Ακίνητα ΕΦΚΑ: Το «φιλέτο» του 1 δισ. ευρώ!

Διορίστηκαν πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος στην Εταιρία Ειδικού Σκοπού, η οποία θα αξιοποιήσει την περιουσία του

 Το μεγάλο «φιλέτο» της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ έχει βάλει στο μάτι η κυβέρνηση, με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη να θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο για την «αξιοποίησή» της.

Σε συνέχεια του νόμου 4892/2022, ανακοινώθηκε χθες ότι διορίστηκαν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην Εταιρία Ειδικού Σκοπού, με τον ΕΦΚΑ να υποστηρίζει ότι αυτή συστάθηκε με στόχο να «συμβάλει, εκτός των άλλων, και στην αύξηση των εσόδων του e-ΕΦΚΑ προς όφελος των 6.500.000 ασφαλισμένων και κατ’ επέκταση στη στήριξη του ασφαλιστικού μας συστήματος».

Συγκεκριμένα, τη θέση του Προέδρου της Εταιρίας Ειδικού Σκοπού αναλαμβάνει ο Φίλιππος Κονταξής, με πολυετή καριέρα στον τομέα της αξιοποίησης ακινήτων. Ξεκίνησε από το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ στη συνέχεια πέρασε στην αγορά ακινήτων, αρχικά με μία οικογενειακή επιχείρηση και έπειτα ως γενικός διευθυντής της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ επί μία δεκαετία.

Πιο πρόσφατα έχει διατελέσει σύμβουλος διοίκησης στη ROLCO BΙΑΝΙΛ και διευθύνων σύμβουλος στην ΑΦΟΙ ΚΟΝΤΑΞΗ ΑΕΒΕ (παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές).

Στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου τοποθετείται η Κατερίνα Τζωάννου, πολιτικός μηχανικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διαχείριση Υπηρεσιών. Από το 2013 και μετά είναι υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος στη διαχείριση και την ανάπτυξη ακινήτων. Μέχρι σήμερα ήταν project manager για θέματα ακινήτων στην εταιρία TEMES Α.Ε. («Costa Navarino»).

Προηγουμένως είχε τον συντονισμό για την αγορά εδαφών και την υπέρβαση σχετικών προβλημάτων στον αγωγό TAP (Trans Adriatic Pipeline). Εχει εργαστεί επίσης, μεταξύ άλλων, ως στέλεχος της ΜΟΔ και ως σύμβουλος της ΔΕΠΑ για την ανάπτυξη αγωγών φυσικού αερίου.

Περί τα 400 ακίνητα

Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, έχοντας απορροφήσει την περιουσία δεκάδων τέως ασφαλιστικών ταμείων και φορέων, διαθέτει σήμερα περί τα 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, ενώ τουλάχιστον το 20% αφορά ακίνητα μεγάλης αξίας, με ελάχιστα από αυτά να αξιοποιούνται, ενώ την ίδια στιγμή τόσο ο ΕΦΚΑ όσο και το Δημόσιο εν γένει καταφεύγουν στη σπάταλη ενοικίαση για τη στέγαση υπηρεσιών τους.

https://www.newsbreak.gr

loading...