Ιταλική «επίθεση» για τις κορβέτες με επενδύσεις και αμυντική συμφωνία: Οι «μονομάχοι» στα «χαρακώματα» για την τελική αναμέτρηση

 

H απόκτηση καινούργιων κορβετών, αποτελεί την κορυφαία εξοπλιστική προτεραιότητα της κυβέρνησης και πλέον βρισκόμαστε μόλις «μια ανάσα» πριν την τελική επιλογή.

Η συμφωνία της Ιταλικής Fincantieri με τη Αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ για τη δημιουργία γραμμής κατασκευής και συντήρησης κορβετών στα Ναυπηγεία Ελευσίνας είναι το τελευταίο επεισόδιο της «ναυμαχίας» για το πρόγραμμα των καινούργιων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού. Μία μόλις ημέρα έπειτα από την τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου ότι  «όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες» και με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε άμεσες αποφάσεις οι δύο «μονομάχοι»  ρίχνουν στη «μάχη» όλα τους τα όπλα σε μια προσπάθεια να πείσουν και να κερδίσουν το μεγάλο deal. H απόκτηση καινούργιων κορβετών όπως τόνισε ο ΥΠΑΜ  αποτελεί την κορυφαία εξοπλιστική προτεραιότητα της κυβέρνησης και πλέον βρισκόμαστε μόλις «μια ανάσα» πριν την τελική επιλογή.

Την ίδια ώρα που ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για αμυντική συμφωνία με γεωστρατηγικό στίγμα η οποία όπως επιθυμεί η Αθήνα θα συνοδεύει τη  απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντούσε την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι. Και πέρα από την ενημέρωση για την Τουρκική επιθετικότητα στο τραπέζι τέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και το ζήτημα των κορβετών σε συνδυασμό με τη διάθεση της Αθήνας για μια ευρύτερη συμπόρευση με τη Ρώμη και στόχο την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή απέναντι στον αναθεωρητισμό της Άγκυρας.  «Διάθεση από τη Ρώμη για υπογραφή αμυντικής συμφωνίας υπάρχει» όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας όμως ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν αυτή μπορεί να είναι στα πρότυπα του Αμυντικού Συμφώνου που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία αμέσως μετά τα δύο μεγάλα deal για την αγορά μαχητικών Rafale και φρεγατών Belharra.

Ενώ από την πλευρά του ο  Πρόεδρος  και  Διευθύνων Σύμβουλος της ONEX κ. Πάνος Ξενοκώστας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την παγκόσμια ηγέτιδα του κλάδου Fincantieri, σχηματίζοντας μια ισχυρή Αμερικανό-Ιταλό-Ελληνική συμμαχία με βάση την Ελλάδα και τα ναυπηγεία της χώρας. Η σημερινή συμφωνία ανάπτυξης βάσης κατασκευής και υποστήριξης της γραμμής παραγωγής των υπερσύγχρονων κορβετών τύπου Doha, είναι μόνο η αρχή. Η μεταφορά τεχνογνωσίας και η εκπαίδευση εργαζομένων, τεχνιτών, στελεχών των Ναυπηγείων Ελευσίνας από τη Fincantieri είναι μια εθνικής σημασίας παρακαταθήκη. Αφορά πολλά περισσότερα από την αναβίωση της ναυπηγικής βιομηχανίας».

Την ίδια ώρα η «ακτινογραφία» των δύο προτάσεων από τα αρμόδια Στελέχη της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΓΕΝ ολοκληρώθηκε και πλέον ο φάκελος περνά στον  Αρχηγό Αντιναύαρχο  Στυλιανό Πετράκη. Με τα επόμενα βήματα να είναι η ενημέρωση του υπουργού Άμυνας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος θα λάβει και την οριστική απόφαση.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

loading...