Τέλος στη διεθνή απομόνωση της Τσεχίας βάζει ο νέος πρόεδρος Πετρ Πάβελ

Ο στρατηγός εν αποστρατεία και πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ Πετρ Πάβελ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στην Τσεχία, υποσχόμενος να επαναφέρει τη χώρα στη διεθνή σκηνή μετά από χρόνια απομόνωσης.

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Τσεχίας το Σάββατο, ο Πάβελ νίκησε τον λαϊκιστή υποψήφιο και πρώην πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις (ANO, Ανανέωση).

«Αξίες όπως η αλήθεια, η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός και η σεμνότητα κέρδισαν. Είμαι έτοιμος να επιστρέψω αυτές τις αξίες όχι μόνο στο Κάστρο της Πράγας (επίσημη έδρα του Τσέχου προέδρου) αλλά και στη δημοκρατία μας μέσω της υπηρεσίας μου», δήλωσε ο Πάβελ αντιδρώντας στα αποτελέσματα των εκλογών.

Στην προεκλογική του εκστρατεία πριν από τις εκλογές, ο Πάβελ υποστήριξε τη φιλοευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Ως πρώην κορυφαίος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, τόνισε τη σημασία της αμυντικής συμμαχίας, ιδίως στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η εκλογή του Πετρ Πάβελ ως τέταρτου προέδρου της Τσεχίας θα δώσει νέα δύναμη και φωνή στη θέση της Τσεχίας στην Ευρώπη και στον κόσμο», δήλωσε ο Πάβελ Χάβλιτσεκ, αναλυτής στην Ένωση για τις Διεθνείς Υποθέσεις στην Πράγα.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, ο Πάβελ θα προωθήσει μια πολιτική βασισμένη σε αξίες, εμπνευσμένη από τον πρώτο μετακομμουνιστή πρόεδρο της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ.

«Ο σταθερός ευρωατλαντικός προσανατολισμός του προέδρου Πάβελ προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και η κατανόηση του πολέμου της Ρωσίας και της ανάγκης στήριξης της Ουκρανίας θα αντιπροσωπεύουν μια νέα προσέγγιση στη συμπεριφορά της Τσεχίας, η οποία δεν θα αραιώνεται πλέον από τις αναθεωρητικές στάσεις του (απερχόμενου) προέδρου Μίλος Ζέμαν», δήλωσε ο Χάβλιτσεκ.

Ο Ζέμαν ήταν γνωστός για τις φιλορωσικές και φιλοκινεζικές απόψεις του, προτιμώντας τις επενδύσεις, ενώ έκλεινε τα μάτια στα προβλήματα που συνδέονται με τις χώρες αυτές. Σύμφωνα με τον Χάβλιτσεκ, ο Ζέμαν «απομόνωσε ακόμη και την Τσεχική Δημοκρατία στη διεθνή σκηνή».

Αμέσως μετά τις εκλογές, οι παγκόσμιοι ηγέτες συνεχάρησαν θερμά τον Πάβελ για τη νίκη του.

«Τα πρώτα τηλεφωνήματα και οι επαφές του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Τζινγκ-γουέν, αποτελούν σαφή απομάκρυνση από την πολιτική κατευνασμού και καιροσκοπισμού του Μίλος Ζέμαν. Δείχνουν επίσης καλά τον τρόπο με τον οποίο θέλει να δράσει διεθνώς και να αυξήσει έτσι την ευαισθητοποίηση για τη θέση της Τσεχίας στην Ευρώπη και τον κόσμο», εξήγησε ο Χάβλιτσεκ.

Το πρώτο ταξίδι του Πάβελ στο εξωτερικό θα πραγματοποιηθεί στη Σλοβακία. Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα εξέπληξε ήδη τη χώρα όταν έφτασε στην Πράγα το Σάββατο (18 Ιανουαρίου) για να συγχαρεί προσωπικά τον Πάβελ. Μετά τη Σλοβακία, θα ήθελε να πάει στην Πολωνία. Επιπλέον, ο Πάβελ σχεδιάζει ένα ταξίδι στην Ουκρανία την άνοιξη του 2023.

Εκτός από τη διεθνή πολιτική, ο Πάβελ διαφέρει από τον προκάτοχό του σε πολλούς άλλους τομείς. Για παράδειγμα, ο Πάβελ υποστηρίζει την πολιτική για το κλίμα. «Συμφωνώ με τις αρχές της Πράσινης Συμφωνίας. Παρόλο που διεξάγεται πόλεμος και έχουμε προβλήματα, η δραματική περιβαλλοντική κατάσταση δεν έχει εξαφανιστεί. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ποιότητα ζωής που έχουμε συνηθίσει, πρέπει να κινηθούμε προς την αειφορία και την κλιματική ουδετερότητα», δήλωσε στο E15 πριν από τις εκλογές. Ωστόσο, πιστεύει ότι στο πλαίσιο του πολέμου, η ΕΕ θα πρέπει να επανεξετάσει τους τρόπους επίτευξης των στόχων της κλιματικής πολιτικής.

Ο Πάβελ υποστήριξε επίσης την υιοθέτηση του νομίσματος του ευρώ. «Ως πολίτης, είμαι υπέρ», δήλωσε, προσθέτοντας ότι πριν από την υιοθέτηση, η κυβέρνηση πρέπει να αξιολογήσει την οικονομική κατάσταση και στη συνέχεια να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Τέλος στη διεθνή απομόνωση της Τσεχίας βάζει ο νέος πρόεδρος Πετρ Πάβελ

loading...