ΛΙΣΤΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ακόμα και για αντιπυρετικά! Χαμός με τις ελλείψεις στα φαρμακεία

 

Γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα το ήδη μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων.

Τα ράφια και τα συρτάρια έχουν αδειάσει και τουλάχιστον 500 σκευάσματα δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα και όπως δείχνουν όλα, κανείς δεν ξέρει πότε θα αναπληρωθούν.

Ράφια άδεια από φάρμακα, ατελείωτες λίστες αναμονής ακόμη και για ένα αντιπυρετικό και γονείς σε απόγνωση.

Οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα δεν έχουν προηγούμενο. Εν μέσω έξαρσης των ιώσεων τα ράφια των φαρμακείων έχουν αδειάσει από αντιπυρετικά, εισπνεόμενα, αντιβιοτικά, αντιικα ακόμη και φυσιολογικούς ορούς.

«Δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι θα γίνει κάτι τέτοιο γιατί δεν έχει γίνει ποτέ. Δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι δεν θα υπάρχει ντεπόν σιρόπι, δεν θα υπάρχει αερολίν , αυτά τα καθημερινής φύσεως φάρμακα. Ακόμη και τα χάπια δίνονται με το σταγονόμετρο» δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος.

Η μεγάλη ζήτηση είναι ένας από τους λόγους των ελλείψεων. Την ίδια στιγμή όμως παγκοσμίως καταγράφεται έλλειψη πρώτων υλών, ακόμη και σε πλαστικό απαραίτητο για συσκευασίες και αναπνευστικές συσκευές. Όμως, ο βασικός λόγος είναι ότι μεγάλες φαρμακαποθήκες πωλούν φάρμακα στο εξωτερικό σε πιο συμφέρουσες τιμές, όπου έχουν έως και δεκαπλάσιο κέρδος, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα αποθέματα στην Ελλάδα.

Μετά την απαγόρευση εξαγωγών το υπουργείο Υγείας διέταξε έλεγχο στις φαρμακαποθήκες, βάζοντας ήδη λουκέτο σε δύο, σε Κατερίνη και Θεσσαλονίκη που αρνήθηκαν τον έλεγχο.

loading...