Η ΝΙΚΗ για Τράπεζες, Κόκκινα δάνεια, Κατασχέσεις

Επιμέλεια: Θεόδωρος Ι. Ρηγινιώτης* 

Παραθέτουμε τις θέσεις του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος ΝΙΚΗ για το τραπεζικό σύστημα και τον ρόλο του στην οικονομία και την κοινωνία, καθώς και για το ζήτημα των «κόκκινων δανείων», που έχει γίνει μείζον κοινωνικό πρόβλημα στον καθημαγμένο, πολλαπλώς εξαπατημένο, αλλά και εύκολα παρασυρόμενο ελληνικό λαό. Οι θέσεις αυτές δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Κινήματος, στον ιστότοπο https://nikh.gr/theseis, στο κεφάλαιο https://nikh.gr/theseis/oikonomia.

«Κάτι δεν πάει και τόσο καλά με τον Νο1 αποδέκτη ενισχύσεων τον καιρό των μνημονίων»

Από την πλευρά των καταθέσεων:

Με σχεδόν μηδενικά επιτόκια, οι τράπεζες δεν ανταγωνίζονται κανέναν για να κατέχουν και να αξιοποιούν τον αποταμιευμένο ιδρώτα επιχειρηματιών και νοικοκυριών.

Η καταθετική κίνηση παράγεται κυρίως από τις υποχρεωτικές δοσοληψίες μέσω τραπεζών και την αναγκαστική χρήση καρτών.

Πρακτικά καταργείται το νόμιμο εκδοθέν χρήμα (που φέρει τη σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας) από έναν ψηφιακό μεσίτη ιδιωτικών κερδοσκοπικών συμφερόντων (που δεν είναι καν ελληνικά – όπως δεν είναι ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος).

Επομένως παραβιάζεται η ελεύθερη κυκλοφορία χρήματος αφού απαιτεί προμήθεια και εκπαίδευση σε ιδιωτικά συστήματα συναλλαγών.

Ωθούν εκβιαστικά προς μία αχρήματη οικονομία, η οποία καταργεί βασικές ελευθερίες στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής. (Συμφωνούμε με τον αντικειμενικό σκοπό πάταξης της φοροδιαφυγής, όχι με τη μέθοδο).

Από την πλευρά των δανειοδοτήσεων:

Όταν ένα επενδυτικό σχέδιο ζητά χρηματοδότηση, οι τράπεζες ως αξιολογητές αδιαφορούν για το ίδιο το επιχειρηματικό πλάνο (business plan), αλλά δανειοδοτούν μόνο με τη λογική της περιουσιακής και χρηματικής εγγύησης του δανείου – δηλαδή, με την προσοχή αποκλειστικά στραμμένη στην αποτυχία και τη ρευστοποίησή της. Αυτή η νοοτροπία ανήκει σε τοκογλύφους και όχι τραπεζικούς.

Σήμερα μπορούν, εν αγνοία του δανειζομένου, να πουλήσουν το δάνειο σε άλλον δανειστή με δικούς του όρους εκβιαστικού διακανονισμού.

Στις πτωχεύσεις ο πρώτος δικαιούχος είναι οι Τράπεζες, μετά το Κράτος, μετά οι προμηθευτές, και τελευταίος δικαιούχος είναι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι. Αυτό είναι ανήθικο, απάνθρωπο και επιζήμιο για την οικονομία.

Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας λόγω κόκκινου δανείου.

Τα κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας περιλαμβάνουν πραγματικές δύσκολες περιστάσεις αλλά κάποτε κρύβουν κακοβουλία στη μη εξυπηρέτησή τους.

Στις περιπτώσεις μη εξυπηρέτησης των δανείων (π.χ. λόγω ανεργίας), ο δανειζόμενος θα αναλαμβάνει υποχρεωτική εργασία στο ευρύτερο Δημόσιο με ειδικό καθεστώς αυξημένων κρατήσεων, ώστε να υπάρξει υποχρεωτική μακροχρόνια εξυπηρέτηση του δανείου.

Επομένως ο καλοπροαίρετος έχει την ευκαιρία να αποπληρώσει το δάνειο με αξιοπρέπεια, ενώ ο κακόβουλος θα πρέπει να αλλάξει είτε γνώμη είτε επάγγελμα (και απολαβές) ώστε να το εξυπηρετεί.

Πρώτος δικαιούχος σε πτωχεύσεις θα είναι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι. Έπειτα το κράτος, οι προμηθευτές και τελευταίες οι τράπεζες.

Διενέργεια ελέγχου στην ιδιοκτησία της Τράπεζας της Ελλάδος και στις συστημικές Τράπεζες, προκειμένου να διαπιστωθούν υπερσυγκεντρώσεις μετοχών σε νομικά πρόσωπα.

Άρση των προμηθειών διατραπεζικών πληρωμών για λογαριασμούς υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

Απαγόρευση μεταφοράς του δανείου σε πιστωτή με άλλους όρους από τους αρχικούς.

Οι Τράπεζες πρέπει να ξαναθυμηθούν την υγιή αποστολή τους: να ενδυναμώνουν την οικονομία και την επιχειρηματικότητα.

Δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Επιχειρηματικότητας:

Συντονίζει όλες τις επιμέρους πρωτοβουλίες ανάπτυξης επιχειρηματικότητας («Δίκτυο Θυλάκων Καινοτομίας»),

Παρέχει στενή επίβλεψη και συμβουλευτική σε νέες επιχειρήσεις,

Αξιολογεί επιχειρηματικές προσπάθειες (νέες ή επεκτεινόμενες) με βάση την πραγματική δυναμική του επιχειρηματικού τους πλάνου, με προτεραιότητα στον εξαγωγικό χαρακτήρα.

Είναι σημείο αναφοράς στον οποίο θα απευθύνονται οι τράπεζες για μία έγκυρη αξιολόγηση. Αυτό αναθεωρεί ριζικά την αξιολόγηση επενδυτικού δανεισμού με κύριο κριτήριο το business plan.

Παρέχει άτοκη χρηματοδότηση με μείγμα από συμμετοχή τραπεζών, και απευθείας επενδύσεις κοινού στις ασφαλέστερες επενδύσεις. Η αμοιβή της χρηματοδότησης δεν θα προέρχεται από επιτόκιο αλλά από μετοχή στα έσοδα/κέρδη της επιχειρηματικής προσπάθειας.

Υγιής Επενδυτικός Δανεισμός

Νέο σύστημα αξιολόγησης δανειοδότησης εκ μέρους των τραπεζών, που θα εστιάζει στην υγεία του επιχειρηματικού πλάνου (γνωμοδότηση Εθνικού Συμβουλίου Επιχειρηματικότητας) και όχι απλά σε τυφλές εγγυήσεις.

loading...