Κρυπτονομίσματα: Το εφιαλτικό 2022 και τα 2 τρισ. δολ. που έκαναν φτερά

 

Με τη χειρότερη επίδοσή του από το 2018 έκλεισε το χρόνο το bitcoin, έχοντας απωλέσει σχεδόν τα 2/3 της αξίας του

Το 2022 ήταν χρονιά – κόλαση για τα κρυπτονομίσματα, καθώς σημειώθηκαν πτωχεύσεις, κατέρρευσε το stablecoin, κατηγορήθηκε για απάτη επικεφαλής μεγάλου ανταλλακτηρίου και κάποιοι συνεργάτες του, ενώ οι τιμές των crypto καταβαραθρώθηκαν. Σημειώνεται πως η αγορά των crypto έχασε 2 τρισ. δολ. σε σχέση με το απόγειό της τον Νοέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με αναλυτές τα όσα συνέβησαν στο μαγικό κόσμο των κρυπτονομισμάτων το προηγούμενο έτος θα συνεχίσουn να ασκούν αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά. Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές έχουν απευθύνει κατηγορίες στον Sam Bankman-Fried, τον ιδρυτή του χρεοκοπημένου ανταλλακτηρίου FTX, για 8 περιπτώσεις απάτης. Η επόμενη ακρόαση ενώπιον του δικαστηρίου είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 3 Ιανουαρίου.

Το bitcoin ολοκλήρωσε το 2022 με τη χειρότερη επίδοση από το 2018, έχοντας απωλέσει σχεδόν τα 2/3 της αξίας του. Σήμερα, το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα κινείται πέριξ των 16.730 δολαρίων, από περίπου 46.322 δολάρια στα τέλη του περασμένου έτους.

Κάποια από τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα παρουσιάζουν ακόμη χειρότερη εικόνα, ιδίως όσα υποστηρίζονταν από τον Bankman-Fried. Τα solana και serum έχουν κατέγραψαν «βουτιά» σχεδόν 95% πέρυσι. Το FTT, το νόμισμα που στήριζε την αυτοκρατορία του Bankman-Fried βυθίστηκε κατά 98%.

Την ίδια τύχη είχε και το Terra που καταβαραθρώθηκε, χάνοντας περί το 95% της αξίας του. Το συγκεκριμένο crypto κατακρημνίστηκε τον περασμένο Μάιο (- 99,99%), στον απόηχο της κατάρρευσης του αλγοριθμικού stablecoin της Terra, TerraUSD, η οποία σηματοδότησε μία από τις μεγαλύτερες κατρακύλες στην ιστορία των cryupto.

Για το νέο έτος οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την πορεία των κρυπτονομισμάτων είναι διχασμένες. Κάποιοι υποστηρίζουν πως είναι εφικτή μια σημαντική ανάκαμψη, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που «βλέπουν» περαιτέρω απώλειες. Η Standard Chartered εκτιμά πως το Bitcoin θα μπορούσε να πέσει ακόμα και στα 5.000 δολάρια το επόμενο έτος κάνοντας την αρνητική έκπληξη στην αγορά.

Οι κερδοσκόποι που εμμένουν στην άποψη ότι η πτώση των κρυπτονομισμάτων βρίσκεται στο τέλος της μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων το 2023, υποστηρίζει η Standard Chartered. Μια περαιτέρω βουτιά του Bitcoin κατά περίπου 70% στα 5.000 δολάρια το επόμενο έτος είναι ένα από τα σενάρια «έκπληξη», έγραψε σε σημείωμά του ο επικεφαλής ανάλυσης της τράπεζας για τις παγκόσμιες αγορές, Eric Robertsen.

loading...