Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ μοιράστηκε μια ισορροπημένη αξιολόγηση της ουκρανικής σύγκρουσης


Andrew Korybko: –  

 Από τη μία πλευρά, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν με επιτυχία τη φθίνουσα μονοπολική ηγεμονία τους σε όλη την παραδοσιακή «σφαίρα επιρροής» τους. Από την άλλη, ωστόσο, η ίδια υπερδύναμη έχει χάσει τον έλεγχο των προϋπαρχουσών πολυπολικών διεργασιών που επιταχύνθηκαν ως αποτέλεσμα αυτού του πολέμου αντιπροσώπων.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ δήλωσε στο Newsweek σε δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο ότι η χώρα υποδοχής του έχει πράγματι προωθήσει ορισμένα από τα στρατηγικά της συμφέροντα καθ’ όλη τη διάρκεια της ουκρανικής σύγκρουσης . Σύμφωνα με αυτόν:

«Με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε καλύτερη θέση να εφαρμόσουν την ιδέα τους για να αποδυναμώσουν τη Ρωσία. Είναι πολύ πιο εύκολο να εδραιωθεί η κοινωνία εντός των Ηνωμένων Πολιτειών και στο δυτικό στρατόπεδο συνολικά γύρω από την εικόνα ενός «εξωτερικού εχθρού που υπονομεύει τις αξίες του δημοκρατικού κόσμου».

Ταυτόχρονα, μπορεί κανείς πάντα να μεταθέτει την ευθύνη για τα δικά του προβλήματα και τους λάθος υπολογισμούς στη Ρωσική Ομοσπονδία και να χρησιμοποιήσει τη Ρωσία για να δικαιολογήσει τις άνευ προηγουμένου στρατιωτικές της δαπάνες. Επιπλέον, με πρόσχημα τις εξελίξεις στην Ουκρανία, η διοίκηση καταστρέφει τους αμοιβαία επωφελείς δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, καθιστώντας την τελευταία πλήρως εξαρτημένη από την Ουάσιγκτον.

Με την πρώτη ματιά, μπορεί να φανεί ότι οι Αμερικανοί «κερδίζουν» παντού και με τίμημα τη ζωή των Ουκρανών στρατιωτών διατηρούν τη δική τους «ηγεσία». Ελπίζουν με αυτόν τον τρόπο να διατηρήσουν την κυριαρχία στην παγκόσμια σκηνή, την οποία κάποιος τόλμησε να αμφισβητήσει για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό».

Αυτή είναι μια ισορροπημένη εκτίμηση που μιλά για την αντικειμενικότητα ενός από τους κορυφαίους διπλωμάτες της Ρωσίας οπουδήποτε στον κόσμο. Το ίδιο το γεγονός ότι ο Πρέσβης της στις ΗΠΑ συμμεριζόταν αυτές τις απόψεις δείχνει ότι η Μόσχα δεν τρέφει αυταπάτες σχετικά με την ειδική της επιχείρηση . Τούτου λεχθέντος, συμπλήρωσε επίσης σημαντικά ότι:

«Είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός πολύπλοκου και μακρού ταξιδιού για την οικοδόμηση ενός πολυπολικού κόσμου.

Η Ρωσική Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι τα συμφέροντα όλων των συμμετεχόντων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο μελλοντικό σύστημα διεθνών σχέσεων και ότι νέα κέντρα ανάπτυξης στην Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να έχουν ίσο αντίκτυπο στις παγκόσμιες διαδικασίες από κοινού με τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι προτάσεις μας βρίσκουν όλο και περισσότερη κατανόηση και υποστήριξη σε διάφορες περιοχές του πλανήτη».

Συνολικά, ο Πρέσβης Antonov μπορεί να περιγραφεί ότι έχει μια πολύ ρεαλιστική κατανόηση του πιο καυτού πολέμου πληρεξουσίων του Νέου Ψυχρού Πολέμου . Αναγνωρίζει ότι οι συνέπειές του ήταν μικτές για τους κύριους συμμετέχοντες, το Golden Billion της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και τον από κοινού Παγκόσμιο Νότο υπό την ηγεσία των BRICS – & SCO .

Από τη μια πλευρά, ο Αμερικανός ηγέτης του πρώτου αναφερόμενου έχει επαναβεβαιώσει με επιτυχία τη φθίνουσα μονοπολική ηγεμονία του σε όλη την παραδοσιακή «σφαίρα επιρροής» του. Από την άλλη, ωστόσο, η ίδια υπερδύναμη έχει χάσει τον έλεγχο των προϋπαρχουσών πολυπολικών διεργασιών που επιταχύνθηκαν ως αποτέλεσμα αυτού του πολέμου αντιπροσώπων.

Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων είναι ότι, ενώ οι ΗΠΑ φαίνεται να «κερδίζουν», αυτό ισχύει μόνο με την έννοια ότι έχουν οριοθετήσει αυστηρά το de facto μπλοκ του Νέου Ψυχρού Πολέμου. Αλλού στη συντριπτική πλειοψηφία της ανθρωπότητας, η επιρροή της έχει υποχωρήσει άνευ προηγουμένου, γεγονός που έχει επιδεινώσει τις προκλήσεις της ηγεσίας της.

Η τρέχουσα τροχιά υποδηλώνει ότι ο χρόνος είναι στην πραγματικότητα με το μέρος της Ρωσίας, καθώς το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να κρατήσει τη Γραμμή Ελέγχου (LOC) αρκετά ώστε η παγκόσμια συστημική μετάβαση στην πολυπολικότητα να ξεδιπλωθεί πληρέστερα με τρόπους που καθιστούν τη μονοπολική πτώση των ΗΠΑ μη αναστρέψιμη .

Η άνοδος της Ινδίας ως παγκόσμιας σημαντικής Μεγάλης Δύναμης έσπασε το προηγούμενο διπολικό αδιέξοδο στις Διεθνείς Σχέσεις, σύμφωνα με το οποίο το σινο-αμερικανικό δίπολο υπερδυνάμεων ασκούσε δυσανάλογη επιρροή στις παγκόσμιες υποθέσεις. Η σταδιακή εξέλιξη προς την τριπολικότητα μπροστά από την πολυπλοκότητα το καθιστά τετελεσμένο γεγονός.

Η αναδυόμενη στρατηγική δυναμική δημιουργεί έτσι πρωτοφανείς επιπλοκές για την ηγεμονική πολιτική των ΗΠΑ. Όλο και περισσότερο πιέζεται από περιστάσεις πέρα ​​από τον έλεγχό της είτε να κλιμακώσει απερίσκεπτα τις εντάσεις με την ομοτίμους ανταγωνιστή της Κίνα είτε να συνεχίσει να διερευνά τις παραμέτρους μιας Νέας Μείωσης με αυτήν.

Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ είναι πλέον αναγκασμένες να αντιδρούν σε μεγάλα γεγονότα από μια σχετικά πιο αμυντική θέση για πρώτη φορά μετά το τέλος του Παλαιού Ψυχρού Πολέμου αντί να τα διαμορφώνουν προληπτικά από την προηγουμένως αδιαμφισβήτητη επιθετική θέση που διοικούσε.

Αυτή η εξέλιξη δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια μεγάλη στρατηγική αλλαγή του παιχνιδιού, κάτι που οι περισσότεροι παρατηρητές σε όλο τον κόσμο δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει. Μόνο αν το πράξουν όπως μόλις έκανε ο Πρέσβης Antonov, θα μπορέσουν να παράγουν ακριβέστερες εκτιμήσεις για την ουκρανική σύγκρουση και τις μεγαλύτερες συνέπειές της.

https://korybko.substack.com/

loading...