Εξοπλιστικά: Ποιος κερδίζει το συμβόλαιο για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού! Αυτή είναι η Γαλλική πρόταση

 

Η κατασκευή της 1ης κορβέτας Gowind στη Γαλλία θα εξασφαλίσει την επιχειρησιακή την ένταξη από την Ελλάδα στο συντομότερο χρονικό διάστημα και θα εξασφαλίσει τη μεταφορά τεχνολογίας»

Ηυπόθεση των κορβετών βρίσκεται σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο και καθώς λίγο πολύ όλοι γνωρίζουν ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει σε πολλές περιπτώσεις, όπως των Rafale,ι υλοποιήσει με ιδιαίτερα γοργούς και πρωτόγνωρους για την Ελλάδα ρυθμούς εξοπλιστικά προγράμματα,, υπάρχει η αίσθηση σε συνδυασμό με κάποιες πληροφορίες που μένει να επιβεβαιωθούν το προσεχές διάστημα πως και η υπόθεση επιλογής της κορβέτας για το Πολεμικό Ναυτικό θα τελεσφορήσει με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα και για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και για το Πολεμικό Ναυτικό και για τα ναυπηγεία.

Στα email των στρατιωτικών συντακτών έφτασε από την κατασκευάστρια εταιρεία η πρόταση των Γάλλων για τις κορβέτες και μέρος αυτής δημοσιεύει το Πενταπόσταγμα:

«Το 2021, η Ελληνική Δημοκρατία επέλεξε τις φρεγάτες FDI με 3 μονάδες (και μια τέταρτη σε  προαίρεση) που θα παραδοθούν το 2025 και το 2026 στο Πολεμικό Ναυτικό. Για τα περαιτέρω τα προγράμματα εκσυγχρονισμού του στόλου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), η Γαλλία υπέβαλε νέα προσφορά για τις κορβέτες με βάση το δοκιμασμένο στη θάλασσα σχέδιο Gowind.

Η μεταφορά τεχνολογίας για την τοπική κατασκευή κορβετών Gowind είναι πλήρως αποδεδειγμένη και βασίζεται σε πολυάριθμες εμπειρίες του Ομίλου, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχημένης παραγωγής κορβετών Gowind στην Αίγυπτο

Η Naval Group είναι συνεπώς ο πιο αξιόπιστος συνεργάτης της ελληνικής βιομηχανίας για την παράδοση πλήρως λειτουργικών κορβετών στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ενώ μειώνει σημαντικά τους κίνδυνους για το σύνολο του προγράμματος.

Η γαλλική προσφορά για τις κορβέτες είναι ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό «πακέτο» σχεδιασμένο για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα έχει τις καλύτερες δυνατότητες στο συντομότερο χρονικό διάστημα με βελτιστοποιημένο κόστος και το υψηλότερο επίπεδο κοινών χαρακτηριστικών με τις φρεγάτες FDI. Περιλαμβάνει:

4 κορβέτες Gowind με 3 να κατασκευάζονται τοπικά από τα Ελληνικά Ναυπηγεία σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του Ελληνικού Ναυτικού και τους χρονικούς περιορισμούς

Ασφαλής μεταφορά τεχνολογίας για την τοπική κατασκευή χάρη στην απαράμιλλη τεχνογνωσία και το ιστορικό της Naval Group

σημαντικά οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα με ελληνική βιομηχανική συμμετοχή του 30% με τοπική παραγωγή και κατασκευή  στην Ελλάδα

μια μακροχρόνια συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία και το εθνικό αμυντικό οικοσύστημα σε συνέχεια του προγράμματος FDI HN για τη δημιουργία και τη διατήρηση θέσεων εργασίας υψηλής αξίας

Υποστηρικτικά της προσφοράς, προτείνεται επίσης μια πολύ ελκυστική πρόταση χρηματοδότησης που βασίζεται σε μακροπρόθεσμες ετεροχρονισμένες πληρωμές

Οι κορβέτες θα παραχθούν με  συμπαραγωγή στην Ελλάδα, με σημαντική συμμετοχή της γαλλικής ομάδας. Η κατασκευή της 1ης κορβέτας Gowind στη Γαλλία θα εξασφαλίσει την επιχειρησιακή την ένταξη από την Ελλάδα στο συντομότερο χρονικό διάστημα και θα εξασφαλίσει τη μεταφορά τεχνολογίας που θα επιτρέψει την κατασκευή 3 κορβετών τοπικά. Αυτό θα διασφαλίσει μακροπρόθεσμη αυτονομία για το ΠN και σημαντικά οικονομικά οφέλη για την ελληνική ναυτική και αμυντική βιομηχανία και για την εφοδιαστική αλυσίδα στην Ελλάδα.

Βασισμένο σε μια ισχυρή συνεργασία με τα Ελληνικά Ναυπηγεία, αλλά και με όλους τους Έλληνες εταίρους μας, το προτεινόμενο σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας θα καταστήσει δυνατή την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης για τον ναυτικό τομέα στην Ελλάδα, ικανή να παράγει και να συντηρεί τις κορβέτες στη χώρα. και κυρίως να παρέχει επιχειρηματικές δραστηριότητες σε πολλές δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις και περίπου δύο χιλιάδες Έλληνες πολίτες.

Η Gowind® έχει επιλεγεί από τέσσερα ναυτικά, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε υπηρεσία στο στόλο του  αιγυπτιακού ναυτικού.

Η πλατφόρμα σχεδιάστηκε από τους καλύτερους αρχιτέκτονες της Naval Group και ενσωματώνει απαιτήσεις και σχόλια που διασφαλίζουν την αξιοπιστία της και την ικανότητά της να επιχειρεί σε όλες τις θάλασσες σε όλο τον κόσμο.

Η Gowind® προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύνολο υπερσύγχρονων προτύπων του ΝΑΤΟ αποδεδειγμένα σε μάχη συστημάτων για ASW, ASuW και AAW.

Η πρώτη κορβέττα του τύπου παραδόθηκε στο Αιγυπτιακό Ναυτικό μόλις 38 μήνες μετά την παραγγελία. Ο σχεδιασμός και οι βιομηχανικές διαδικασίες είναι πλήρως εξασφαλισμένες. Το αιγυπτιακό πρόγραμμα για την κατασκευή κορβετών Gowind από την Alexandria Shipyard θεωρείται εξαιρετικά επιτυχημένο.

Η Gowind® ενσωματώνει εξελιγμένους και τελευταίας γενιάς αισθητήρες και όπλα ικανά να αντιμετωπίσουν όλους τους τύπους συμβατικών και ασύμμετρων απειλών σε ανοιχτές θάλλασες αλλά και ρηχές. Αισθητήρες (sonars, συστήματα EW, σύστημα ελέγχου πυρός) και όπλα (πυροβόλα, πύραυλοι επιφανειας, τορπίλες) ως κύρια σημαντικά παραδείγματα, είναι κοινά με ή από την ίδια οικογένεια συστημάτων Belharra/FDI. Η Gowind® έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με ασφάλεια, να απονηώνει και να ανακτά την ίδια κατηγορία βαρέων βαρών ελικοπτέρων με τη [email protected]/FDI. Το πλοίο λειτουργεί επί του παρόντος και επιτυχώς στα διάφορα περιβάλλοντα της Μεσογείου, η οποία έχει πολλά κοινά περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά με το Αιγαίο και την Ερυθρά Θάλασσας.

Η Gowind® ενσωματώνει τις ίδιες αποδεδειγμένες τεχνολογίες μάχης και τις τεχνολογίες του ΝΑΤΟ όπως οι φρεγάτες του Γαλλικού Ναυτικού που επιχειρούν σε κρύες και ζεστές θάλασσες, ανοιχτούς ωκεανούς με μεγάλους κυματισμούς καθώς και σε πιο κοντινές περιοχές με ήπιους κυματισμούς.

Πάνω από το νερό, η Gowind® ενσωματώνει μέσω του συστήματος διαχείρισης μάχης Setis® ένα ραντάρ παρακολούθησης 3D S-band με αποδεδειγμένη απόδοση έναντι μικρών στόχων καθώς και όλων των τύπων αεροσκαφών, σε συνδυασμό με παθητικούς αισθητήρες που παρέχουν άμεσες προειδοποιήσεις και αντίμετρα. Ένα κάθετα εκτοξευόμενο σύστημα πυραύλων RF και IR παρέχει στο Gowind® μια εκτεταμένη ικανότητα αεράμυνας, σε μεσαία έως πολύ μικρή εμβέλεια.

Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, η Gowind® ενσωματώνει μια σταθερή ανθυποβρυχιακή δυνατότητα (ASW) με μια φημισμένη σουίτα σόναρ, ικανή να καλύψει όλο το φάσμα των εργασιών ASW σε μπλε και ρηχά νερά. Δοκιμασμένα στη θάλασσα με περισσότερες από 300  θάλασσιες δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων των ζωντανών βολών, και πάνω από 1.000 παραγόμενες μονάδες, η ελαφριά τορπίλη MU90 εγγυάται πλήρη λειτουργική ωριμότητα και αξιοπιστία. Λόγω της απαράμιλλης απόστασης εμπλοκής του και της μοναδικής του ικανότητας σε πολύ ρηχά νερά, είναι το αποτρεπτικό όπλο για την προστασία των θαλάσσιων προσεγγίσεων και των ναυτικών σας δυνάμεων. Το MU90 θα κρατήσει οποιοδήποτε σύγχρονο υποβρύχιο σε ασφαλή απόσταση και το σύστημα άμυνας τορπιλών που είναι τοποθετημένο στο σκάφος είναι η μόνη λύση ικανή να προστατεύει τα σκάφη επιφανείας από τα πιο προηγμένα και τις προηγούμενες γενιές τορπιλών

Σχετικά με τη στρατηγική συνεργασία με την Ελληνική Βιομηχανία

Η Naval Group δεσμεύεται να εγγυηθεί την επιτυχία του προγράμματος των κορβετών καθώς και να υποστηρίξει την ελληνική κυριαρχία ευνοώντας το «Made in Greece» και τη συμμετοχή του Ελληνικού βιομηχανικού οικοσυστήματος.

Με την παραγωγή στην Ελλάδα από ελληνικές εταιρείες της κατασκευής 3 κορβετών Gowind, η Naval Group θα συμβάλει στην ενεργοποίηση και ενίσχυση ενός πυκνού δικτύου βιομηχανικών και R & D  συνεργασιών, δίνοντας τη δυνατότητα στην Ελληνική Βιομηχανία να αντιμετωπίσει το σχέδιο εκσυγχρονισμού των Ελληνικών ναυτικών δυνάμεων, δημιουργώντας και διατηρώντας θέσεις εργασίας και οικονομικά οφέλη. για τη χώρα τις επόμενες δεκαετίες.

Πράγματι, η γαλλική ομάδα έχει σχεδιάσει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας που θα συμβάλει στην αναζωογόνηση μιας κερδοφόρας ναυτικής βιομηχανίας ενώ θα αυξήσει σημαντικά την αυτονομία και την κυριαρχία της Ελλάδας. Θα ενισχύσει τη διεθνή αναγνώριση της αριστείας της ελληνικής ναυτικής βιομηχανίας, παρέχοντας παράλληλα τα καλύτερα πολεμικά πλοία «Made in Greece» για την υπεράσπιση των πολιτών και των συμφερόντων της χώρας.

Αυτή η φιλοδοξία υποστηρίζεται από τη μακρά ιστορία και την επιτυχημένη πορεία τhw Naval Group στη μεταφορά προγραμμάτων τεχνολογίας τόσο για πλοία επιφανείας όσο και για υποβρύχια. Αυτή η ασυναγώνιστη τεχνογνωσία είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα θα μεγιστοποιήσει τη συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών και την επιτυχία του «Made in Greece», ενώ θα εγγυάται στο Ελληνικό Ναυτικό την ποιότητα, την έγκαιρη παράδοση και τις επιδόσεις των πλοίων. Υπό αυτή την προοπτική, η Naval Group είναι η καλύτερη επιλογή για τη διασφάλιση μιας παραγωγής χωρίς κινδύνους στην Ελλάδα από την ελληνική βιομηχανία.

Πέρα από την κατασκευή των κορβετών Gowind, το τοπικό οικοσύστημα θα αποκτήσει επίσης σταδιακά την τεχνογνωσία και θα επωφεληθεί από τα πιο σύγχρονα και υπερσύγχρονα εργαλεία συντήρησης που απαιτούνται για την αποτελεσματική συντήρηση των φρεγατών FDI HN καθώς και των κορβετών Gowind HN καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής τους κύκλος. Εκτός από τη διασφάλιση της κυριαρχίας του Πολεμικού Ναυτικού, αυτή η μακροπρόθεσμη προσέγγιση θα αναπτύξει τη βιωσιμότητα των ελληνικών εταιρειών παρέχοντάς τους επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του πλοίου, πηγή δυναμικού ανάπτυξης, απασχόλησης και οφέλους τις επόμενες δεκαετίες.

Περισσότερες από 15 ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη συνάψει συμβάσεις για το πρόγραμμα FDI HN και πολλές άλλες βρίσκονται στη διαδικασία έγκρισης για το πρόγραμμα Gowind HN. Όλες οι εξειδικευμένες ελληνικές εταιρείες θα ενσωματώσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού της γαλλικής βιομηχανικής ομάδας και θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε άλλους μελλοντικούς διεθνείς διαγωνισμούς, αυξάνοντας έτσι τις δυνατότητές τους καθώς και το πιθανό οικονομικό τους όφελος και προβολή στην παγκόσμια ναυτική αγορά.

Η Naval Group αναπτύσσει επίσης συνεργατικά έργα R&D με ελληνικές εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα για να δημιουργήσουν από κοινού καινοτομία που θα καλλιεργήσει την τοπική αμυντική βάση και θα συμβάλει στη διατήρηση της ανταγωνιστικής ανάπτυξής του σε τομείς αιχμής όπως η κατασκευή προσθέτων, τα drones ή οι μελλοντικές δυνατότητες ναυτικού πολέμου. Η Naval Group συνεργάζεται επίσης με σχολεία και πανεπιστήμια για την ανάπτυξη τεχνικών μαθημάτων για να παρέχει στην ελληνική βιομηχανία εξειδικευμένους πόρους για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της.

Αυτό το παγκόσμιο σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας θα συμβάλει στη δημιουργία ενός ισχυρού ναυτικού βιομηχανικού οικοσυστήματος ικανού να συμμετέχει στο μέλλον σε άλλα εθνικά και διεθνή σύνθετα έργα, άμεσα ή σε συνεργασία με την Naval Group, διατηρώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης και δημιουργώντας μακροπρόθεσμα οικονομικά spin-offs στην Ελλάδα για τις επόμενες δεκαετίες».

https://www.pentapostagma.gr/

loading...