Σε απόγνωση οι γονείς: Καταφεύγουν ακόμη και σε… ληγμένα φάρμακα – Σε έλλειψη περίπου 500 σκευάσματα

Οι ελλείψεις είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη χρονιά και η ακρίβεια «θερίζει»

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες γονείς που βλέπουν τα φάρμακα, τα αντιβιοτικά και τα αντιγριπικά σιρόπια να έχουν κάνει «φτερά» από τα ράφια των φαρμακείων, την ώρα που τα παιδιά τους υποφέρουν από τις ιώσεις, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν ακόμα και στη λύση των ληγμένων σκευασμάτων.

«Το ζιρτέκ, αντισταμινικό για το αναπνευστικό, βρίσκεται σε έλλειψη στα περισσότερα φαρμακεία της πόλης. Ως εκ τούτου, ο γονέας προτίμησε να δώσει στο παιδί του ληγμένο φάρμακο, μην μπορώντας να το βλέπει να υποφέρει» διηγήθηκε φαρμακοποιός από τη δυτική Αττική, προσπαθώντας να περιγράψει την τραγική κατάσταση που δημιουργεί η έλλειψη φαρμάκων εν μέσω έξαρσης των ιώσεων.

Την ίδια στιγμή το ρόλο του παρατηρητή έχει το υπουργείο Υγείας την στιγμή που τα φάρμακα έχουν καταστεί είδος πολυτελείας λόγω της ακρίβειας και των ελλείψεων.

Οι ελλείψεις βασικών φαρμακευτικών σκευασμάτων από τα φαρμακεία όλης της χώρας έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους ασφαλισμένους αφού ψάχνουν για μέρες μέχρι να τα βρουν (κι αν τα βρουν).

Από εκεί και πέρα οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με ένα απίστευτο ράλι τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Βασικά προϊόντα, όπως τα αναλγητικά ή τα σιρόπια, που χρησιμοποιούνται μαζικά από χιλιάδες οικογένειες, ιδιαίτερα την περίοδο του χειμώνα, έχουν μετατραπεί σε είδος πολυτελείας.

Η κατάσταση μοιάζει να ξεπερνάει κάθε όριο, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων αρχίζουν από 20% και μπορεί να φτάσουν έως 50%, σε μια περίοδο που η ακρίβεια «θερίζει» τα ελληνικά νοικοκυριά.

Όπως αναφέρουν καταναλωτές και φαρμακοποιοί, οι ελλείψεις είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη χρονιά και η αιτία δεν είναι μόνο η αυξημένη ζήτηση κάποιων προϊόντων.

Οι φαρμακοποιοί τονίζουν πως σημαντικό ρόλο στην απουσία σκευασμάτων από τα ράφια των φαρμακείων διαδραματίζουν και οι παράλληλες εξαγωγές που κάνουν οι φαρμακοβιομηχανίες, ειδικά σε κάποια προϊόντα που η τιμή του εξωτερικού είναι πιο συμφέρουσα από την ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών, σε έλλειψη βρίσκονται συνολικά περίπου 500 φάρμακα, κυρίως όμως τα αντιβιοτικά αμοξικιλλίνη και κλαβουλανικό οξύ, τα αντιπυρετικά, τα αντιβηχικά σιρόπια, τα αντιιικά, τα κολλύρια, τα αντικαταθλιπτικά, η ουσία αριπιπραζόλη που χρησιμοποιείται στα άτομα με αυτισμό, κατάθλιψη, τα αντιδιαβητικά, τα αντιφυματικά και τα αντικαρκινικά φάρμακα, μέχρι και τα δημοφιλή Depon, Ronal, Algofren.

loading...