Γιατί η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αλβανία αποτελεί το σημαντικότερο ατού στην οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία σε Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο;

 

Που σκοντάφτει η οριοθέτηση της ΑΟΖ μας με την Αλβανία

Ελλάδα και Αλβανία είχαν συμφωνήσει το 2009 για τις ΑΟΖ τους, την οποία μεταγενέστερα οι Αλβανοί την κατάργησαν μη επικυρώνιοντας την, με τον νυν  Αλβανό Πρωθυπουργό Ράμα και τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό.

Το εύρος της  επήρειας των νήσων Ερεικούσας και Οθωνών στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι το κυριότερο  φαινομενικά κώλλυμα στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών, αν και η Τουρκική επιρροή και παρέμβαση στο παρελθόν προς την Αλβανία, ήταν εκείνη που δεν επέτρεψε την οριοθέτηση των ΑΟΖ με την Ελλάδα.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η Ελλάδα επιδιώκει να διευθετήσει το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών με την Αλβανία, στο πλαίσιο της

πολιτικής της  για τις θαλάσσιες ζώνες με όλους τους γείτονές της στο Ιόνιο Πέλαγος.

Μέχρι στιγμής η Ελλάδα κατάφερε να οριστικοποιήσει τις θαλάσσιες ζώνες εξ ολοκλήρου με την Ιταλία και εν μέρει με την Αίγυπτο.

Η τυχόν οριοθέτηση της ΑΟΖ μας με την Αλβανία θα προσέδιδε κύρος στη διαπραγματευτική μας ικανότητα, ενώ θα εξέθετε την Τουρκία ανεπανόρθωτα Διεθνώς, αφού η χώρα μας στη συνέχεια θα επιχειρούσε να οριοθετήσει την ΑΟΖ της με Λιβύη και Κύπρο, αφήνοντας τελευταία την οριοθέτησή της με την Τουρκία.

Η Αλβανική κυβέρνηση έχει να επιλέξει, ή θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή προοπτική της και την ευημερία του λαού της,  συμφωνώντας μαζί μας  απευθείας για την οριοθέτηση των  ΑΟΖ ή παραπέμποντας το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, είτε θα συνεχίσει να υπακούει στις εντολές και πιέσεις της Άγκυρας, βαδίζοντας σε ένα αβέβαιο μέλλον, την ώρα που η πιθανότητα στρατιωτικής αναζωπύρωσης εχθροπραξιών υποβόσκει στα Δυτικά Βαλκάνια.

Συμπαραστάστης της Ελλάδας εκτιμάμε ότι  θα είναι οι ΗΠΑ-ΕΕ που δεν επιθυμούν να δούν μια καινούργια στρατιωτική σύρραξη να εξυφαίνεται στα Δυτικά Βαλκάνια υπό την καθοδήγηση-επιρροή είτε της Ρωσίας είτε της Τουρκίας.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι εφόσον το  θέμα οριοθέτησης της ΑΟΖ μας με την Αλβανία επιλυθεί είτε απευθείας μεταξύ των δύο χωρών ,είτε με απόφαση του Διεθνούς  Δικαστηρίου, αυτή θα αποτελέσει τρομερό διπλωματικό ατού στα χέρια της Ελλάδας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μας με την Τουρκία, αφού Ερεικούσα και Οθωνοί στο Ιόνιο έναντι της Αλβανίας είναι σε αντιστοιχία το ίδιο με τα νησιά του Αιγαίου, των Δωδεκανήσων και δη του συμπλέγματος Καστελορίζου-Ρω-Στρογγύλης σε σχέση με την Τουρκία.

Αυτός είναι ο λόγος που οι Τούρκοι πίεσαν και πιέζουν τους Αλβανούς να μην προβούν σε οριοθέτηση της ΑΟΖ τους με την Ελλάδα.

https://www.pentapostagma.gr/

loading...