ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΙΔΩΛΟ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΜΑΣ ΣΟΚΑΡΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ…

Του Γιώργου Νούτσου*  

Εξανέστησαν άπαντες με όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο Ευρωκοινοβούλιο, με τα σκάνδαλα και τη διαφθορά.

Τυχαίνει να είναι εκ των πρωταγωνιστών η δική μας η Έυα Καιλή… Θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε ! Αυτό που εντυπώσεις προκαλεί, είναι η αστραπιαία αντίδραση κάποιων, να προλάβουν να πάρουν αποστάσεις, φοβούμενοι μη και μολυνθούν κι ας απέχουν τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές τους 2.000 χλμ μακριά !!!

Δεν σε είδα, δεν σε ξέρω. Λες και δεν υπάρχουν όλα εκείνα, πίσω και λίγο πιο κοντά στο χρόνο, που χαρτογραφούν σχέσεις, κολλητιλήκια, κοινές αφετηρίες…ακόμα ακόμα και κοινό dna συμπεριφορών, που δεν έχει να κάνει τόσο με ιδεολογίες, όσο με ανθρώπινες κακοφορμισμένες καταβολές, καθώς αποδεικνύουν, πόσο ευάλωτοι μπορεί να είναι κάποιοι μπροστά στο μαγικό κόσμο των προκλητικών ‘”νάυλων” πειρασμών !

Χρήμα, εξουσία, θέσεις επιρροής, αίσθημα ατιμωρησίας, απληστία, αφέλεια, μειωμένες αντιστάσεις και αδυναμία νοητικής προβολής του υφέρποντος κινδύνου. Όλα αυτά μαζί, υφαίνουν τον καμβά της εκτροπής, που σαν πραγματωθει, τότε η κοσμογονία και η γενικότερη κατάρρευση που προκαλεί, μας «εκστασιάζει» σοκαριστικά.

Προσέξτε. Δεν εκστασιάζει τόσο το γεγονός, πως κάποιος συνελήφθη με τη γίδα στην πλάτη, όσο το ότι αυτή η παρεκτροπή, απλά έρχεται και εμφατικά αναδεικνύει και τη δική μας αφέλεια, τον επίπλαστο καθωσπρεπισμό συστήματος και θεσμών, την ευάλωτη δήθεν σταθερότητα τους, την ξεγυμνωμένη πια αλήθεια, που προβάλλουν με τρόπο βροντώδη, είτε το σαθρό του οικοδομήματος, είτε την ανάγκη πολλά ακόμα να αλλάξουν, μήπως και επιτευχθεί κάποια στιγμή η πολλάκις διακηρυγμένη, αλλά εξαιρετικά άγουρη ακόμα, πιστότητα και αξιοπιστία των δημοκρατικών μας θεσμών.

Η απόρριψη του βδελυρού γεγονότος και των πρωταγωνιστών του, η ρίψη τους στον Καιάδα της ανυποληψίας, ο καταγγελτικός αποστασιοποιημένος λόγος, η τήρηση αποστάσεων ασφαλείας μη και τρωθεί το κομματικό και προσωπικό μας βιλαέτι, είναι οι συνήθεις αναμενόμενες συμπεριφορές … Βλακώδεις τις περισσότερες φορές, καθώς στην αγωνία τους να διασώσουν τους εμπνευστές τους, τους ωθούν συχνά σε απανωτά λάθη και σε αστείες εμπνεύσεις… Χαρακτηριστικό το παραδειγμα της Ανδρουλακειας έμπνευσης περί Δούρειου Ίππου της ΝΔ !!!

Τα γεγονότα έσκασαν και η δικαιοσύνη καλείται δραστικά να δράσει. Είμαι βέβαιος, πως αργά ή γρήγορα θα αποδοθεί και άπαντες θα σπεύσουν περιχαρείς να συνομολογησουν την ευαρέσκεια τους για την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

Δεν είμαι όμως καθόλου βέβαιος, πως αυτό το γεγονός θα αποτελέσει την θρυαλλίδα για αυτοκριτική, αναγνώριση λαθών και ελλείψεων, λήψη πρωτοβουλιών ενίσχυσης της αξιοπιστίας των θεσμών και αντίστασης στις δεδομένες ανθρώπινες παρεκκλίσεις !

Εύχομαι το πάθημα αυτό, για πολλοστή φορά, να μην αφήσει ανεπανόρθωτες πληγές στην έτσι κι αλλιώς, προβληματική σχέση πολίτη, πολιτικών και πολιτικής, που δικαίως βαλλεται. Πολλώ δε μάλλον, να μη θέσει σε κίνδυνο ένα οικοδόμημα σαν αυτό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δεκαετίες τώρα προσπαθεί να ορθοποδήσει, χωρίς δυστυχώς να καταφέρνει τις περισσότερες φορές να πείσει, ούτε για τις προθέσεις του, ούτε πολύ περισσότερο για την αποτελεσματικοτητά του….!

Πολιτικός επιστήμων – πρώην δήμαρχος Γρεβενών

loading...