Συνάντηση σταθμός Μεντβέντεβ-Σι Τζινπίνγκ-Η Κίνα πιέζει σε Ανώτατο επίπεδο την Ρωσία για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση,με τις συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία στην περιοχή του Μπαχμούτ να παίρνουν επικές διαστάσεις τόσο για τις Ουκρανικές όσο και για τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Παράλληλα η Ρωσία συνεχίζει την μεταφορά και εκπαίδευση  στρατιωτικών δυνάμεών της στη Λευκορωσία, πετυχαίνοντας την αγκίστρωση σημαντικού όγκου δυνάμεων του Ουκρανικού στρατού πέριξ του Κιέβου, φοβούμενου Ρωσική επίθεση για κατάληψη της πρωτεύουσας της χώρας από την κατεύθυνση του Μίνσκ.

Επίσης ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι, μετέβη στις ΗΠΑ, ζητώντας πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot, με θετική ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον, προκειμένου να σταματήσει την καταστροφή των  ενεργειακών υποδομών της χώρας του από τις Ρωσικές ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες κάνοντας χρήση drones και πυραυλικών συστημάτων επιτίθενται συνεχώς σε αυτές αποστερώντας από τους Ουκρανούς πολίτες θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.

Ωστόσο την τελευταία εβδομάδα συνέβη ένα γεγονός το οποίο κατά την εκτίμησή μας  είναι εκείνο που  θα κατευθύνει τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία παίζοντας καταλυτικό ρόλο.

Αυτό ήταν η ξαφνική επίσκεψη του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Κίνα, τα αποτελέσματα της οποίας περιγράφει σε άρθρο του Ρωσικό ΜΜΕ, κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα εξής:

“Η ισχύς των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου δεν αμφισβητείται, αλλά πώς τις επηρεάζει η ειδική επιχείρηση που διεξάγεται στην Ουκρανία;

Τι ακριβώς θα μπορούσε να πει ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον Μεντβέντεφ;

Ενώ ο δυτικός Τύπος ήταν απασχολημένος με τις συζητήσεις για την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Ζελένσκι  στην Ουάσιγκτον, μια πιο σημαντική συνάντηση γινόταν στην άλλη άκρη του πλανήτη.

Σημαντικό, μεταξύ άλλων από την άποψη της επίλυσης της κατάστασης στην Ουκρανία.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ έφτασε στο Πεκίνο για συνομιλίες με τον Σι Τζινπίνγκ. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είναι σήμερα Αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία.

Ωστόσο, είναι πιθανό  από την άποψη της αποτελεσματικότητας αυτού του ταξιδιού, η ιδιότητα του Μεντβέντεφ ως πρώην προέδρου της Ρωσίας , πως ήταν το πιο σημαντική.

Εδώ αξίζει να κατανοήσουμε τις ιδιαιτερότητες της Ανατολής. Στην Ανατολή, οι πρώην αρχηγοί κρατών έχουν σχεδόν το ίδιο καθεστώς με τους σημερινούς ,αν προέρχονται από την ίδια πολιτική παράταξη, και  επομένως χρησιμοποιούνται συχνά για τη διεξαγωγή εξαιρετικά σημαντικών συναντήσεων.

«Τα θέματα που συζητήθηκαν  αφορούσαν για μια περίοδο πολλών ετών, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την πραγματική ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη των δύο δυνάμεών μας», εξήγησε ένα από τα μέλη της αντιπροσωπείας, ο βουλευτής Αντρέι Κλίμοφ.

Το ερώτημα είναι για ποιά  τόσο σημαντικό συζήτησαν;

Ο επικεφαλής της παράταξης της Ενωμένης Ρωσίας στην Κρατική Δούμα, Βλαντιμίρ Βασίλιεφ, υπενθύμισε έργα οικονομικής συνεργασίας, για παράδειγμα στον τομέα της γεωργίας ή των υποδομών μεταφορών, αλλά ο πρώην Πρόεδρος  της Ρωσίας δεν  έχει σταλεί για τέτοιες διαπραγματεύσεις.

Οι δύο εκδοχές

Γενικά, όλες οι εκδοχές μπορούν να συνοψιστούν σε δύο.

Αρκετοί  ισχυρίζονται ότι ο Σι, μέσω του Μεντβέντεφ, ζήτησε από τη Ρωσία να τερματίσει επειγόντως την ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, «η Κίνα θέλει να δει την έναρξη των συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία».

Άλλοι πάλι διατείνονται ότι Μόσχα και  Πεκίνο μίλησαν για συγκεκριμένη αποστολή   βοήθειας από την Κίνα στο πλαίσιο της Ειδικής επιχείρησης (NWO) της Ρωσίας. «Είναι πιθανό ο Πούτιν να ζητά από την Κίνα μεγάλες ποσότητες όπλων, στρατιωτικού εξοπλισμού, που η Ρωσία δεν μπορεί να παράγει», λέει ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Σεργκέι Μάρκοφ.

Επιπλέον, η Μόσχα, σύμφωνα με τον Mαρμόβ, ζητά από την Κίνα «να αγνοήσει τις αμερικανικές κυρώσεις και να πουλήσει τεχνολογία και  να εντείνει τις οικονομικές σχέσεις».

Και στις δύο εκδοχές, παραδόξως, υπάρχει και μια μερική αλήθεια και μια σοβαρή υπερβολή.

Συμβιβασμός αλλά όχι ήττα

Η εκδοχή για την κινεζική πίεση  για τερματισμό της Ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, προωθείται από πολλά ξένα έντυπα.

Ακόμη και τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης διαβεβαιώνουν ότι η Κίνα χρειάζεται την ολοκλήρωση της NWO  και η South China Morning Post λέει μάλιστα ότι ο σύντροφος Xi θέλει να μεσολαβήσει για αυτό το θέμα.

Γεγονός είναι ότι τον Φεβρουάριο, όταν ο Πούτιν και ο Σι συναντήθηκαν στο Πεκίνο, οι Κινέζοι εκτιμούσαν ότι η NWO θα ολοκληρωμόταν πολύ πιο γρήγορα και με πολύ λιγότερες διεθνείς συνέπειες.

Συμπεριλαμβανομένων των συνεπειών για την ίδια την Κίνα η NWO, όπως εξελίσσεται τελικά καταστρέφει τα στρατηγικά της σχέδια.

«Αυτή η σύγκρουση επιδεινώνει απότομα την αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας και αυξάνει την πίεση των ΗΠΑ στην Κίνα. Η Κίνα δεν το ήθελε αυτό. Ναι, το Πεκίνο κατανοεί ότι μια σύγκρουση με την Ουάσιγκτον είναι αναπόφευκτη, ότι η στρατηγική τάση είναι να αυξάνονται σταθερά οι αντιθέσεις, ο αγώνας και ο ανταγωνισμός, αλλά την ίδια στιγμή, οι Κινέζοι προσπαθούν να επιβραδύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο αυτή τη διαδικασία.

Είναι σίγουροι ότι ο χρόνος είναι με το μέρος τους και  ότι θα επιτρέψει στην Κίνα να αποκτήσει  περισσότερη δύναμη.

Αναφορικά με  την Αμερικανική εξωτερική πολιτική, η αντιπαλότητα με τις μεγάλες δυνάμεις επιδεινώνεται έντονα  και τώρα οι ΗΠΑ ασκούν ήδη πίεση στην Κίνα στο ζήτημα της Ταϊβάν.

Στην Κίνα δεν αρέσει αυτό, η Κίνα δεν είναι ευχαριστημένη με την αναστάτωση των σχεδίων της λόγω της Ρωσικής  NWO», λέει ο Ντμίτρι Σουσλόφ, Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Συνολικών Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών Επιστημών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Κίνα ενδιαφέρεται για την ταχεία ολοκλήρωση της NWO. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με το Πεκίνο, η αμερικανική πίεση στην Κίνα θα μειωθεί.

Αλλά οι Κινέζοι δεν θέλουν την ολοκλήρωση της NWO με οποιοδήποτε κόστος , θέλουν τερματισμό χωρίς την ήττα της Ρωσίας και  με κατάληξη είτε τη νίκη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είναι προτιμότερη για τους Κινέζους, είτε έναν τέτοιο συμβιβασμό όπου η Μόσχα δεν θα είναι η χαμένη.

«Οι Κινέζοι κατανοούν ότι εάν η Μόσχα χάσει αυτή τη σύγκρουση, τότε η γεωοικονομική θέση της Κίνας θα επιδεινωθεί απότομα. Η ΛΔΚ αντιλαμβάνεται τη Ρωσία ως αξιόπιστο υποστηρικτή της, προμηθευτή ενεργειακών πόρων και σημαντικό εταίρο εξωτερικής πολιτικής. Επομένως, μια ρωσική ήττα για τους Κινέζους δεν είναι καν κακό, αλλά, στην πραγματικότητα, ένα εφιαλτικό σενάριο», λέει ο Ντμίτρι Σουσλόφ.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η Κίνα δεν ασκεί πίεση στη Ρωσία, αλλά εξακολουθεί να τη συμβουλεύει να μην απορρίπτει τις ευκαιρίες για την επίτευξη ενός δίκαιου συμβιβασμού και να μην επιδιώκει μόνο μια  άνευ όρων, ολοκληρωτική και απόλυτη νίκη.

Και το πιο σημαντικό, ζητά να μην πάει σε μια τέτοια κλιμάκωση, κατά την οποία η πίεση των ΗΠΑ στην Κίνα θα αυξανόταν πολύ περισσότερο.

Συνέχιση του πολέμου με Κινεζική βοήθεια

Η Ουκρανική πλευρά απλώς προσπαθεί να πάρει οπλικά συστήματα από τους Αμερικανούς για να αναγκάσει τη Μόσχα σε κλιμάκωση, ενδιαφερόμενη για τη συνέχιση των εχθροπραξιών και καθόλου για την ειρήνη.

Οι Κινέζοι τα βλέπουν όλα αυτά και γνωρίζουν επίσης τη θεμελιώδη απροθυμία είτε της Δύσης, είτε πολύ περισσότερο της Ουκρανίας, για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, δηλαδή για έναν συμβιβασμό που δεν συνεπάγεται την ήττα της Ρωσίας.

Επομένως, ο σύντροφος Xi δεν πρόκειται να ασκήσει πίεση στη Μόσχα για αυτό το θέμα.

Φαίνεται ότι τότε η Κίνα θα πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της με τη Μόσχα στη στρατηγική να εξαναγκάσει την Ουκρανία και τη Δύση σε ειρήνη. Δηλαδή, να βοηθήσει τον ρωσικό στρατό να κερδίσει νίκες στα πεδία των μαχών μέσω της προμήθειας όπλων και τη ρωσική οικονομία να αντέξει την πίεση των κυρώσεων.

Επιπλέον, δεν είμαστε απλώς γείτονες, συνεργάτες και συνταξιδιώτες. «Η συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας είναι εξαιρετικά σημαντική και για τις δύο πλευρές. Η σχέση μας δεν είναι συμμαχία, αλλά κάτι παραπάνω από συμμαχία. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να πολεμάμε ο ένας για τον άλλον, δεν περιορίζουμε την ελευθερία της εξωτερικής πολιτικής, αλλά η ένταση της αλληλεπίδρασής μας στον τομέα της πολιτικής, της οικονομίας και των στρατιωτικών τεχνικών θεμάτων είναι τόσο μεγάλη που είναι μεγαλύτερη από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών με πολλούς από τους επίσημους συμμάχους τους.

Ο βαθμός συντονισμού της εξωτερικής πολιτικής είναι όλο και πιο στενός.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα φτάσουμε σε εμπορικό τζίρο 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Κίνα για τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι ο Νο. 1 εταίρος από κάθε άποψη. Μαζί με την Ινδία, είναι ο κύριος επενδυτής και εταίρος όσον αφορά το εμπόριο ενέργειας», λέει ο Ντμίτρι Σουσλόφ.

Ωστόσο, όλη αυτή η συνεργασία είναι απίθανο να οδηγήσει  σε άμεση κινεζική βοήθεια προς τη Ρωσία στο πλαίσιο της NWO.

Για τον ίδιο λόγο που η Κίνα θέλει να συμβιβαστεί, δεν είναι έτοιμη τώρα να έρθει σε σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες .

«Η Κίνα δεν θα ενεργήσει εις βάρος της όσον αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία. Δεν θα κάνει βήματα που θα την εκθέσουν σε πρόσθετα πλήγματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως εκ τούτου, δεν θα παραβιάσει ανοιχτά τις κυρώσεις, δεν θα προμηθεύσει ανοιχτά τη Ρωσική Ομοσπονδία με οπλικά συστήματα και στρατιωτικό εξοπλισμό που θα επέτρεπαν στην Ουάσιγκτον να αυξήσει την πίεση των κυρώσεων στην Κίνα», λέει ο Ντμίτρι Σουσλόφ.

Μπορείτε να επικρίνετε το Πεκίνο όσο θέλετε για μια τέτοια συμπεριφορά και να διαβεβαιώσετε ότι η κινεζική επιφυλακτικότητα υποκινεί μόνο την αμερικανική ηγεσία να αυξήσει την πίεση στη ΛΔΚ σε όλα τα μέτωπα. Παρά όλους τους κινδύνους, ο Σι Τζινπίνγκ δεν είναι ακόμη έτοιμος να εγκαταλείψει μια τέτοια στρατηγική.

Από την άλλη, το κύριο μέλημα για τη Ρωσία δεν είναι το “παιχνίδι”, αλλά το αποτέλεσμα. Επομένως, εάν ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο σύντροφος Σι , έχουν συμφωνήσει σε στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία μέσω γκρίζων μεθόδων, αυτό  είναι κάτι που θα πρέπει να ταιριάζει απόλυτα στη Μόσχα.”

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι υπάρχουν δύο εκδοχές αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψη του πρώην Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Κίνα και τις συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο Πρόεδρο.

Η μια  ενδέχεται να αφορά τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία είτε με νίκη της Ρωσίας, είτε  με έναν τέτοιο συμβιβασμό όπου η Μόσχα δεν θα είναι η χαμένη, ενώ η άλλη το αίτημα παροχής  στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας του Πεκίνου προς την Μόσχα, για συνέχιση του πολέμου και ολοκληρωτική νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εκτίμησή μας είναι ότι το Πεκίνο θέλει οπωσδήποτε τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και πιέζει τη Ρωσία προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι λόγοι δεν είναι μόνο το θέμα της Ταϊβάν όπου η πίεση των ΗΠΑ προς την Κίνα έχει ενταθεί, ούτε οι οικονομικές κυρώσεις, αλλά αφορά την ανατροπή του Κινεζικού σχεδιασμού για την αμφισβήτηση της Παγκόσμιας Κυριαρχίας των ΗΠΑ, με περισσότερες αξιώσεις και πιθανότητες να επιτευχθεί μελλοντικά.

Κοινώς η Κίνα δεν επιθυμεί τώρα να έρθει σε άμεση αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, αλλά μεταγενέστερα, αφού στην παρούσα φάση δεν νοιώθει ικανή να αντιπαρατεθεί μαζί τους με σοβαρές πιθανότητες νίκης.

Επιπλέον όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ προβαίνουν σε συσπείρωση των Συμμάχων τους και στην ένταξη νέων χωρών σε Συμμαχίες που έχουν δημιουργήσει  στην Άπω Ανατολή και τον Ειρηνικό, δείχνοντας τους την Ουκρανία ως παράδειγμα, το τι τις περιμένει, εάν δεν μπούν κάτω από την ομπρέλα προστασίας τους.

Αυτό  παράλληλα λειτουργεί αρνητικά για την Κίνα, η οποία δεν μπορεί πλέον να δημιουργήσει τις δικές της Συμμαχίες με χώρες της περιοχής, λόγω της ισχυρής ενεργοποίησης των ΗΠΑ προς τούτο.

Για τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε ότι η Κίνα έχει κάθε όφελος για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και πιέζει σε αυτήν την κατεύθυνση τη Ρωσία.

Το τι θα πράξει τελικά ο Πούτιν μένει να το δούμε στη συνέχεια.

https://www.pentapostagma.gr/

loading...