μασσαλία, τη σύγχρονη Μασσαλία, που ήταν προπύργιο του ελληνικού πολιτισμού στη νότια Γαλατία. Κράτησαν τον ελληνικό πολιτισμό τους μέχρι την εποχή του Καίσαρα.

Οι Έλληνες του Ιονίου στη Δυτική Τουρκία ήταν Έλληνες. Η διασπασμένη αυτοκρατορία του Αλεξάνδρου περιελάμβανε τη Βακτρια, τη Σελευκία, την Αίγυπτο και τη Μακεδονία Όλες αυτές οι παρατάξεις ήταν γνωστές ως Ελληνικές παρατάξεις λόγω της συντριπτικής Ελληνικής επιρροής του Αλέξανδρου και των κατακτήσεών του.

loading...