Η Ιταλία υπέγραψε συμφωνία ύψους 8 δισ. με τη Λιβύη για παροχή φυσικού αερίου στην Ιταλία ..

… Με τους φιλότουρκους εκπροσώπους της προσωρινής κυβέρνησης της βορειοαφρικανικής χώρας

Συνομιλίες με αξιωματούχους της Λιβύης, με επίκεντρο την ενέργεια και τη μετανάστευση, είχε το Σάββατο στην Τρίπολη Τζόρτζια Μελόνι, με την Ιταλίδα πρωθυπουργό να εξασφαλίζει μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία, μέσω της οποίας φιλοδοξεί να εξασφαλίσει νέες προμήθειες φυσικού αερίου για τη χώρα της, ώστε να αντικαταστήσει τις ρωσικές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μελόνι, οι πετρελαϊκές εταιρείες των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνία για το φυσικό αέριο ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη μεμονωμένη επένδυση στον ενεργειακό τομέα της Λιβύης, εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες.

«Κατά την σημαντική αυτή ημέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών μας υπέγραψαν συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας με τη Λιβυκή αρχή, σε ό,τι αφορά την ακτοφυλακή», δήλωσε από την Τρίπολη η Τζόρτζια Μελόνι.

Καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης

«Η καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης για μας παραμένει υπόθεση κεντρικής σημασίας. Παρά τις προσπάθειες, οι αριθμοί της παράτυπης μετανάστευσης από την Λιβύη προς την Ιταλία παραμένουν υψηλοί», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

«Θέλουμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο και στο να βοηθήσει τις αφρικανικές χώρες να ενισχύσουν την ανάπτυξή τους: πρόκειται για συνεργασία που δεν θέλει να είναι επωφελής μόνον για την μια πλευρά, αλλά επιθυμεί να αφήσει κάτι ουσιαστικό και στους εταίρους μας», είπε, επίσης, η Μελόνι.

Η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η χώρα της θα κάνει ό,τι τής αναλογεί, με στόχο να ενισχυθεί η κοινή δράση και προθέσεις της διεθνούς κοινότητας, με αναφορά στη Λιβύη, «ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ορισμένες επιρροές να δράσουν για την αποσταθεροποίηση και όχι για την σταθεροποίηση του όλου αυτού πλαισίου».

loading...