Η Επέκταση του ΝΑΤΟ: και οι απαρχές της τρέχουσας σοβαρής κρίσης. ΜΕΡΟΣ Β

Ο Γκορμπατσόφ αντεπιτίθεται: «Μην ταπεινώνεις τη Ρωσία»

Αν και εγκατέλειψε τη θέση του ως Πρόεδρος της ΕΣΣΔ στις 25 Δεκεμβρίου 1991, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δεν απαρνήθηκε κανέναν πολιτικό ρόλο. Ποτέ δεν έπαψε να ανησυχεί για την ασφάλεια στην Ευρώπη γενικά, και το ΝΑΤΟ ειδικότερα.

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός-Γεωπολιτικός αναλυτής (Contact : [email protected] και official website The Times of Voulgaroktonos

Η Επέκταση του ΝΑΤΟ και οι απαρχές της τρέχουσας σοβαρής κρίσης. ΜΕΡΟΣ Α.

Το 1995, επανέφερε έτσι στο προσκήνιο την ιδέα του για ένα ευρωπαϊκό «κοινό σπίτι», προκειμένου να φέρει όλους τους Ευρωπαίους πιο κοντά. Σύμφωνα με τον ίδιο, ” το να προσπαθείς να λύσεις τα πιο ευαίσθητα προβλήματα – που σχετίζονται με εθνικά ζητήματα – με τη βοήθεια πυραύλων είναι απολύτως παράλογο “1 .

Παρενέβη το 1997 για να καταγγείλει την επέκταση του ΝΑΤΟ, την οποία θεωρούσε « μη σοβαρή ».

Εμφανίστηκε επίσης ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ στις 10 Απριλίου 1997, καταγγέλλοντας την επέκταση του ΝΑΤΟ:

« Πιστεύω ότι είναι λάθος, είναι μεγάλο λάθος και δεν με πείθουν οι ισχυρισμοί που ακούω ότι η Ρωσία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. […] Δεν μπορείς να ταπεινώνεις ένα έθνος, έναν λαό και να νομίζεις ότι δεν θα έχει συνέπειες. Η ερώτησή μου λοιπόν είναι: είναι αυτή μια νέα στρατηγική; […] Έχω την αίσθηση ότι αν συνεχίσει να παίζεται το ίδιο παιχνίδι, αν μια χώρα παίξει χαρτί εναντίον μιας άλλης, τότε όλα τα ζητήματα που μόλις ανέφερα θα είναι πολύ δύσκολο να λυθούν ».2 .

Το 2014, κατήγγειλε ακόμη τον δυτικό στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό, υπενθυμίζοντας ότι « Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους να επεκτείνουν το ΝΑΤΟ στην Ανατολή ελήφθη αποφασιστικά το 1993. Το χαρακτήρισα μεγάλο λάθος από την αρχή. Ήταν σίγουρα παραβίαση του πνεύματος των δηλώσεων και των διαβεβαιώσεων που μας δόθηκαν το 1990. Όσον αφορά τη Γερμανία, έχουν κατοχυρωθεί σε δεσμευτικές νομικές μορφές και γίνονται σεβαστές ».3 .
VI. 1996-1997: Οι Λες Κασσάνδρες, προφανώς αγνοημένοι

Αυτή τη στιγμή περνάμε μια αρκετά κλασική πολεμική προπαγάνδα.

Τα πρώτα τρία σημεία, τα πιο σημαντικά, συνδέονται λογικά: « Δεν θέλουμε πόλεμο (και επιπλέον δεν έχουμε καμία σχέση με αυτόν), ο εχθρός μας είναι ο επιτιθέμενος, επιπλέον γιατί το αφεντικό του είναι κακό . »

Μακριά από το να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια σύγκρουση που θα προέκυπτε από αναπόφευκτα προβλήματα –καθώς θα προσπαθήσαμε πάση θυσία να τα αποφύγουμε–, είναι σημαντικό να δείξουμε ότι αυτή η κατάσταση προκύπτει από σκόπιμες πολιτικές επιλογές, οι οποίες θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικές . Η τρέχουσα κρίση μας το δείχνει κραυγαλέα, όπως μας το υπενθύμισε μόλις ο Τζορτζ Κέναν , ένας σπουδαίος Αμερικανός ειδικός .

Πράγματι, ο Kennan, σίγουρα ο μεγαλύτερος Αμερικανός σοβιετολόγος, πρώην Αμερικανός πρεσβευτής στην ΕΣΣΔ, σχεδιαστής του δόγματος Τρούμαν περί περιορισμού και σημαντικός παίκτης στις πρώτες μέρες του Ψυχρού Πολέμου, δεν μάσησε τα λόγια του το 1997: « η επέκταση του «Το ΝΑΤΟ θα ήταν το πιο καταστροφικό λάθος της αμερικανικής πολιτικής σε ολόκληρη τη μεταψυχροπολεμική εποχή »4 .

Ο Michael Mandelbaum, καθηγητής και διευθυντής του προγράμματος Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, παρακάλεσε να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ για να διατηρηθεί η νέα Ειρήνη5 ,6 .

Περίπου 20 πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσίευσαν μια επιστολή το 1995 καταγγέλλοντας αυτή την παράταση7 .

Ο Ισπανός ακαδημαϊκός X. Murillo έχει υποστηρίξει ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ « θα μπορούσε να επαναφέρει την Ευρώπη στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου ».8 .

Ο Τζον Λιούις Γκάντις, καθηγητής γνωστός για την έρευνά του για τον Ψυχρό Πόλεμο, με το παρατσούκλι του «κοσμήτορα των ιστορικών του Ψυχρού Πολέμου», έγραψε ο επίσημος βιογράφος του Τζορτζ Κένναν.9 :

Ούτε η επέκταση ταίριαξε καλά στον Thomas Friedman , τον επί μακρόν αρθρογράφο για τις «εξωτερικές υποθέσεις» της Herald Tribune και των New York Times, τρεις φορές νικητής του διάσημου βραβείου Πούλιτζερ.

Και τα λοιπά.

Ακόμη και οι ικεσίες των Ρώσων διανοουμένων στον Τύπο δεν απέτρεψαν τους Αμερικανούς βουλευτές…10

VII. 2007: Η τελευταία προειδοποίηση του Πούτιν;

Στις 10 Μαρτίου 2007 , ο Πρόεδρος Πούτιν μίλησε στην ετήσια Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Οι αντιρρήσεις και οι προειδοποιήσεις του έγιναν κατηγορηματικές.

Βλέπουμε την εμφάνιση στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία «προηγμένων ελαφρών αμερικανικών βάσεων» 5.000 στρατιωτών η καθεμία . Συμβαίνει ότι το ΝΑΤΟ φέρνει τις δυνάμεις του πιο κοντά στα σύνορά μας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ OFFICIAL WEBSITE TOY ΑΓΓΕΛΟΥ-ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Φ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ (THE TIMES OF VOULGAROKTONOS) ΜΕΡΟΣ Β.

loading...