Έπεσε βαρυχειμωνιά στην Ουκρανία: Με το 50% των ενεργειακών εγκαταστάσεων κατεστραμμένων, το Κίεβο καλεί τη Δύση για βοήθεια 1 δισ.

Η Ουκρανία λέει τώρα ότι έχει χάσει το ήμισυ του ενεργειακού της συστήματος εν μέσω πρόσφατων ενισχυμένων ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων, οι οποίες συνέχισαν να περιλαμβάνουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας, μερικά από τα οποία πιστεύεται ότι προμηθεύονται από το Ιράν. Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επικοινώνησε αυτό σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ενημερώνοντας τον Αμερικανό ηγέτη για «τις συνέπειες της τρομοκρατίας των ρωσικών πυραύλων, ως αποτέλεσμα της οποίας καταστράφηκε περίπου το 50% της ουκρανικής ενεργειακής υποδομής».

Το απόγευμα της Τρίτης (τοπική ώρα), φέρεται να έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις αεροπορικής επιδρομής σε όλη την Ουκρανία, με σειρήνες να χτυπούν στην πρωτεύουσα μετά την προειδοποίηση του Ζελένσκι ότι επίκειται το επόμενο μεγάλο κύμα ρωσικών αεροπορικών επιδρομών.

Από την Παρασκευή οι αρχές του Κιέβου άρχισαν να αναθεωρούν την εκτίμησή τους προς τα πάνω από το 40% που υπολόγιζαν σε δηλώσεις πριν από εβδομάδες. Ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιγκάλ πρόσφατα περιέγραψε: «Δυστυχώς, η Ρωσία συνεχίζει τις πυραυλικές επιθέσεις στην κρίσιμη μη στρατιωτική υποδομή της Ουκρανίας, πολεμώντας τον άμαχο πληθυσμό και στερώντας τους φως, νερό, θερμότητα και επικοινωνίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα… Σχεδόν το ήμισυ του ενεργειακού μας συστήματος είναι απενεργοποιημένο».

Τον περασμένο μήνα έγιναν μάρτυρες μερικών από τα μεγαλύτερα μπαράζ πυραύλων με στόχο την ενεργειακή υποδομή μέχρι σήμερα, γεγονός που άφησε ολόκληρες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού και ορισμένων πόλεων στο νότο, χωρίς ρεύμα, εν μέσω χαμηλών θερμοκρασιών.

Επίσης τη Δευτέρα, ο Ζελένσκι έδωσε μια εικονική ομιλία ενώπιον των ηγετών της G7, όπου προέτρεψε για περισσότερα όπλα, συμπεριλαμβανομένων «σύγχρονων αρμάτων μάχης» και «πυροβολικού πυραύλων και περισσότερους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς», ενώ αναγνώρισε ότι ο στρατός του εξαντλείται απέναντι στους πιο οπλισμένους Ρώσους. Ζήτησε από τα κράτη της G7 «περίπου 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα» επιπλέον αερίου για να βοηθήσει τον πληθυσμό να περάσει τον χειμώνα.

Ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που είπε ήταν ότι η Μόσχα πρέπει να αποσύρει όλες τις δυνάμεις μέχρι τα Χριστούγεννα. «Ο κατακτητής πρέπει να φύγει. Σίγουρα θα συμβεί. Δεν βλέπω κανένα λόγο να μην το κάνει η Ρωσία τώρα – τα Χριστούγεννα». Υποσχόμενος ότι η αντεπίθεση δεν θα σταματήσει ακόμη και όταν το έδαφος παγώνει, κάλεσε τη Ρωσία να αποφύγει «περαιτέρω αντιπαράθεση με τον κόσμο».

«Πολύ σύντομα θα έχουμε γιορτές που θα γιορτάζουν δισεκατομμύρια άνθρωποι. Χριστούγεννα – σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο ή Πρωτοχρονιά και Χριστούγεννα – σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο. Αυτή είναι η ώρα για τους κανονικούς ανθρώπους να σκεφτούν την ειρήνη, όχι την επιθετικότητα. Προτείνω στη Ρωσία να προσπαθήσει τουλάχιστον να αποδείξει ότι είναι ικανή να εγκαταλείψει την επίθεση. Θα ήταν σωστό να ξεκινήσει η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Ουκρανίας αυτά τα Χριστούγεννα. Εάν η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία, θα εξασφαλίσει διαρκής παύση των εχθροπραξιών», είπε ο Πρόεδρος, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής της G7.

Κατόπιν αυτού, την Τρίτη ο Ζελένσκι έκανε έκκληση σε μια διεθνή διάσκεψη συγκέντρωσης κεφαλαίων στο Παρίσι που διοργανώθηκε από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι η Ουκρανία χρειάζεται 800 εκατομμύρια ευρώ για να επισκευάσει επειγόντως τις κατεστραμμένες υποδομές. Άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι της Ουκρανίας ανέφεραν αυτό το ποσό σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια…

Το κατά προσέγγιση κόστος της επείγουσας βοήθειας για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Σμιγκάλ στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με το Reuters. «Το κατά προσέγγιση κόστος της επείγουσας βοήθειας για τον τομέα της κεντρικής θέρμανσης ανέρχεται σε επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια». «Φυσικά είναι ένα πολύ υψηλό ποσό, αλλά το κόστος είναι μικρότερο από το κόστος ενός πιθανού μπλακ άουτ», είπε ο Ζελένσκι μέσω βίντεο. «Ελπίζω ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα».

«Λόγω της καταστροφής των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μας από τρομοκρατικές επιθέσεις θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο αέριο αυτόν τον χειμώνα από το αναμενόμενο», περιέγραψε. Η σύζυγος του Ζελένσκι, Ολένα, είχε ταξιδέψει για να βρεθεί στο συνέδριο του Παρισιού αυτοπροσώπως. Όσον αφορά την έκκλησή του προς τη Ρωσία να αποχωρήσει από την Ουκρανία μέχρι τα Χριστούγεννα, αυτό είναι απίθανο να συμβεί δεδομένου ότι ο Πρόεδρος Πούτιν μόλις προειδοποίησε τους πολίτες του να εγκατασταθούν σε μια «μακρόχρονη» εκστρατεία προκειμένου να επιτευχθούν οι στρατιωτικοί στόχοι της Μόσχας.

loading...