Ο AΓΩΝΑΣ KΑΤΑ ΤΗΣ TOKOΓΛΥΦΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΑΝΤΙΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑ…

 

Γράφει ο Jüri Lina
Μετάφραση: Απολλόδωρος

Ο δανεισμός χρημάτων με τόκο έχει καταδικαστεί από ανθρώπους όπως ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Πλούταρχος, ο Σενέκας και ο Κικέρων, οι πρώτοι


πατέρες της χριστιανικής εκκλησίας, η πλειοψηφία των παπών και των συνόδων μέχρι το 1983, όπως επίσης και σύγχρονοι συγγραφείς όπως ο Γκαίτε και ο Βάγκνερ.

 

Ο αγώνας κατά της τοκογλυφίας ανάγεται στις πρώτες γνωστές απαρχές του πολιτισμού. Από την εποχή του Σουμερίου μέχρι σήμερα, οι αξιοπρεπείς άνθρωποι αγωνίστηκαν ενάντια σε αυτό το εργαλείο των δυνάμεων του σκότους.

Η χρέωση τόκων καταδικάστηκε από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους. Το χρήμα ήταν γι’ αυτούς κάτι νεκρό- κάτι νεκρό δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Ο Αριστοτέλης έγραψε στο έργο του Πολιτικά (βιβλίο πρώτο, μέρος Χ):

“Το πιο μισητό είδος, και με τον μεγαλύτερο λόγο, είναι η τοκογλυφία, η οποία αποφέρει κέρδος από το ίδιο το χρήμα και όχι από το φυσικό του αντικείμενο. Διότι το χρήμα προοριζόταν να χρησιμοποιείται για ανταλλαγή, αλλά όχι για να αυξάνεται με τόκο… Γι’ αυτό από όλους τους τρόπους απόκτησης πλούτου αυτός είναι ο πιο αφύσικος”.

Μέχρι το τέλος του Μεσαίωνα απαγορευόταν στους Χριστιανούς να χρεώνουν τόκους. Η χρέωση τόκων για ένα δάνειο ισοδυναμούσε με φόνο και ληστεία. Αργότερα, όσοι χρεώνουν τόκους αντιμετωπίζονταν ως αιρετικοί.

Ο Μαρτίνος Λούθηρος δήλωσε ξεκάθαρα: “Όλοι οι τοκογλύφοι είναι κλέφτες και ανήκουν στην αγχόνη”. Όλοι όσοι δάνειζαν χρήματα με επιτόκιο 5 έως 6 τοις εκατό θεωρούνταν τοκογλύφοι. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα μόνον οι Εβραίοι επιτρεπόταν να δανείζουν χρήματα με τόκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...