Ιδού γιατί πήγε πραγματικά στις ΗΠΑ ο Zelensky: Για τον τραπεζικό του λογαριασμό, την αμερικανική υπηκοότητα και ένα σπίτι στη Φλόριντα

 

Επισήμως, ο Zelensky ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να ζητήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι…

Η επίσκεψη του Zelensky στις HΠΑ είναι πιο ωφέλιμη για τον Joe Biden, ενώ ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος επιδιώκει προσωπικό κέρδος από το πρώτο του ταξίδι εκτός Ουκρανίας από τις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Επισήμως, ο Zelensky ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να ζητήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

Το ταξίδι του Volodymyr Zelensky στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν γεμάτο με μεγάλους κινδύνους.

Ο Zelensky έφτασε στην Πολωνία με τρένο και στη συνέχεια πέταξε στην Ουάσιγκτον με αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος.

Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι κανόνιζαν το ταξίδι του Zelensky εδώ και 10 μέρες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ουκρανός πρόεδρος – ανδρείκελο της Δύσης έλαβε επίσημη πρόσκληση και την αποδέχτηκε.

Προετοιμασίες ενός ταξιδιού

Στη συνέχεια, τα δύο μέρη άρχισαν να κάνουν προετοιμασίες και διαβουλεύσεις για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του ταξιδιού, γράφει σε ανάλυσή της η καθηγήτρια Οικονομικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας και ειδική επί των γεωπολιτικών θεμάτων, Lyuba Lulko.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρόσθετη βοήθεια 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.

Πρόκειται για μια σημαντική αύξηση της βοήθειας των ΗΠΑ που περιλαμβάνει προμήθειες πυραυλικών συστημάτων Patriot.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με ομολόγους τους στο Κίεβο και την Ευρώπη συζητώντας τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία τον χειμώνα.

Οι ειδικοί είπαν ότι ο Zelensky χρειάζεται όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας για να μπορέσει να αποτρέψει την αναμενόμενη ρωσική επίθεση.

Η ουκρανική αντιπροσωπεία ζήτησε επίσημα τακτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη Grey Eagle και Reaper.

Οι New York Times ανέφεραν ότι ο Biden επιδιώκει να εγκρίνει ένα πακέτο βοήθειας αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κογκρέσο πριν οι Ρεπουμπλικάνοι αρχίσουν να εκφράζονται ως πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Kevin McCarthy, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα δώσει «λευκή κάρτα» για την Ουκρανία.

Το νομοσχέδιο για τις δαπάνες του 2023 των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης για την Ουκρανία, αναμένεται να εγκριθεί από το Κογκρέσο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αν και δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί η τελική ψηφοφορία.

Η βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία θα ξεπεράσει συνολικά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωφελείται ο Biden

Ο Zelensky ρισκάρει γιατί απαγορεύεται σε άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία να φύγουν από την Ουκρανία.

Μιλούσε με ξένους ηγέτες μόνο μέσω βίντεο το προηγούμενο διάστημα .

Φαίνεται ότι είναι ο Biden που χρειάζεται ο Zelensky να έρθει στην Ουάσιγκτον για να αποκτήσει πολιτική εικόνα εντός των ΗΠΑ.

Ο Biden θέλησε επίσης να φέρει τους Ρεπουμπλικάνους σε δύσκολη θέση, καθώς θα έπρεπε να κατηγορήσουν τον Zelensky για διαφθορά.

Υπάρχει επίσης μεγάλη πιθανότητα ο Zelensky να ρισκάρει την εικόνα του στην Ουκρανία για προσωπικούς λόγους.

Οι τρεις λόγοι του ταξιδιού

Μπορεί να ταξιδεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιβεβαιώσει τη χορήγηση αμερικανικής υπηκοότητας, έναν τραπεζικό λογαριασμό και μία ιδιοκτησία του στη Φλόριντα.

Με όλα τα χρήματα που του έχουν στείλει οι Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί να τα αντέξει οικονομικά όλα αυτά, εκτός κι αν οι Αμερικανοί τον αναγκάσουν να ακολουθήσει τον δρόμο του πρώην προέδρου της Γεωργίας Mikhail Saakashvili.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πιθανότητα επιτυχίας

Υπάρχουν έξυπνοι πολιτικοί και επιχειρηματίες στις Ηνωμένες Πολιτείες που καταλαβαίνουν ότι οι μέρες του Zelensky στην εξουσία είναι μετρημένες.

Πολεμώντας τους Ρώσους για τα ιστορικά τους εδάφη, όταν διακυβεύεται το ζήτημα της ύπαρξης της Ρωσίας — αυτό το εγχείρημα δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας.

Το ποσοστό των Αμερικανών που πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία ανέρχεται επί του παρόντος σε περίπου 40%.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι είναι καιρός η Ουκρανία να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, ακόμη κι αν αυτές έχουν ως αποτέλεσμα ο Zelensky να κάνει παραχωρήσεις στον Putin.

«Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν κόστισε στην Αμερική 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερα από 20 χρόνια. Πού είναι τώρα η δημοκρατία στο Αφγανιστάν;» διερωτάται η Lulko.

loading...