ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ, ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ ΤΟ “ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ”;

Στις 7 Δεκεμβρίου ήταν προγραμματισμένο διήμερο ταξίδι του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αλβανία. Όπου θα συνοδευόταν από τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη!

Ωστόσο αυτή η επίσκεψη (και στην Βόρειο Ήπειρο) αναβλήθηκε αιφνίδια, με τον κυβερνητικό ισχυρισμό των κακών καιρικών συνθηκών και πως δεν ήταν δυνατή η πτήση του ελικοπτέρου που θα μετέφερε εκεί την κυβερνητική αποστολή!

Βέβαια οι καιρικές συνθήκες στην Αλβανία και την Βόρειο Ήπειρο ήταν μια χαρά και ουδείς γνωρίζει τους πραγματικούς λόγους αυτής της ακύρωσης!

Αυτό τελικά το ταξίδι πραγματοποιήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2022!

Ένας θρασύτατος Αλβανός Πρόεδρος…

Ωστόσο την παραμονή της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Βόρειο Ήπειρο, είχαμε ένα διπλωματικό επεισόδιο, από τον καθεστωτικό Πρόεδρο της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι και που μπορούσε να δυναμιτίσει την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αλβανία, ο οποίος όλως τυχαίως επισκέφτηκε την μειονοτική πόλη της Βορείου Ηπείρου, Φοινίκη, και την οποία ποτέ δεν είχε επισκεφτεί Πρόεδρος της Αλβανίας, και ο οποίος με περίσσια θρασύτητα απαίτησε να κατέβει η ελληνική σημαία έξω από το Δημαρχείο!

Με τον πρώην πρόεδρο της “Ομόνοιας” Λεωνίδα Παπά να γράφει με ανάρτησή του στα social media:

«Η Προεδρική ακολουθία, παράκαμψε την επίσκεψη στο δημαρχείο, χωρίς να δοθούν επίσημα εξηγήσεις αλλά όπως μας μεταφέρθηκε ο πρόεδρος απαίτησε να αφαιρεθεί η Ελληνική Σημαία που είναι πάντα αναρτημένη στο κτήριο του δημαρχείου μαζί με την Αλβανική καθώς είναι από τους αναγνωρισμένους δήμους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Κάτοικοι του χωριού Αλύκου και μαθητές του σχολείου με παραδοσιακές ενδυμασίες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία για να υποδεχθούν τον Πρόεδρο. Κάποια στιγμή είδαμε με έκπληξη τη Δημοτική Αστυνομία να αφαιρεί την αλβανική και ελληνική σημαία από το μνημείο. Όπως ήταν αναμενόμενο αυτό προκάλεσε αναβρασμό στους παραβρισκόμενους. Οι γονείς πήραν τα παιδιά τους αρνούμενοι να τιμήσουν έναν πρόεδρο που δεν σέβεται τα αναγνωρισμένα από το ίδιο το αλβανικό κράτος σύμβολα μας»!

Βέβαια, ο Αλβανός Πρόεδρος με αυτήν την προσβλητική του ενέργεια, πιστοποίησε για μια ακόμη φορά, το μίσος που τρέφουν οι Αλβανοί κατά της Ελλάδος! Κατά της Ελλάδος που τόσο πολύ τους έχει ευεργετήσει!

Άλλωστε αυτό απέδειξε και δημοσκόπηση του “Βαρόμετρου του Euronews Albania”, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αλβανία, όπου καταγράφεται πως οι Αλβανοί θεωρούν τους Έλληνες ως τον λαό με τις περισσότερες διακρίσεις εις βάρος τους!

Μάλιστα! Στην Ελλάδα ήρθαν “γυμνοί”, έφαγαν παντεσπάνι, έκαναν περιουσίες και θεωρούν ρατσιστές τους Έλληνες!

Προσχηματικό το ταξίδι Μητσοτάκη στη Βόρειο Ήπειρο…

Πραγματοποιήθηκε λοιπόν το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αλβανία και τη Βόρειο Ήπειρο!

Όπου οι “φιλόξενοι” Αλβανοί ξέσπασαν την οργή τους στις πινακίδες, μουτζουρώνοντας τη ελληνική γραφή!

Με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να λέγει στην Δερβιτσάνη για τον ομόλογό του Αλβανό Έντι Ράμα:

«Θέλω να γνωρίζετε ότι με τον πρωθυπουργό, τον Έντι Ράμα, έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία. Γνωρίζουμε τα ζητήματα που σας απασχολούν. Πιστεύω ότι μπορούμε να τα δρομολογήσουμε και να τα επιλύσουμε όλα σε πνεύμα συνεργασίας και σε πνεύμα καλής διάθεσης. Όπως γνωρίζετε, επίσης, και την στήριξη που παρείχε και παρέχει διαχρονικά η ελληνική Πολιτεία σε όλους τους Έλληνες που κατοικούν στο Δήμο σας. Να τη θεωρείτε δεδομένη»!

Αλήθεια σε ποιον κόσμο ζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Δεν του έχουν πει ότι ο καθεστωτικός Έντι Ράμα αρπάζει τις περιουσίες των ομογενών μας της Βορείου Ηπείρου, αποβλέποντας στην φυγή τους από τα πάτρια εδάφη και την μετεγκατάστασή τους στην Ελλάδα;

Δεν έχουν πληροφορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πως τα χωριά της Βορείου Ηπείρου ερημώνουν, προς εξυπηρέτηση του δόλιου σχεδίου Έντι Ράμα; Γνωρίζει κάτι για την αλβανική βαρβαρότητα και τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα;

Γι΄ αυτό χαρακτηρίζω προσχηματική την επίσκεψη στην Αλβανία και την Βόρειο Ήπειρο του Έλληνα Πρωθυπουργού!

Θέλοντας να το παίξει “πατριώτης” την ώρα που τα εκλογικά ποσοστά της ΝΔ πατώνουν!

Ουδέποτε Έλληνες Πρωθυπουργοί νοιάστηκαν για τους Βορειοηπειρώτες και την ελληνική Βόρεια Ήπειρο!

Έτσι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και να βαυκαλίζεται, κανένα πρόβλημα δεν θα επιδιώξει να λύσει με τον καθεστωτικό Αλβανό ομόλογό του!

Φεουδαρχικό κατάλοιπο της οθωμανικής κατοχής η Αλβανία…

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας γνωρίζουν για το “πρωτόκολλο της Κέρκυρας”; Επειδή συνέχεια επικαλούνται το Διεθνές Δίκαιο και το οποίο καταπατούν εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων!

Ας διαβάσουν λοιπόν το παρακάτω ιστορικό απόσπασμα:

Με τη Συνθήκη του Λονδίνου τον Μάιο του 1913, η Αλβανία συγκροτήθηκε ως κράτος και τα σύνορά της καθορίστηκαν με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας στις 17 Δεκεμβρίου 1913. Οι τότε μεγάλες δυνάμεις – ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Ρωσία, Γαλλία και Αυστροουγγαρία – συμπεριέλαβαν στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος και το κομμάτι της Βορείου Ηπείρου. Να σημειωθεί πως κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο (1912-1913) το τμήμα της Βορείου Ηπείρου, είχε ελευθερωθεί από τον ελληνικό στρατό. Αυτή η απόφαση των μεγάλων δυνάμεων, βρήκε αντίθετους τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ήταν Έλληνες και από τη στιγμή που αγνόησαν την διατυπωμένη απόφασή τους για Ένωση με την Μητέρα Ελλάδα, επαναστάτησαν με αποτέλεσμα τη δημιουργία της “ανεξάρτητης πολιτείας της Αυτονόμου Ηπείρου” στις 17 Φεβρουαρίου 1914.

Έτσι, άρχισε ο Αυτονομιακός Αγώνας της Βορείου Ηπείρου και την ημέρα αυτή στο Αργυρόκαστρο υψωνόταν η Σημαία με τον Σταυρό και τον Δικέφαλο Αετό. Αυτός ο αγώνας των Βορειοηπειρωτών είχε ως αποτέλεσμα να συναντηθούν μέλη της Διεθνούς Επιτροπής, εκπρόσωποι της αλβανικής κυβέρνησης καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Αυτονόμου Ηπείρου (Αλ.Καραπάνος και Γ.Ζωγράφος) στους Αγίους Σαράντα, για να συζητήσουν το ζήτημα.

Ακολούθως, στην Κέρκυρα νομιμοποιήθηκαν τα συμφωνηθέντα με την υπογραφή ενός Πρωτοκόλλου την 17η Μαΐου 1914. Σ΄ αυτό το Πρωτόκολλο καθιερωνόταν επίσημα ως “Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός”, ο Ελληνισμός της περιοχής και η Αυτόνομη Πολιτεία, αναγνωριζόταν ως “Βόρειος Ήπειρος”. Παραχωρείτο δε, πλήρες καθεστώς Αυτονομίας, δηλαδή, διοικητικής, δικαστικής, εκπαιδευτικής και θρησκευτικής.

Δυστυχώς όμως, η Αλβανία ουδέποτε εφάρμοσε αυτή τη συμφωνία, παρ΄ ότι την είχε αποδεχθεί με την υπογραφή της και παρ΄ ότι ήταν εγγυήτριες οι 6 μεγάλες δυνάμεις της εποχής. Οι Αλβανοί καταπίεζαν αφόρητα τους Βορειοηπειρώτες και τους στερούσαν – τους στερούν και σήμερα – όλα τα υπογραφέντα δικαιώματα. Έτσι, αποφασίστηκε το 1946 στην Κοινωνία των Εθνών (σήμερα Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης) να τεθεί προς επίλυση το ζήτημα, μαζί με το Αυστριακό και το Γερμανικό. Ωστόσο, το Αυστριακό ζήτημα λύθηκε το 1955 με την πλήρη ανεξαρτησία και μόνιμη ουδετερότητα της Αυστρίας, το Γερμανικό ζήτημα λύθηκε το 1991 με την Ένωση των δυο Γερμανιών, και παραμένει σε εκκρεμότητα το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ανέλαβε δικτατορικά την διακυβέρνηση της Αλβανίας, ο κομμουνιστής Ενβέρ Χότζας μέχρι τον θάνατό του το 1985. Στις ημέρες του Χότζα η Αλβανία ήταν ένα φεουδαρχικό κατάλοιπο της οθωμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Το Ελληνικό στοιχείο της Βορείου Ηπείρου εξορίστηκε και φυλακίστηκε. Τους στερήθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους στερήθηκε η Ορθόδοξη Πίστη, η εκμάθηση της γλώσσας των προγόνων τους. Ήταν τόσο στυγνό και απάνθρωπο το καθεστώς Χότζα, ώστε αγανάκτησε και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ενώσεως, Νικίτα Χρουστσόφ, και ζήτησε από τον Ενβέρ Χότζα να σεβαστεί το “Πρωτόκολλο της Κέρκυρας” και να παραχωρήσει αυτονομία στους Έλληνες Βορειοηπειρώτες. Η άρνηση του Χότζα οδήγησε σε βαθιά ρήξη τη χώρα του με τη Σοβιετική Ένωση.

Αλλά και όλες οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις της Ελλάδος, δεν έκαναν απολύτως τίποτε προκειμένου να προστατέψουν τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου. Ανύπαρκτες διπλωματικές ενέργειες προκειμένου να τηρείται το “Πρωτόκολλο της Κέρκυρας”. Δεν έκαναν απολύτως τίποτε γιατί απλά ήταν όλες προδοτικές κυβερνήσεις απέναντι στη Βόρειο Ήπειρο και ποτέ δεν αγωνίσθηκαν για τα δίκαια των Ελλήνων και της μάνας ελληνικής γης. Δημιούργησαν και εξακολουθούν να ανέχονται την κατοχή της Βορείου Ηπείρου, όπως και την κατοχή του Βορείου τμήματος της Κύπρου μας. Αποδέχτηκαν διεθνώς να ονομάζεται η Βόρειος Ήπειρος, Νότια Αλβανία και το Βόρειος Ήπειρος, είναι όρος απαγορευτικός ακόμη και για το εσωτερικό της χώρας. Απαγόρεψαν ακόμη τους παιάνες που τραγουδούσαν οι στρατιώτες μας στους στρατώνες – έχω μια αδελφή, κουκλίτσα αληθινή, τη λένε Βόρειο Ήπειρο, την αγαπώ πολύ – και οι οποίοι θύμιζαν πως η Βόρειος Ήπειρος είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ!

Μας δουλεύει κι από πάνω ο Έντι Ράμα…

Στις 21 Δεκεμβρίου 2022 ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας συναντιόταν με την Αλβανίδα ομόλογό του Όλτα Τσάσκα και μιλώντας για την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας στην ΕΕ και τη θέση της Ελλάδας, που απριόρι υποστηρίζει, είπε πως:

«είναι μονόδρομος όταν έχουν κάνει την εμφάνισή τους αναθεωρητικές δυνάμεις που θέλουν να επιστρέψουμε σε άλλες εποχές και αντιλήψεις και θέλουν να επηρεάσουν τα δυτικά βαλκάνια όχι με στόχο τη συνεργασία αλλά για να δημιουργήσουν ζώνες επιρροής»!

Σε αυτές τις δηλώσεις ο Νίκος Δένδιας έβγαλε τη δυσφορία του για την συμφωνία Αλβανίας – Τουρκίας στην αγορά από αλβανικό κράτος τουρκικών drones Bayraktar!

Αλήθεια, σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο Τουρκίας – Ελλάδας, εναντίον ποιου θα στραφούν αυτά;

Αλλά βέβαια εμείς γνωρίζουμε, ότι ο Έντι Ράμα είναι ένας κουτοπόνηρος φιλότουρκος πολιτικός! Ο κ. Μητσοτάκης το γνωρίζει;

Μάλλον όχι, αφού υποδεχόμενος ο καθεστωτικός Έντι Ράμα τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ποδοσφαιρικό γήπεδο της Δερβιτσάνης, όπου προσγειώθηκε το κυβερνητικό ελικόπτερο του είπε:

«Τόσο πολύ κόσμο ούτε εγώ δεν μαζεύω στις συγκεντρώσεις μου»!

Μάλιστα, προανήγγειλε πως θα δώσει το όνομα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε κεντρική πλατεία του χωριού!

Επειδή, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκεπτόταν τη Βόρειο Ήπειρο το 1991!

Δηλαδή, πόσο έξυπνος πρέπει να είσαι, για να καταλάβεις πως ο Έντι Ράμα δούλευε τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Με τούτα και με τα άλλα, με αυτούς τους Πρωθυπουργούς, η Ελλάδα συνεχώς συρρικνώνεται!!

Του Παναγιώτη Αποστόλου

Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

[email protected]

www.egerssi.gr

loading...