Πώς πέθανε ο Βλαντ ο Παλουκωτής; ⚔️ 🛡️ ⚰️ 4 ιστορικά σενάρια

Σενάριο 1: ⚔️

Ο Βλαντ ο Παλουκωτής εξοντώθηκε σε ενέδρα

Σύμφωνα με τον ηγεμόνα της Μολδαβίας Στέφανο τον Μέγα, ο οποίος ήταν επίσης ξάδερφος του Βλαντ, η Laiota Basarab επέστρεψε γρήγορα με Οθωμανική υποστήριξη για να ανακτήσει τον χαμένο θρόνο από τον Βλαντ τον Παλουκωτή.

Ο Βλαχικός ηγεμόνας πολέμησε γενναία εναντίον των Οθωμανικών δυνάμεων, κάπου μεταξύ των σύγχρονων ρουμανικών πόλεων Τζιούργκιου και Βουκουρεστίου.

Σύμφωνα με τον Μολδαβό ηγεμόνα, η μικρή δύναμη 200 στρατιωτών που έμειναν για να υπερασπιστούν τον Βλαντ έπεσε σε ενέδρα και μόνο 10 στρατιώτες καταφέρνουν να επιβιώσουν.

Δυστυχώς, ο Βλαντ ο Παλουκωτής έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια αυτής της ενέδρας.

Το ιστορικό αυτό σενάριο είναι το πιο αξιόπιστο γιατί το παρουσιάζει ο Στέφανος ο Μέγας, ο οποίος άκουσε για την αλυσίδα των γεγονότων από εκείνους τους 10 επιζώντες στρατιώτες, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα ήταν μάρτυρες της όλης κατάστασης.

Σενάριο 2: ⚔️

Ο Βλαντ ο Παλουκωτής δολοφονήθηκε από τους βογιάρους

Η ακριβής τοποθεσία και το πλαίσιο της δολοφονίας του Βλαντ του Παλουκωτή δεν είναι γνωστά στην ιστορία, υπάρχουν πολύ λίγες ιστορικές πηγές για αυτό το γεγονός.

Σύμφωνα με τον Μολδαβό ηγεμόνα, Στέφανο τον Μέγα, Λαϊώτα Βασάραβα, ο εκθρονισμένος ηγέτης της Βλαχίας επέστρεψε με Οθωμανική υποστήριξη για να ανακτήσει τον θρόνο του.

Ο Βλαντ ο Παλουκωτής αναχαίτισε τους συνδυασμένους στρατούς των Λαϊωτών και των Οθωμανών, και σύμφωνα με τον Μολδαβό ηγεμόνα, μπορεί να είχε κερδίσει την αψιμαχία.

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ο Βλαντ ο Παλουκωτής αφού κέρδισε τη μάχη εξοντώθηκε από έναν πληρωμένο δολοφόνο, ο οποίος προσλήφθηκε από μια φατρία άπιστων βογιάρων.

Αυτή η θεωρία είναι εύλογη επειδή αν και ο Βλαντ ο Παλουκωτής ανέκτησε τον θρόνο του, υπήρχε μια ισχυρή φατρία στη Βλαχία που αντιτάχθηκε σθεναρά σε αυτόν και στις αντιοθωμανικές πολιτικές του.

Ακούγοντας την είδηση της άφιξης της Laiota Basarab που εισέρχεται στη χώρα, οι βογιάροι κατά πάσα πιθανότητα αποφάσισαν ότι αυτή ήταν η τέλεια στιγμή για να χτυπήσουν.

Σύμφωνα με τον μεσαιωνικό χρονικογράφο Μιχαήλ Μποτσινιόλι, ο Βλαντ δεν δολοφονήθηκε από τους βογιάρους κατά τη διάρκεια μιας μάχης.

Αντί να πέσει σε ενέδρα στο πεδίο της μάχης, ο Βλαντ εξοντώθηκε από τους βογιάρους κατά τη διάρκεια μιας κρατικής συνάντησης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, η παράταξη κατά του Βλαντ απαίτησε από τον Βλαντ τον Παλουκωτή να κάνει ειρήνη με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να επαναλάβει την πληρωμή του φόρου τιμής σε αυτούς.

Όπως μπορεί να προβλέπετε, ο Βλαντ δήλωσε ότι όσο θα ζούσε, η Βλαχία δεν θα υποκλιθεί στη δύναμη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Μετά από μια θερμαντική συζήτηση, οι βογιάροι απαίτησαν να παραδοθεί η Βλαχία στους Οθωμανούς.

Φυσικά ο Vlad ο Παλουκωτής αντιτάχθηκε έντονα στην ιδέα.

Χωρίς καμία επιλογή, οι βογιάροι δολοφόνησαν τον Βλαντ τον Παλουκωτή κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης.

Σενάριο 3: ⚔️

Δολοφονήθηκε από τους Οθωμανούς στο πεδίο της μάχης

Μια άλλη εκδοχή της αλυσίδας των γεγονότων που οδήγησαν στη δολοφονία του Βλαντ του Παλουκωτή είναι ότι ο Βλαχιανός ηγεμόνας σκοτώθηκε στην πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης είτε από τους Οθωμανούς είτε από τους στρατιώτες που ήταν πιστοί στον εχθρό του, Laiota Basarab.

Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή της ιστορίας, την οποία παρουσιάζει και πάλι ο Στέφανος ο Μέγας, ο Βλάχος ηγεμόνας εγκαταλείφθηκε σκόπιμα στο πεδίο της μάχης.

Μαζί με τον Βλαντ τον Παλουκωτή, μόνο 200 Μολδαβοί στρατιώτες αποφάσισαν να πολεμήσουν μέχρι το τέλος, και σύμφωνα με τον Στέφανο τον Μέγα, μόνο 10 επέζησαν από τη μάχη.

Μετά από αυτή την αψιμαχία, ο Βλαντ αιχμαλωτίστηκε από τους Λαϊώτες ή τους Οθωμανούς και σκοτώθηκε.

Η κεφαλή του βοεβόδα της Μουντένιας στάλθηκε στους Τούρκους, και στη συνέχεια ο Σουλτάνος Μωάμεθ Β ́ διέταξε να εμφανιστεί σε ένα λούτσο.

Σύμφωνα με μια άλλη ιστορία, από Αυστριακό χρονικογράφο, ο Βλαντ ο Παλουκωτής φέρεται να δολοφονήθηκε από Τούρκο. Επωφελήθηκε από τη βοήθεια των βογιάρων της Βλαχίας, στους οποίους δεν άρεσε ο Βλαντ ο Παλουκωτής. Ο Τούρκος μεταμφιέστηκε σε υπηρέτη, και όταν ο ηγεμόνας έμεινε μόνος, ο δολοφόνος τον μαχαίρωσε και του έκοψε το κεφάλι.

Σενάριο 4: ⚔️

Μεταμφιεσμένος και σκοτώθηκε κατά λάθος από τους ίδιους του τους στρατιώτες

Σύμφωνα με τον μεσαιωνικό χρονικογράφο, Ευφροσύνη της Αγαπίας, ο Βλαντ ο Παλουκωτής θα μπορούσε να δολοφονηθεί κατά λάθος στο πεδίο της μάχης, από τους δικούς του στρατιώτες.

Σύμφωνα με τον μεσαιωνικό ιστορικό, ο Βλαντ ο Παλουκωτής ήταν νικηφόρος εναντίον των στρατών τόσο της Λαϊώτας Βασάραβα όσο και εναντίον των Οθωμανών και θέλοντας να συμμετάσχει στη μάχη, μεταμφιέστηκε σε Οθωμανό στρατιώτη.

Τα πιστά του στρατεύματα, χωρίς να γνωρίζουν για αυτή τη μεταμφίεση, πέρασαν τον Βλαντ για έναν απλό Οθωμανό στρατιώτη.

«Ο στρατός του Δράκουλα άρχισε να τους κόβει ανελέητα και να τους έδιωξε. Ο διάβολος της χαράς ανέβηκε ένα λόφο για να δει πώς κόβει κόλπα. Απομακρύνθηκε έτσι από τον στρατό των κοντινών του και μεταμφιεσθεί στα τουρκικά. Οι συγγενείς του τον θεωρούσαν Τούρκο. Και ένας τον χτύπησε με το δόρυ του»

Πριν σκοτωθεί από τους δικούς του στρατιώτες, ο Vlad καταφέρνει να σκοτώσει 5 δικούς του στρατιώτες πριν υποκύψει στις πληγές του.

Αυτή η ιστορική θεωρία είναι η λιγότερο εύλογη επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βλαντ χρησιμοποίησε μια έξυπνη μεταμφίεση για να προσπαθήσει να κερδίσει μια εύκολη νίκη ή να εξαπατήσει τους εχθρούς του.

Και το τέλειο παράδειγμα, σε αυτή την περίπτωση, είναι η περίφημη Νυχτερινή Επίθεση, όταν ο Βλαντ ο Παλουκωτής, μεταμφιεσμένος σε Οθωμανό Jannisariy, παραλίγο να δολοφονήσει τον Σουλτάνο Μωάμεθ Β ́.

Ακόμα κι αν αυτή η τολμηρή κίνηση έχει αποτύχει, ο Βλαντ καταφέρνει να ξεφύγει με επιτυχία από το οθωμανικό στρατόπεδο κατά τη διάρκεια του χάους.

Είναι απίθανο ο Vlad να χρησιμοποιούσε ξανά αυτό το κόλπο χωρίς να λάβει κάποια μέτρα ασφαλείας ή χωρίς να υπολογίσει σωστά τους κινδύνους.

Το πιο εύλογο σενάριο ⚔️

Όποια κι αν ήταν η πραγματική αλυσίδα γεγονότων που οδήγησαν στον θάνατο του Βλαντ του Παλουκωτή, πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε με ένα σημαντικό γεγονός.

Κατά τη διάρκεια των 3 ξεχωριστών βασιλείων του στη Βλαχία, ο Βλαντ έκανε πολλούς εχθρούς, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά (βογιάροι, Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι έμποροι από το Μπρασόβ… ).

Επειδή ο Βλαντ ο Παλουκωτής είχε τόσους πολλούς εχθρούς, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο του θανάτου του ως συνέπεια μιας καλά σχεδιασμένης συνωμοσίας.

Πιθανότατα, οι βογιάροι ή οι Οθωμανοί, ή γιατί όχι και οι δύο, είχαν σχεδιάσει τόσο καλά τη συνωμοσία, ώστε η δολοφονία του Βλαντ του Παλουκωτή μπορεί να έμοιαζε με ατύχημα.

Δεδομένων όλων των παρουσιασμένων ιστορικών πηγών, πιθανότατα ο Βλαντ ο Παλουκωτής συναντά το τέλος του στο πεδίο της μάχης. Αυτό που δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι αν σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης από έναν πληρωμένο δολοφόνο, ή κατά τη διάρκεια των σκληρών μαχών.

Το σενάριο, είτε των Οθωμανών είτε των βογιάρων να αποφασίσουν να χτυπήσουν εναντίον του ακριβώς στο πεδίο της μάχης, δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά δεδομένης της έλλειψης ιστορικών πηγών, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με σιγουριά για την ύπαρξη αυτής της πλοκής.

Με τον Βλαντ εκτός εικόνας, ήταν μια νίκη-νίκη για όλους, οι βογιάροι διατήρησαν τα προνόμιά τους ενώ οι Οθωμανοί ανέκτησαν την επιρροή τους στη Βλαχία.

loading...