ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΕΘΙΜΟ…



Γράφει ο Νικήτας  Αποστόλου 

Την πρωτοχρονιά όλες οι Ελληνικές οικογένειες θα κόψουν την  βασιλόπιτα με χαρά ευχές και προσδοκίες για την νέα χρονιά.

 Το γεγονός αυτό μια ευχής συγκυρία για να δούμε, τι μας λέει, για την πηγή αυτού του εθίμου, η παράδοση μας.

Όταν ο Αυτοκράτορας Ιουλιανός ξεκίνησε την εκστρατεία του κατά των Περσών το 363 μ.Χ. πέρασε με τον στρατό του κοντά από την Καισάρεια.

 Ο Άγιος Βασίλειος, που είχε μαζί του γνωριμία από την Αθήνα όπου ήταν συμφοιτητές στις εκεί σχολές, όντας πρεσβύτερος των χριστιανών στην πόλη της Καισάρειας, μαζί με τους προεστούς της ,  πήγε να τον χαιρετήσει. Σύμφωνα με το έθιμο του προσέφερε συμβολικά ως δώρο τρεις κριθαρένιους άρτους που συμβόλιζαν την Αγία Τριάδα .

 Ο Ιουλιανός αντιλήφθηκε το συμβολισμό του δώρου. Το θεώρησε προσβολή προς το πρόσωπό του και την δική του πολυθεϊστική πίστη και διέταξε τους υπηρέτες του να ανταποδώσουν τη δωρεά και να δώσουν χόρτο από  λιβάδι στον Άγιο Βασίλειο και στους προεστούς της Καισάρειας .

 Ο Άγιος Βασίλειος βλέποντας την καταφρόνηση της πίστης του από τον βασιλιά, του είπε. «Εμείς, βασιλιά  από κείνο που τρώμε σου το προσφέραμε κι εσύ μας αντάμειψες από κείνο που τρως».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ
ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...