Αυτοκίνητο – 600.000 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν ακριβά αυτό που «ξέχασαν»

 

«Κακά μαντάτα» για 600.000 ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων αλλά και μοτοσυκλετών, που «ξέχασαν»… Τους θυμήθηκε η ΑΑΔΕ και θα το πληρώσουν ακριβά.

Μιλάμε για τις βαριές συνέπειες που θα έχουν πλέον οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων καθώς η ΑΑΔΕ πλέον μπορεί να φτάσει μέχρι και σε κατασχέσεις. Τι αλλάζει λοιπόν; Η ΑΑΔΕ, θα μπορεί να εισπράττει τα πρόστιμα – που μέχρι σήμερα απλώς επιβάλει – για τα ανασφάλιστα οχήματα. Σε περίπτωση που το πρόστιμο είναι πάνω από 500 ευρώ, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να κατασχέσει το όχημα.

Έτσι, η εφορία πλέον θα μπορεί να εισπράττει τα πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα. Μέχρι τώρα, μπορούσε απλώς να στείλει το μπιλιετάκι με το πρόστιμο – ως εκεί. Δηλαδή, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μπορούσε να επιβάλλει πρόστιμα (από 200 – 250 ευρώ) σε κάθε ανασφάλιστο όχημα. Ωστόσο, λόγω νομοθετικού κενού, δεν μπορούσε να εισπράξει τα χρήματα αυτά από τους παραβάτες.

Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση επιτρέπεται στην ΑΑΔΕ η επιβολή εισπρακτικών μέτρων για αυτά τα πρόστιμα. Στην περίπτωση που δεν καταβάλλονται, θα εντάσσονται στα ληξιπρόθεσμα χρέη της εφορίας. Επιπλέον, η εφορία θα προχωρά σε κατασχέσεις ανασφάλιστων Ι.Χ. οχημάτων για πάνω από 500 ευρώ, εάν τα χρέη δε ρυθμιστούν εγκαίρως.

Πρόβλημα για 1 στα 10 αυτοκίνητα στην Ελλάδα

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν περίπου 600.000 ανασφάλιστα Ι.Χ. στους δρόμους. Πρόκειται για αναλογία 1 προς 10!

Ποιες οι συνέπειες

Σε περίπτωση που εντοπιστεί ανασφάλιστο όχημα από τη Τροχαία, οι παραβάτες έρχονται αντιμέτωποι με τις ανάλογες κυρώσεις

Διοικητικές κυρώσεις: αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.

Ποινικές κυρώσεις: Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο.

Χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ.

Πλέον, με τη νέα ρύθμιση ξεκινά νέος γύρος διασταυρώσεων. Στις περιπτώσεις που εντοπιστούν ανασφάλιστα Ι.Χ. θα ειδοποιηθούν οι ιδιοκτήτες τους και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Δηλαδή, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, όπως και να έχει, θα το πληρώσουν ακριβά.

loading...