Ευρωσοσιαλιστές: Από Σεπτέμβρη ήξεραν ότι η Καϊλή δεν θα ήταν υποψήφια

 


Βρυξέλλες, Σαράντης Μιχαλόπουλος*   

Μετά το καλοκαίρι, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης σε διαδοχικές συναντήσεις είχε ενημερώσει την επικεφαλής των Ευρωσοσιαλιστών Ιράτσε Γκαρσία ότι η Εύα Καϊλή δεν θα ήταν υποψήφια, επιβεβαίωσε στην EURACTIV το γραφείο της Προέδρου των σοσιαλιστών.

«Μετά το καλοκαίρι, ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε ενημερώσει την Ιράτσε Γκαρσία σε διαδοχικές συναντήσεις για την μη συμμετοχή της Εύας Καϊλή στα ευρωψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις», είπε στη EURACTIV πηγή από το γραφείο της Ιράτσε Γκαρσία.

Η πηγή ανέφερε ότι οι ευρωοσοσιαλιστές είχαν παρατηρήσει κάποιες «περίεργες» κινήσεις της Εύας Καϊλή, ωστόσο, «δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τις αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας».

Η συνάντηση που δεν έγινε ποτέ

Η πρώτη καταγγελία εναντίον της Καϊλή, σύμφωνα με την πηγή, ήρθε από την Γερμανίδα ευρωβουλευτή (SPD) Μπίργκιτ Σίπελ, η οποία συμμετείχε στην ψηφοφορία «φάντασμα» της επιτροπής LIBE, όπου ψήφισε η Καϊλή χωρίς να είναι μέλος της.

«Δεν ενημέρωσε κανέναν στο σοσιαλιστικό κόμμα για αυτή την ψήφο, ούτε καν τον συντονιστή μας», είπε η πηγή.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία και όταν συνειδητοποίησαν ότι υπήρχε η παραπάνω ψήφος της Καϊλή, η Γερμανίδα Σίπελ, η οποία ψήφισε κατά της πρότασης της Κομισιόν για απελευθέρωση της βίζας για το Κατάρ, έκανε εσωτερική καταγγελία στην ηγεσία των ευρωσοσιαλιστών.

«Η καταγγελία αφορούσε στο γιατί βρισκόταν εκεί η Καϊλή, και δεύτερον, για ποιο λόγο ψήφισε», είπε η πηγή.

«Η Ιράτσε Γκαρσία είχε προγραμματίσει μια συνάντηση στο Κοινοβούλιο της ΕΕ στο Στρασβούργο στις 13 Δεκεμβρίου με την Καϊλή προκειμένου να εξηγήσει γιατί ήταν παρούσα σε εκείνη την επιτροπή και, κυρίως, γιατί συμμετείχε στη διαδικασία της ψηφοφορίας», δήλωσε στη EURACTIV η πηγή από το γραφείο της Γκαρσία.

Ωστόσο, η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, καθώς η Καϊλή συνελήφθη για το σκάνδαλο του Κατάρ.

Ένα άλλο περιστατικό που προκάλεσε έκπληξη στους ευρωσοσιαλιστές, σύμφωνα με την πηγή, ήταν όταν η Ελληνίδα ευρωβουλευτής έσπασε τη γραμμή του S&D για την επιλογή του επόμενου γραμματέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ψήφισε υπέρ του κεντροδεξιού υποψηφίου του ΕΛΚ, Αλεσάντρο Τσιοτσέτι.

Η πηγή υπογράμμισε ότι έλαβε χώρα μια κλειστή συνεδρίαση του S&D στην οποία οι σοσιαλιστές ευρωβουλευτές «τα έψαλαν» στην Καϊλή.

https://www.euractiv.gr

loading...