Αυτά που ΔΕΝ μας είπαν για την Κατοχή!

Το έτος 1943, μια αεροπορική επίθεση των Βρετανών στην Θεσσαλονίκη κοστίζει την ζωή σε 38 ανθρώπους με τους τραυματίες να ξεπερνούν τους 50!
Πριν περίπου έναν μήνα στην ίδια πόλη “αστόχησαν” επίσης για αρκετά χιλιόμετρα και, αντί του Λιμανιού της πόλης και της περιοχής Πανόραμα έσπειραν τον θάνατο σε εκατοντάδες ανθρώπους σε περιοχές της Άνω Πόλεως, Νεάπολη, Συκιές, Βάρνα και στις ανατολικές συνοικίες της.
“…. προσπαθούσαν όλη νύχτα, με κασμάδες και φτυάρια, να ξεθάψουν τους πλακωμένους”, γράφει ιστορικός της πόλεως που έζησε τα γεγονότα…
Σημείωση 1: Περίπου έναν μήνα μετά σειρά είχε ο Πειραιάς, ο οποίος από την αεροπορική επίθεση της 11ης Ιανουαρίου μέτρησε περί τους 700 νεκρούς κατοίκους του και κατοίκους των γύρω περιοχών. Κατά την συνήθειά τους (βλ. πόλεμο Σερβίας) και τότε είπαν το περίφημο, “συγνώμη κάναμε λάθος” ….!!
Σημείωση 2: Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο αποκλεισμός που έθεσαν στην Ελλάδα οι φερόμενοι ως <<Σύμμαχοι>> κατά την περίοδο της Κατοχής, το μ ο ν α δ ι κ ό που πέτυχε ήταν να πεθάνουν από την πείνα περισσότεροι από 100.000 Έλληνες. Στις δε μάχες με εχθρούς τους Ιταλούς, Αλβανούς, βούργαρους και Γερμανούς, οι νεκροί μας δεν ήταν παρά λίγοι περισσότεροι από 13.000 (…)
_________________
(Στην εικόνα η Θεσσαλονίκη βομβαρδισμένη από Ιταλούς, μιας κι από την Συμπρωτεύουσα πέρασαν ουκ ολίγοι εχθροί!)
[Κείμενο: Το μερίδιο ευθύνης του Αγγλικού συμμαχικού αποκλεισμού στον Κατοχικό Λιμό 1941 – 1942 (https://ellinoistorin.gr/?p=18766)]

loading...