Ολυμπιακός – ΟΦΗ 2-1

Αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, ο Ολυμπιακός έκανε την ανατροπή με ματσάρα και καθάρισε τον ΟΦΗ 2-1 αντί 4-1. Σκόρερ οι Μπακαμπού, Ελ Αραμπί, σωτήρας στο τέλος ο Πασχαλάκης.
Ο Μανδάς πήγε να πάρει το «Χ» μόνος του στο Καραϊσκάκη, ο Ολυμπιακός είχε έναν Χάμες να φτιάχνει σχεδόν ανά πεντάλεπτο φάσεις για γκολ αλλά και τους Μπιέλ και Μπακαμπού να τα χάνουν με κάθε τρόπο, είχε δοκάρι με τον Χουάνγκ και ένα καταιγιστικό δεύτερο ημίχρονο, με τους «ερυθρόλευκους» να παίρνουν τελικά την πολύτιμη νίκη (2-1) με ανατροπή στο σκορ και εξαιρετική συνολικά εμφάνιση κυρίως στην επανάληψη. Ο ΟΦΗ προηγήθηκε με τον Ντίκο (19′) στην μία από τις τρεις συνολικά φάσεις του στο ματς, ο Μπακαμπού ισοφάρισε (40′) και ο Ελ Αραμπί πέτυχε το γκολ που έδωσε στους Πειραιώτες το «τρίποντο» σε αυτό το ματς της 20ης αγωνιστικής της Super League. Οι Κρητικοί από την πλευρά τους ήταν καλοί μονάχα για το μισό πρώτο ημίχρονο, από εκεί και πέρα κλείστηκαν μαζικά στην άμυνά τους, γλίτωσαν χάρη στον τερματοφύλακά τους και την ερυθρόλευκη αστοχία ένα (πολύ) μεγαλύτερο σκορ. Στο φινάλε πάντως -χάρη και στην… μεγαλειώδη αφέλεια του Μίτσελ και της ομάδας του- οι φιλοξενούμενοι θα μπορούσαν να είχαν βρει τουλάχιστον ένα γκολ ισοφάρισης, με τον Πασχαλάκη να σώζει δυο τετ-α-τετ, στο 83′ απέναντι στον Γκρόνινγκ και στο 90′ απέναντι στον Μπάκιτς.

Από το… πουθενά 0-1

Όσον αφορά στην εικόνα και την εξέλιξη του ματς, από τα πρώτα λεπτά του ο ρυθμός ήταν αρκετά γρήγορος με τον ΟΦΗ να ξεκινά με αρκετή πίεση και την άμυνα του ψηλά, δείχνοντας ότι έχει κατέβει στο Καραϊσκάκη για να… παίξει. Ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που είχε τη μπάλα στα πόδια, αλλά για αρκετά λεπτά με πολλά λάθη στις μεταβιβάσεις. Είχε και τις πρώτες δύο καλές στιγμές, με μια κεφαλιά του Ρέτσου λίγο έξω στο 7′ και ένα κακό τελείωμα του Γκάρι από εξαιρετική θέση στο 8′, μετά την πρώτη από τις κυριολεκτικά δεκάδες μπαλιές «πάρε-βάλες» του Χάμες σε όλο το ματς. Οι φιλοξενούμενοι ήταν αυτοί που ευτύχησαν να βρουν το γκολ πρώτοι, στην πρώτη τους καλή αντεπίθεση και εκμεταλλευόμενη κρίσιμο λάθος της ερυθρόλευκης άμυνας. Ήταν η φάση του 19′ όταν σε μια αντεπίθεση από αριστερά, ο Θοράρινσον έκανε το συρτό γύρισμα χωρίς πίεση, ο Ντίκο βρέθηκε αμαρκάριστος αφού ο Ρέτσος γλίστρησε και με ωραίο πλασέ στην κίνηση έστειλε τη μπάλα στη γωνία του Πασχαλάκη, δοκάρι και μέσα για το 0-1.

Ερυθρόλευκη αντίδραση

Από το σημείο αυτό και μετά πάντως ο Ολυμπιακός έβγαλε αντίδραση. Έφτιαξε φάσεις παρά την καλά στημένη άμυνα των Κρητικών και τελικά βρήκε την ισοφάριση σε κρίσιμο σημείο από μια στατική φάση. Στο 27′ ο Μπακαμπού είχε μια κεφαλιά άουτ από σέντρα του Ρέαμπτσιουκ, δύο λεπτά μετά ο Μανδάς απέκρουσε δύσκολα εξαιρετικό σουτ του Χάμες από το ύψος της περιοχής και στο ίδιο λεπτό, ο Χουάνγκ, μετά από ωραία προσπάθεια, με διαγώνιο σουτ έστειλε τη μπάλα να «ξυρίσει» το δεξί δοκάρι του ΟΦΗ. Τελικά, το γκολ της ισοφάρισης ήρθε στο 40′. Άψογη εκτέλεση φάουλ του Χάμες, καλό άλμα και δύσκολη κεφαλιά του Μπακαμπού στη γωνία και 1-1. Στο φινάλε του πρώτου μέρους μάλιστα, ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να είχε κάνει και το 2-1, όμως ο Μανδάς απέκρουσε αρχικά σουτ του Μπιέλ στο 45′ και λίγο μετά ο Εμβιλά είχε σουτ άουτ μέσα από την περιοχή, μετά από κόρνερ του Χάμες.

Καταιγιστικό δεύτερο ημίχρονο

Λίγα πράγματα μπορούν να ειπωθούν ως προς το τακτικό σκέλος του δεύτερου ημιχρόνου. Ένα κλασικό ματς καλού Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη, όπου το γήπεδο γέρνει προς την εστία του αντιπάλου και τις τελικές να ξεπερνούν τις 20… Ο τερματοφύλακας του ΟΦΗ ήταν αυτός που κρατούσε την ομάδα του μέσα στο ματς για πολλή ώρα, αφού οι Πειραιώτες κατάφερναν και έχαναν γκολ με κάθε τρόπο. Στα πρώτα λεπτά της επανάληψης φάνηκε τι θα ακολουθούσε, με τρεις γρήγορες ευκαιρίες των γηπεδούχων απέναντι σε έναν αντίπαλο που είχε αποφασίσει να παίξει όλο το δεύτερο ημίχρονο μέσα στην περιοχή του, μήπως και «κλέψει» έστω τον βαθμό της ισοπαλίας.

Στο 48′ ο Μανδάς έσωσε κοντινό σουτ του Γκάρι και στο 49′ έβγαλε και το κοντινό κάκιστο τελείωμα του Μπιέλ, σε φάσεις που δημιουργήθηκαν με διαγώνιο γέμισμα στην πλάτη της κρητικής άμυνας. Στο 53′ ο Μπιέλ κατάφερε και πάλι να αστοχήσει από τα 3 μέτρα, με προβολή πάνω στον Μανδά, έπειτα από άψογη μπαλιά αντεπίθεσης του Χάμες για τον Μπακαμπού και παράλληλο γύρισμα του Γάλλου. Στο 66′ πια, ο Γάλλος φορ είχε κεφαλιά άουτ στην κίνηση, μετά από σέντρα του Ρέαμπτσιουκ, ενώ ένα λεπτό αργότερα, ο Μανδάς και πάλι έσωσε εντυπωσιακά ένα τρομερό σουτ του Ινμπόμ μετά από φάση διαρκείας, βρίσκοντας τη μπάλα ελάχιστα για να τη στείλει στο οριζόντιο και έξω.

Μπαράζ απίθανων ευκαιριών και… σωτήρας Ελ Αραμπί

Τρεις ακόμη απίθανες ευκαιρίες ακολούθησαν για τον Ολυμπιακό και μετά το 70′. Στο 72′ ο Χάμες βγάζει ξανά τον Μπακαμπού σε θέση για γκολ, όμως ο Γάλλος κάνει κακό κοντρόλ και ακόμη χειρότερο τελείωμα, ψηλά άουτ. Ένα λεπτό μετά, ο Μπιέλ συνδυάστηκε με τον Ροντινέι, ο Βραζιλιάνος βρέθηκε προ του Μανδά, αλλά ο γκολκίπερ του ΟΦΗ είπε ξανά «όχι». Ποιος-άλλος, ο Χάμες έφτιαξε και την επόμενη φάση. Στο 74′, ο Κολομβιανός σούπερ-σταρ έκλεψε τη μπάλα, έδωσε ασίστ για τον Μπιέλ όμως ο Ισπανός ξανά, ολομόναχος, πλάσαρε άουτ. Τελικά, όπως φάνηκε, χρειαζόταν… ένας Ελ Αραμπί για να κάνει την απλή δουλειά, δηλαδή να σημαδέψει σωστά. Το «χρυσό» γκολ ήρθε στη φάση του 76′. Ο Μπιέλ -στη μοναδική θετική του ενέργεια στο ματς- έβγαλε σωστή πάσα για τον Εμβιλά αριστερά, αυτός έκανε το παράλληλο γύρισμα και ο Ελ Αραμπί από κοντά, με το γόνατο, έσπρωξε τη μπάλα στα δίχτυα για το 2-1.

Αντί για 5-1 παραλίγο 2-2 και ήρωας Πασχαλάκης

Ο Ολυμπιακός έχασε αρκετές ευκαιρίες για ένα πολύ μεγαλύτερο σκορ, όμως στο τέλος, παραλίγο να πληρώσει για πολλοστή φορά φέτος την αφέλειά του σε τελείωμα αγώνα. Αντί να κλείσει τις γραμμές του, να κρατήσει μπάλα και να παγώσει το ματς, έκανε ό,τι χρειαζόταν ο… ΟΦΗ. Αρχικά, στο 83′ οι Κρητικοί είδαν τον Εμβιλά να κάνει τραγικό λάθος, ο Γκρόνινγκ βγήκε τετ-α-τετ όμως ο Πασχαλάκης έσωσε. Η φάση αυτή δεν θορύβησε τον Ολυμπιακό που συνέχισε είτε να επιτίθεται μαζικά είτε να πουλάει μπάλες. Στο 90′ έφτασε μια ανάσα από το να το πληρώσει μεγαλοπρεπώς, όταν μετά από γέμισμα στην περιοχή του, ο Μπάκιτς βρέθηκε μόνος όμως ο Πασχαλάκης και πάλι κράτησε το 2-1. Τίποτα άλλο δεν συνέβη ως το φινάλε, τους «ερυθρόλευκους» να παίρνουν ένα τρίποντο που τους επιτρέπει να μείνουν κοντά στην κορυφή.

Οι συνθέσεις των ομάδων:
Ολυμπιακός (Μίτσελ / 4-2-3-1): Πασχαλάκης, Ρέαμπτσιουκ (75′ Ραμόν), Ρέτσος, Παπασταθόπουλος (85′ Σισέ), Ροντινέι, Ιν. Χουάνγκ, Εμβιλά, Μπιέλ, Χάμες (85′ Σαμασέκου), Ροντρίγκες (65′ Μασούρας), Μπακαμπού (75′ Ελ Αραμπί).
ΟΦΗ (Βάλντας Νταμπράουσκας / 3-5-2): Μανδάς, Βούρος, Πασαλίδης, Διαμαντής, Θοράρινσον (82′ Τσιλιανίδης), Ντιουσέ (82′ Μοσκέρα), Περέα, Λάρσον, Τοράλ (71′ Μπάκιτς), Ντίκο (71′ Μπαλογιάννης), Τζου (55′ Γκρόνινγκ).
Διαιτητής: Ιωάννης Παπαδόπουλος (Μακεδονίας)
Βοηθοί: Ανδρέας Μεΐντάνας (Αχαΐας), Ιωάννης Καραγκιζόπουλος (Ημαθίας)
Τέταρτος: Φώτιος Πολυχρόνης (Πιερίας)
VAR: Ευστάθιος Γκορτσίλας (Μακεδονίας)
AVAR: Κωνσταντίνος Νικολαΐδης (Μακεδονίας)

Λεφτά στην Τράπεζα: Χάμες Ροντρίγκες

Ο Κολομβιανός έχει κάνει ένα πραγματικά απίθανο ματς. Είχε 3 τελικές, 86% επιτυχημένες πάσες, 7 πάσες-κλειδιά, 10/13 επιτυχημένα γεμίσματα, 4/4 επιτυχημένες ντρίμπλες, 14 κερδισμένες προσωπικές μονομαχίες και την ασίστ στο γκολ της ισοφάρισης. Πέρα από τη στατιστική όμως, ο Κολομβιανός έχει κουμαντάρει άψογα όλη τη μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού, επιβεβαιώνοντας αυτό που ξέραμε ήδη δηλαδή, ότι η κλάση του μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Γίνε Πρόεδρος: Χρήστος Μανδάς

Αρκετοί υποψήφιοι σε αυτή την κατηγορία. Από πλευράς ΟΦΗ, καλό ματς έχουν κάνει Ντίκο (ο σκόρερ) και ο Βούρος, όπως και ο Θοράρινσον μέχρι ένα σημείο. Για τον Ολυμπιακό, ο Εμβιλά είναι στους διακριθέντες, ο Χουάνγκ σταθερά ή και ο Ροντινέι. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι όμως, ο γκολκίπερ του ΟΦΗ, Χρήστος Μανδάς θα ήταν ο απόλυτος MVP αν η ομάδα του είχε πάρει θετικό αποτέλεσμα, με 9 επεμβάσεις σε κλασικές ευκαιρίες των Πειραιωτών.

Lockdown: Πεπ Μπιέλ

Αν προσπαθούσε να παίξει χειρότερα ο Ισπανός, δύσκολα θα το κατάφερνε, ωστόσο ο Μίτσελ επέμενε να τον κρατά στο ματς. Βασικά, έκανε όσο κακή εμφάνιση μπορεί να κάνει ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στη θέση του. Έχασε τρεις απίθανες ευκαιρίες για γκολ, έκανε πολλές λάθος πάσες, πολλές λάθος επιλογές κυρίως στο πρώτο ημίχρονο και γενικά μέχρι τη φάση του 76′ τα κάνει όλα -μα όλα- λάθος. Σε αυτή, πιστώνεται την μπαλιά για τον Εμβιλά, πριν την ασίστ του Γάλλου για το 2-1 του Ελ Αραμπί.

Τελετές «Το Κοράκι»

Πολλά σφυρίγματα από τον διαιτητή Παπαδόπουλο ο οποίος μάλλον έχασε νωρίς τον έλεγχο του αγώνα, με αρκετά λάθη σε φάουλ και κάρτες. Χωρίς VAR θα είχε… πολλά περισσότερα προβλήματα σε ένα ματς που ωστόσο δεν είχε τις δύσκολες φάσεις.

Πόση αλήθεια αντέχεις;

Ο Ολυμπιακός πήρε τους 3 βαθμούς, όμως για ματς με τελικές 24-3, η νίκη έχει έρθει πολύ πιο δύσκολα απ’ ότι θα ήθελε. Δύο λόγοι για αυτό: ο πρώτος, τα πολύ κακά τελειώματα για αυτό το επίπεδο, από αρκετούς ερυθρόλευκους. Ο δεύτερος, η διαχείριση του Μίτσελ. Ο Ισπανός είναι… ντεφορμέ τελευταία, κυρίως κατά τη διάρκεια των αγώνων. Οι αλλαγές άργησαν και ο χειρότερος παίκτης του γηπέδου -ο Μπιέλ- έμεινε μέσα για 90 λεπτά. Επιπλέον, μετά το 2-1, η ομάδα του κάνει πράγματα που είναι… τρελά, με το σκορ στο 2-1 και όχι στο… 7-1, ενώ ήδη έχει χάσει ουκ ολίγους βαθμούς με αυτό τον τρόπο φέτος.

loading...