Έφυγε αθόρυβα από τη ζωή ο πιο ιστορικός βιομήχανος της χώρας μας, ο Απόστολος Πίτσος σε ηλικία 105 χρόνων

Στα 105 του χρόνια, πλήρης ημερών και με διαύγεια πνεύματος νέου ανθρώπου, ο Απόστολος Πίτσος από την 1η Ιανουαρίου ταξιδεύει στη διαδρομή χωρίς επιστροφή.

Πατριάρχης της ελληνικής βιομηχανίας, συνέδεσε τη σταδιοδρομία του με την απογείωση της ομώνυμης βιομηχανίας ηλεκτρικών συσκευών. Ανήσυχος, διορατικός, με γνώση από το Α μέχρι το Ω του έργου του, που στηρίχθηκε στη δημιουργική παραγωγή, πούλησε την Πίτσος στη Siemens τη σωστή στιγμή, εξασφαλίζοντας και τη βιωσιμότητά της και την προοπτική της.

Ένας δίκαιος άνθρωπος με σπάνιο μυαλό που αξιοποιούσε την ευγενική του υπομονή, αλλά το οποίο δύσκολα μπορούσες να ακολουθήσεις σε οποιαδήποτε συζήτηση. Ακόμα και για το αυτοκίνητο, έχοντας βαθιά γνώση για την αυτοκίνηση σε τεχνικό επίπεδο, αλλά και απολαμβάνοντας τέλειες διαδρομές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Του άρεσε να οδηγεί αυτοκίνητα με χαρακτήρα, έχοντας αναλύσει σε βάθος τις δυνατότητές τους πριν από την απόκτησή τους. Χαρακτηριστικά, του άρεσε να απολαμβάνει ακόμα και ως συνοδηγός, ειδικά τα τελευταία χρόνια που ήταν αδύνατο να οδηγεί λόγω της ηλικίας του, όντας και υποστηρικτής της ατομικής ευθύνης.

Γεγονός πως παρακολουθούσε διακριτικά, αλλά με ανησυχία και ενδιαφέρον την αγωνιστική προσπάθεια του θετού γιου του Κωνσταντίνου, πρωταγωνιστή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλλυ μέχρι την προηγούμενη δεκαετία, ενώ κέρδισε πρόσφατα το Historic Acropolis Rally.

Ο Απόστολος Πίτσος ήταν ένας σοβαρός άνθρωπος, με πίστη στη γνώμη του για κάθε δραστηριότητα, ό,τι προέκυπτε μέσα από ανάλυση και μελέτη στο βάθος κάθε περίπτωσης. Χαρισματικός ακόμα και ως αιωνόβιος, πλέον, είχε πάντα να προσφέρει στους νεότερους με εύστοχα σχόλια και σημαντικές επιλογές, όπως πρόσφατα με την πίστη του στην ανάγκη του εμβολιασμού για τον Covid.

Ο εμβληματικός βιομήχανος γεννήθηκε στους Αμπελοκήπους των Αθηνών στις 29 Ιουνίου 1918. Φοίτησε στη Γερμανική Σχολή, όπου στην τρίτη τάξη συμμαθητής του ήταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης. Το 1937 έφυγε για τη Γερμανία, όπου σπούδασε μηχανολόγος. Το 1959 το εργοστάσιο της Πίτσος ξεκίνησε την παραγωγή σύγχρονων ψυγείων σε νέο εργοστάσιο, ενώ σύντομα επένδυσε σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη και την παραγωγή ευρέως φάσματος από σύγχρονες οικιακές συσκευές της εποχής, περιλαμβανομένων και τηλεοράσεων. Το 1976 η εταιρεία αγοράστηκε από την Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH. Είκοσι χρόνια αργότερα μετονομάστηκε σε «BSP ΑΒΕ Οικιακών Συσκευών». Οι κατασκευαστές Gaggenau και Neff εντάχθηκαν στην εταιρεία το 1998 και το 2002 αντίστοιχα. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής βρίσκονταν στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη στην Αθήνα και η εταιρεία απασχολούσε συνολικά 1.400 άτομα. Τον Οκτώβριο του 2020 η Πίτσος ανακοίνωσε το κλείσιμο του εργοστασίου της στην Ελλάδα και την μετεγκατάστασή του στην Τουρκία. Το εργοστάσιο έκλεισε οριστικά στις 31 Μαρτίου 2021.

loading...