Πρωθυπουργός Σερβίας: “Είμαστε στα πρόθυρα ένοπλης σύγκρουσης”-Μασκοφόροι επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους στο Β. Κόσοβο

 

Ο επικεφαλής του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι μίλησε για “ανθρώπινες απώλειες” στην επέμβαση για διάνοιξη των σερβικών οδοφραγμάτων που κρατάνε για 12η μέρα προκαλώντας τρομερές αντιδράσεις στο Βελιγραδι

Δραματικές εξελίξεις έχουμε στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο, αφού πριν λίγο αλβανικά ΜΜΕ, ανέφεραν την επίθεση “άγνωστων” μασκοφόρων κατά Αλβανών δημοσιογράφων στο Çabër, που είναι ένα χωριό που βρίσκεται στον δήμο Zubin Potok, στο Κοσσυφοπέδιο και το χωρίζει ο ποταμός Ιμπάρ.

Οι Αλβανοί παρουσιάζουν και φωτογραφίες υπονοώντας την δράση ρωσικών παραστρατιωτικών και μισθοφορικών δυνάμεων.

“Η άφιξη την Κυριακή μελών της ρωσικής Wagner στο συνοριακό με την Σερβία σημείο Γιαρίνιε είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι που δείχνει ότι η ρωσική «αρκούδα», βάζει όλο και περισσότερο το πόδι της σε αυτή την περιοχή.

Η επέμβαση της Ρωσίας στη Σερβία, καθώς και όλα τα γεγονότα που συνέβησαν πρόσφατα, μας οδηγούν στο ερώτημα εάν η Ρωσία ξεκινά εκστρατεία εκδίκησης υπό το πρόσχημα της βοήθειας;”, αναφέρει Αλβανός ειδικός.  

Δραματική έκκληση από την πρωθυπουργό της Σερβίας

Η Σέρβα πρωθυπουργός Άννα Μπρνάμπιτς κάλεσε σήμερα τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, που αποτελούν μέρος της Εθνικής Συνέλευσης, να μιλήσουν για τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο.

Στη σύνοδο της Εθνικής Συνέλευσης στο κοινοβούλιο της Σερβίας, η Μπράνιτς επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή όλοι πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν την ειρήνη, αλλά αυτό φαίνεται δύσκολο.

“Είμαστε στα πρόθυρα μιας ένοπλης σύγκρουσης χάρη στις μονομερείς κινήσεις της Πρίστινα. Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, παρακαλούμε μιλήστε ανοιχτά για τα βασανιστήρια που βίωσαν οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Πρέπει να διατηρήσουμε την ειρήνη μαζί”, είπε η Μπρνάμπιτς.

Το Βελιγράδι δεν έχει πληροφορίες για έναν Σέρβο συλληφθέντα εδώ 12 ημέρες, δηλώνοντας ότι ήταν ο Ντέγιαν Πάντις.

“Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται, ενώ δεν είναι γνωστό αν έλαβε θεραπεία. Η οικογένεια δεν γνωρίζει νέα του. Σε όλα αυτά απαντά ο επικεφαλής της EULEX λέγοντας ότι και αυτός δεν ξέρει πού βρίσκεται ο σερβικής καταγωγής πολίτης”,επεσήμανε η Μπρνάμπιτς.

Ο Σέρβος υπουργός άμυνας δηλώνει και αυτό περί ενός βήματος πριν την σύγκρουση

Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς δήλωσε στην κρατική τηλεόραση (RTS) ότι η κατάσταση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου είναι τεταμένη και δραματική και ότι οι τελευταίες δηλώσεις είναι ακόμη πιο ανησυχητικές.

“Η Σερβία πρέπει να παραμείνει ήρεμη, πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση του πολιτικού διαλόγου, αλλά υπάρχουν κόκκινες γραμμές όχι επιχειρήσεις τύπου “Θύελλα”, όχι επιθέσεις από Αλβανούς, όχι  πογκρόμ κατά των Σέρβων όπως αυτό του Μαρτίου του 2004”, λέει ο Βούτσεβιτς.

Μιλώντας για το πώς πέρασε η νύχτα στα οδοφράγματα στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε:

“Η κατάσταση είναι τόσο τεταμένη και δραματική στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Το θετικό είναι ότι δεν υπήρξαν φυσικές επαφές μεταξύ των δύο πλευρών και δεν υπήρξαν επιθέσεις στη σερβική κοινότητα, κάτι που, δυστυχώς, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι δεν θα συμβεί τις επόμενες ώρες ή μέρες, ειδικά αν ληφθούν υπόψη οι δηλώσεις που ακούσαμε χθες από τον Αλμπίν Κούρτι, και δυστυχώς και από ορισμένους υψηλόβαθμους διπλωματικούς εκπροσώπους, γεγονός που ανησυχεί και περιπλέκει περαιτέρω αυτή τη δραματική κατάσταση», προσθέτει ο ίδιος.

Επισημαίνει δε ότι οι Σέρβοι βρίσκονται στους δρόμους εδώ και 12 ημέρες κάτω από πολύ δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

«Κάποιοι εξακολουθούν να μιλούν για τις συνέπειες των οδοφραγμάτων, δεν ασχολούνται με τις αιτίες, τι είδους μαρτύριο ανάγκασε τους Σέρβους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο να βγουν στους δρόμους και να αγωνιστούν για δικαιώματα και ελευθερίες;, τονίζει ο Βούτσεβιτς.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αλμπίν Κούρτι ότι η απομάκρυνση των οδοφραγμάτων δεν αποκλείει τα θύματα, ο Βούτσεβιτς λέει ότι πρόκειται για απειλή.

“Παρουσιάζει, χωρίς καμία αμφιβολία, μια γενική απειλή για τους Σέρβους, και θα πρόσθετα ότι είναι επίσης μια απειλή για τη Σερβία. Είναι μια απειλή για όλους εμάς, πάνω απ’ όλα για τους λαούς μας που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο και ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο Κούρτι δεν νοιάζεται καν για ανθρώπινα θύματα”.

Το τονίζουν πολλές πηγές πλέον, ότι η κατάσταση στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο είναι σε οριακό σημείο, και το παραμικρό λάθος ή οποιαδήποτε “επεισόδιο”, θα πυροδοτούσε ευθεία πολεμική σύγκρουση με παραστρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες θα ενέπλεκαν και τις τακτικές σε χρόνο ρεκόρ.

loading...