Τουρκία: Φιλοπολεμικό κλίμα στα ΜΜΕ μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

Φιλοπολεμικό κλίμα κατά της Ελλάδας στα τουρκικά ΜΜΕ, μετά τις τελευταίες δηλώσεις – απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για τα νησιά του Αιγαίου. Παρουσία του Ρουμάνου ομόλογου του Μπογκντάν Αουρέσκου, ο Τσαβούσογλου, ζήτησε επιτακτικά από την Αθήνα να προχωρήσει στην αποστρατικοποίηση των νησιών, διαφορετικά επανέλαβε την απειλή πως: «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, πιο ξεκάθαρος από ποτέ, τόνισε πως εάν δεν φύγουν τα όπλα από τα νησιά η Άγκυρα θα αμφισβητήσει την κυριαρχία τους. «Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει αυτήν την παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών. Είτε η Ελλάδα θα υποχωρήσει στο ζήτημα αυτό και θα τηρήσει τις Συνθήκες ή εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Γι’ αυτό και η δήλωση του Προέδρου μας ’’Μπορούμε να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά’’» δήλωσε προκλητικά.

Τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Τσαβούσογλου ακολούθησαν σχόλια και αναλύσεις δημοσιογράφων και αναλυτών σε εκπομπές φιλοκυβερνητικών δικτύων στην Τουρκία, θεωρώντας ως δεδομένο στρατιωτική εισβολή στα ελληνικά νησιά.

Σε εκπομπή του CNN Turk ο αναλυτής Χασάν Γιαλτσίν σχολίασε, απαντώντας σ’ ερώτηση «εάν η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τω νησιών σημαίνει πόλεμο και αν υπάρχει αιτία πολέμου», πως οι πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις της Αθήνας σε Ρόδος και Λέσβο «αποτελούν ένα βήμα πριν από τον πόλεμο» επαναλαμβάνοντας το τουρκικό αφήγημα για τα νησιά. «Η άσκηση που πραγματοποίησε η Ελλάδα στη Λέσβο είναι ένα βήμα πριν απο τον πόλεμο. O πολιτικός στόχος της Τουρκίας είναι η αποστρατιωτικοποίηση αυτών των νησιών. Οχι μόνο να μην κάνετε στρατιωτικές ασκήσεις, δεν πρέπει να υπάρχουν καθόλου όπλα. Οι Συνθήκες αυτό λένε» σχολίασε ο Γιαλτσίν, τονίζοντας πως η Άγκυρα : «δεν έχει άλλες επιλογές».

«Δεν μένουν άλλες επιλογές για την Τουρκία. Γι αυτό και η Τουρκία δηλώνει ‘‘εξαντλείς τις επιλογές στη συνέχεια αυτού μπορούμε να έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά’’ .Όταν Έλληνας δημοσιογράφος στην Πράγα ρώτησε στον πρόεδρο μας ‘‘αν εχετε σκοπό να κάνετε εισβολή στα νησιά’’. ο ίδιος δήλωσε ‘‘ναι σωστά καταλάβατε’’. Πράγματι δηλώνουμε πως μπορούμε να πάμε στα νησιά» δήλωσε.

Στην ίδια εκπομπή ο στρατιωτικός αναλυτής Μετέ Γιαράρ, δήλωσε πως ούτε ελληνικός στόλος θα πρέπει να υπάρχει κοντά στα νησιά, ούτε πτήσεις ελληνικών αεροσκαφών θα πραγματοποιούνται πάνω από αυτά.

Ίδιο κλίμα και στο Haber Turk, με την δημοσιογράφο Μελτέμ Ατζέτ να επαναλαμβάνε δημοσίως τις απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κατά της χώρας μας. «Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντέδρασε στην Ελλάδα που πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς.Ο Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρουμάνο ομόλογό του απάντησε και σε ερωτήσεις και τόνισε πως ‘όποιος σπέρνει θερίζει θύελλες. Κι αν η Ελλάδα δεν θέλει ειρήνη τότε θα κάνουμε αυτό που πρέπει μια νύχτα ξαφνικά».

Στην ίδια εκπομπή ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Ναΐμ Μπαμπούρογλου, επεσήμανε πως η Τουρκία έχει «δικαίωμα νόμιμης άμυνας» που της επιτρέπει να επέμβει στα ελληνικά νησιά. «Οι ασκήσεις της Ελλάδας έχουν δημιουργήσει το δικαίωμα της Τουρκίας για νόμιμη άμυνα σύμφωνα με το άρθρο 51 του ΟΗΕ. Γιατί νόμιμη άμυνα. Διότι η Ελλάδα μονομερώς αλλάζει το καθεστώς των νησιών, τα οποία σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα και τώρα αυτά αποτελούν απειλή. Τώρα πια υπάρχει μια νέα δημιουργία απειλής που βρίσκεται σε απόσταση 18 ή και 5.5 χιλιομέτρων. Το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας περιλαμβάνει και τον πόλεμο» δήλωσε.

Τουρκικές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες προβάλλουν τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με πηχυαίους τίτλους και μέσα στο ίδιο φιλοπολεμικό κλίμα.

protothema.gr

loading...